Prinţul Charles, cu românii la Transylvania Festival

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora pe data 22 mai 2014

Londra_ICR_Printul Charles

 

Trei zile de sărbătoare

 

Frumuseţile naturale deosebite ale României, farmecul civilizaţiei rurale şi bogăţia culturală a ţării noastre au sedus sute de reprezentanţi „high class” ai societăţii britanice şi au făcut posibilă o premieră istorică: vizita prinţului Charles de Wales, prim moştenitor al Coroanei Regatului Unit, în spaţiile de protocol ale Ambasadei României şi Institutului Cultural Român de la Londra. „Spectacolul” a durat trei zile şi s-a derulat în cadrul unui eveniment de excepţie intitulat „Transylvania Festival”.

„Festivalul Transilvania” a avut loc între 13 şi 15 iunie, în 1 Belgrave Square, prestigioasa adresă românească din centrul Londrei. Evenimentul a fost rezultatul unei iniţiative de anvergură a Fundaţiei româno-britanice ADEPT, materializată cu sprijinul Ambasadei României şi al Institutului Cultural Român din capitala britanică. Programul a cuprins expoziţii, prelegeri, concerte, demonstraţii culinare şi a reunit protagonişti români şi britanici de prim-plan.

 

Prinţul din… Belgrave Square

În seara zilei de marţi, 13 mai a.c., spaţiile de protocol ale Ambasadei României şi Institutului Cultural Român din Londra au fost „inundate” de oaspeţii prezenţi la deschiderea „Festivalului Transilvania”. Invitatul special al evenimentului, desfăşurat pe durata a trei zile, a fost Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales.

Prinţul Charles a sosit la eveniment la orele 18:00 şi a participat la vernisajul expoziţiei „Pictori britanici în Transilvania” – o impresionantă colecţie de instantanee din viaţa satului transilvănean. Expoziţia a inclus operele mai multor artişti britanici care au participat, în septembrie 2013, la o tabără de pictură în România, cu sprijinul Alteţei Sale Regale. Picturile, care puteau fi achiziţionate în beneficiul viitoarelor proiecte ale Fundaţiei, au fost realizate de Tim Scott Bolton, Patrick Cullen, Tom Hoar, Susanna Lyell, Flappy Lane Fox, Richard Foster, Clare Inskip, Lucy Portman şi Paul MacDermot.

Înaltul oaspete, un admirator al peisajelor şi tradiţiilor transilvănene şi un promotor constant al iniţiativelor de conservare a patrimoniului natural şi construit al Transilvaniei, a petrecut aproape o oră în „Casa României” din 1 Belgrave Square. La rândul său un pictor pasionat şi expresiv, acesta a apreciat imaginile celor peste 100 de picturi, recunoscând diferite peisaje sau scene din viaţa de zi cu zi a satului transilvănean.

Dornic să afle cât mai multe despre picturile şi obiectele expuse, prinţul de Wales a fost primit cu căldură şi admiraţie de cei aproape trei sute de participanţi la eveniment, deopotrivă britanici şi reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Marea Britanie. Aceştia au avut ocazia să se afle în preajma înaltului oaspete, care s-a oprit să se întreţină cu cei prezenţi.

Alteţa Sa Regală s-a arătat la fel de interesată de standul cu produse tradiţionale din zona Viscri, amenajat de Fundaţia ADEPT ca un exemplu al valorificării inteligente şi competitive a produselor şi tradiţiilor locale. Prinţul Charles s-a amuzat în special de conotaţiile magice ale unor obiecte aparent inofensive din arealul tradiţional, acceptând în dar de la membrii Fundaţiei o pernă rituală de formă triunghiulară, cusută în culori caracteristice ţesătoriei transilvănene, „care să îl apere de spiritele rele”.

 De-a lungul vizitei, prinţul Charles a fost însoţit de către ES dr. Ion Jinga, ambasadorul României, dna Daniela Jinga, Dorian Branea, directorul ICR Londra, şi de membri ai comitetului de organizare al Fundaţiei ADEPT – Nicolae Raţiu, Nat Page şi Clare Inskip. La standul cu produse tradiţionale al Fundaţiei ADEPT, Alteţa Sa Regală a fost întâmpinată de Ben Mehedin, Laura Chirilă, Răzvan Popa, Gerda, Cristi şi Romi Gherghiceanu.

