Prinţul Charles NU cumpără zeci de mii de hectare de pădure în România

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK la zi pe data 31 iulie 2015

Printul Charles_Prince Charles Romania Foundation

Ambasada Marii Britanii la Bucureşti a trimis un comunicat presei româneşti în care sunt negate informaţiile potrivit cărora prinţul Charles ar urma să achiziţioneze o suprafaţă întinsă de pădure în România.

—————————————

„Contrar unor informaţii apărute în mass media în cursul zilei de astăzi, ASR Prinţul de Wales nu este implicat în achiziţia a 100.000 de hectare de pădure în România şi nu patroneazã Fundaţia Conservation Carpathia. Alteţa Sa Regală susţine în continuare protejarea patrimoniului natural unic din România, prin intermediul Fundaţiei sale lansate în timpul vizitei din luna iunie a acestui an.”

Fragment din comunicatul ambasadei britanice

—————————————

Până la apariţia aceste infirmări, în media românească apăruse informaţia conform căreia o fundaţie patronată de Prinţul Charles al Marii Britanii ar vrea să cumpere aproximativ 100.000 de hectare de pădure în România, pentru a salva habitatul şi a crea una dintre cele mai mare rezervaţii naturale din Europa. Potrivit Fundaţia Conservation Carpathia (FCC), o organizaţie nonguvernamentală despre care s-a scris că ar fi patronată de prinţul Charles al Marii Britanii şi care funcţionează cu bani proveniţi din donaţii ale străinilor, ar vrea să cumpere aproximativ 100.000 de hectare de pădure în România, cu scopul de a o proteja de tăierile masive şi exploatarea forestieră, scrie publicaţia scoţiană scotsman.com. În plus, FCC vrea să creeze în România un adevărat „rai al urşilor şi lupilor”, una dintre cele mai mari rezervaţii naturale din lume, a scris economica.net, citând publicaţia scoţiană The Scotsman.

Ambasada Marii Britanii la Bucureşti dezminte însă faptul că Prinţul Charles ar intenţiona acest lucru, arătând că acesta nu patronează Fundaţia Conservation Carpathia.

„Zona Carpaţilor româneşti este printre cele mai sălbatice din Europa. Acolo trăiesc carnivore mari şi biodiversitatea este grozavă. Toate acestea sunt acum ameninţate de defrişări şi exploatare, astfel că încercăm să le protejăm pentru generaţiile următoare”, a declarat Christoph Promberger, director executiv FCC.

Miza FCC este cu atât mai importantă cu cât în pădurile din Carpaţi trăieşte mai bine de jumătate din populaţia de lupi şi lincşi din Europa, dar şi majoritatea urşilor bruni de pe continent, scrie publicaţia scoţiană. De altfel, FCC s-a implicat în procesul de salvare a pădurilor încă din 2013, când a început o amplă campanie de eradicare a tăierilor ilegale.

Oficialii fundaţiei au declarat pentru economica.net că deja au cumpărat 16.000 de hectare de pădure, în Leaota, Piatra Craiului şi Iezer Păpuşa, investiţia ridicându-se la 40.000 de euro. „Banii provin de la fundaţii şi filantropi internaţionali”, au mai spus reprezentanţii FCC, care au precizat că vor continua să achiziţioneze hectare de pădure în România în următorii 10-20 de ani.

Fundaţia ar urma să transforme întreaga zonă într-un parc naţional care va fi donat statului, în momentul în care va exista un sistem de finanţare şi amenajare cu standarde internaţionale pentru ariile protejate din Romania, potrivit FCC.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!