 

„Lecţie de cultură muzicală românească”

Un concert al pianistei Alexandra Dăriescu şi al violonistului Alexandru Tomescu, doi dintre cei mai de succes tineri muzicieni români, a constituit principala atracţie a programului „Festivalului Transilvania” în cea de-a doua zi a evenimentului, în 14 mai. Cei doi au prezentat, în premieră britanică, „Sonatina pentru vioară şi pian” a lui Dinu Lipatti şi „Sonata pentru vioară şi pian” de Tiberiu Olah, precum şi o atent calibrată suită de „Capricii” pentru solo de vioară de Niccolo Paganini, „Preludii” pentru solo de pian de Frédéric Chopin şi „Dansurile româneşti” ale lui Béla Bartók.

————————————–

Alexandra Dăriescu

 

Alexandra Dăriescu a fost desemnată anul trecut câştigătoarea secţiunii Artă şi Cultură în competiţia „The Women of the Future” („Femeile viitorului”) din Marea Britanie. Ea este prima româncă răsplătită cu acest premiu în Regatul Unit şi singura străină nominalizată printre câştigătoarele ediţiei din 2013 a concursului. Premiul „The Women of the Future” se doreşte a fi o recunoaştere a forţei creative de care dau dovadă „stelele în devenire” considerate sursă de inspiraţie pentru generaţiile următoare datorită realizărilor lor artistice. Tânăra artistă româncă a debutat pe renumita scenă de la Royal Albert Hall, alături de prestigioasa Royal Philharmonic Orchestra.

————————————–

Aproximativ 150 de persoane au umplut sala de concerte a clădirii în care funcţionează Institutul Cultural Român din Londra. Interpreţii au interacţionat direct cu publicul, oferind o adevărată lecţie de cultură muzicală românească, dar şi de măiestrie artistică.

 „Întâlnirea cu aceşti doi mari, deşi foarte tineri, muzicieni ne-a dăruit o seară magică. Pianista Alexandra Dăriescu şi violonistul Alexandru Tomescu nu mai cântaseră niciodată împreună. Totuşi, între ei a existat o comunicare excepţională. Desigur, la succesul serii a contribuit şi programul prezentat – un program superb având în centru două compoziţii româneşti în primă audiţie în Marea Britanie”, a comentat Dorian Branea, directorul Institutului Cultural Român din Londra, spectacolul din 14 iunie.

————————————–

Alexandru Tomescu

 

Alexandru Tomescu este un tânăr violonist remarcabil, absolvent al Conservatorului de muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, apreciat laudativ de critica şi presa internaţională. El cântă la o vioară Stradivarius, creată în anul 1702.

————————————–

Directorul ICR Londra crede că „a fost un moment de descoperire muzicală pentru toţi cei prezenţi”, în condiţiile în care numele lui Tiberiu Olah era străin publicului meloman britanic, în timp ce Dinu Lipatti era cunoscut doar ca pianist, nu şi în ipostaza de compozitor. Publicului din Belgrave Square i-a fost prezentată, de asemenea în premieră, şi o compoziţie pentru pian a marelui dirijor român Constantin Silvestri, care a trăit ultima parte a vieţii în Anglia, unde a condus Orchestra Simfonică din Bournemouth.

Participanţii la Festivalul Transilvania au mai putut urmări, în aceeaşi zi, două prelegeri susţinute de istoricul de artă Lucy Abel Smith, respectiv de botanistul dr. John Akeroyd. Acesta din urmă este una dintre principalele personalităţi căreia i se datorează existenţa Fundaţiei ADEPT, fiind totodată consilier al prinţului Charles în chestiuni legate de bogăţia şi diversitatea florei din Transilvania.

„Festivalul a avut parte nu doar de invitaţi de marcă, ci şi de un public de foarte bună calitate, format din oameni în stare să pună în circulaţie un mesaj pozitiv despre România, în locurile unde contează şi în contexte în care astfel de opinii pot avea un mare impact”, a subliniat directorul ICR Londra.

 

 

La masă cu Mama Gherda

Londra_ICR_Printul Charles1

Prelegerile susţinute de specialişti britanici ce au vizitat Transilvania au continuat şi în a treia zi a festivalului, la concurenţă cu demonstraţia culinară care, în cursul serii, a cucerit definitiv publicul prezent la eveniment.

În cursul dimineţii de 15 mai s-a adresat auditoriului Satish Kumar, un activist din domeniul conservării mediului foarte cunoscut în întreaga lume. A urmat, la orele 2:00 ale după-amiezii, o prelegere susţinută de scriitoarea Artemis Cooper despre un important autor britanic de cărţi de călătorie, Patrick Leigh Fermor, care a trăit între anii 1915 şi 2011. „Leigh Fermor a scris o carte splendidă despre România anilor ’30. Este un autor foarte admirat în Marea Britanie, care ne-a făcut un mare serviciu vorbind laudativ despre România acelei perioade”, a spus directorul ICR Londra.

Cea de-a treia zi a festivalului s-a încheiat cu un concert de muzică românească al trupei Monooka & Csergo Band şi cu un fabulos „ospăţ ardelenesc” pregătit de Gerda Gherghiceanu („Mama Gerda”), venită la Londra pentru acest eveniment, din satul Viscri, pentru a prepara câteva dintre gustoasele bucate transilvănene.

„A fost deosebit de inspirată introducerea în Festival a componentei culinare. Pentru că Transilvania nu înseamnă doar nişte peisaje şi sate foarte frumoase, se şi mănâncă foarte bine acolo”, a conchis râzând directorul ICR Londra, Dorian Branea.

Această expoziţie cu degustare a bucatelor româneşti a fost excelent primită de oaspeţii britanici. S-au servit supă de pui cu tăieţei, sarmale cu mămăliguţă şi ardei umpluţi. Ca antreuri, au fost oferite brânzeturi, slănină, cârnaţi româneşti, „bunătăţi irezistibile pentru oricine”, după spusele aceluiaşi Dorian Branea. S-a degustat, de asemenea, pălinca transilvăneană şi o selecţie de vinuri oferite de Casa de Vinuri „Prinţul Ştirbei”.

——————————————

„A fost o atmosferă foarte plăcută, invitaţii au fost încântaţi şi mulţi dintre ei au cerut să li se suplimenteze porţiile… La final a fost chemată Mama Gherda, pe care musafirii au salutat-o cu urale. Ea este, de altfel, obişnuită cu succesul, fiindcă primeşte, acasă la Viscri, vizitatori din toată lumea şi nimeni nu pleacă de acolo nemulţumit.”

Dorian Branea, directorul ICR Londra

——————————————

 

 

Fundaţia ADEPT

Londra_ICR_Printul Charles2

Fundaţia ADEPT a luat fiinţă în anul 2004, cu scopul de a conserva biodiversitatea şi patrimoniul natural şi construit din zona Târnava Mare, oferind sprijin comunităţilor locale pentru a obţine beneficii din conservarea acestui patrimoniu deosebit de valoros. Reprezentanţii fundaţiei au identificat încă de la început potenţialul pe care îl are în domeniu România, în special regiunile transilvănene.

„Aceste zone constituie un spaţiu de refugiu în care sunt încă protejate numeroase specii de vieţuitoare şi asigură habitatul necesar pentru diverse plante dispărute în alte zone ale Europei”, susţin cei de la Fundaţia ADEPT. Totuşi, aceste valori sunt în prezent ameninţate de lipsa susţinerii economice şi sociale necesară conservării, în contextul actual al competiţiei globale ce se face simţită şi în cadrul statelor UE.

În anul 2010, Fundaţia ADEPT solicita cu succes finanţare din fonduri europene cu scopul de a îmbunătăţi sistemul de conservare a pajiştilor din zona Sighişoara-Târnava Mare. În acest areal se află peste 5.000 de ha de pajişti uscate, care se bucură de o protecţie specială la nivel european.

„Aceste peisaje cu o diversitate excepţională sunt rezultatul agriculturii neintensive, practicată aici timp de sute de ani, şi pot fi protejate doar prin continuarea gospodăririi tradiţionale de către fermierii care trăiesc în acest zone”, se arată pe website-ul fundaţiei, www.fundatia-adept.org.

Fundaţia ADEPT este condusă de administratorii britanici Moritz Fried, Nicolae Raţiu, Tom Scott Bolton şi Libby Simon. Directorii din România ai fundaţiei sunt Cristi Gherghiceanu (manager, coordonarea proiectelor autohtone şi administrare financiară); Nat Page (biodiversitate şi agricultură); Răzvan Popa (biodiversitate şi agricultură). Din echipa ADEPT mai fac parte dr. John Akeroyd, Laura Chirilă, Ben Mehedin, Cornel Stanciu şi Diana Schuster-Costea.

——————————————

„Salvarea acestor zone este de mare importanţă pentru bunurile publice şi serviciile pe care le oferă ecosistemului European. … de exemplu, aer curat, apă curată, prevenirea inundaţiilor, polenizarea, biodiversitatea şi agro-biodiversitatea… care sunt esenţiale pentru viitorul nostru.”

Sursa: www.fundatia-adept.org

——————————————

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!