Prinţul Harry a călcat pragul ICR Londra

Articol publicat in sectiunea Cultură, Diaspora pe data 8 noiembrie 2015

printul harry

Se ştie foarte bine că prinţul Charles are o afinitate pentru Transilvania care, „întâmplător”, se află în România. Mai puţin se ştie că doar prinţul Harry l-a însoţit până în prezent pe întâiul moştenitor al tronului Regatului Britanic în satul săsesc Viscri. Astfel, poate că nu este de mirare că, după ce anul trecut prinţul de Wales a fost oaspetele de onoare al ICR Londra cu ocazia „Festivalului Transilvania”, prinţul Harry calcă pe urmele tatălui său şi vizitează ICR Londra cu ocazia unui eveniment similar.

Vizita Prințului Harry a fost prilejuită de deschiderea expoziției de pictură „Peisaje transilvănene” a artistei britanice Clare Inskip, dedicată frumuseților naturale şi tradiţiilor din vechea provincie românească. Prinţul Harry, care patronează el însuşi mai multe inițiative caritabile, împărtășește preocupările tatălui său, Prinţul Charles, pentru proiectele de conservare a patrimoniului natural și istoric din zona Transilvaniei și s-a arătat încântat să poată participa la eveniment, se arată într-un comunicat al ICR Londra.

„Peisaje transilvănene” cuprinde un set de 60 de picturi şi câteva sculpturi inspirate de călătoriile artistei britanice Clare Inskip în Transilvania şi de fascinaţia acesteia pentru spaţiul românesc.

Clare Inskip a luat parte, în 2013, alături de alţi artişti britanici, la o tabără de pictură în România, cu sprijinul prinţului Charles, care a avut ca rezultat o expoziţie colectivă deschisă anul trecut tot la ICR Londra, în contextul „Festivalului Transilvania”, cu prilejul împlinirii a zece ani de existenţă a Fundaţiei româno-britanice ADEPT.

—————————————

Prinţul Harry a petrecut aproape o oră în galeria Institutului. Întâmpinat de ambasadorul României, Mihnea Motoc, şi de Dorian Branea, directorul ICR Londra, tânărul prinţ a zăbovit pe îndelete în faţa lucrărilor prezentate în expoziţie, angajându-se în lungi conversaţii cu ceilalţi invitaţi.

—————————————

Expoziţia a fost complementată miercuri de o conferinţă organizată împreună cu Fundaţia ADEPT şi susţinută de dr. John Akeroyd, celebru botanist şi consilier al prinţului Charles, care a vorbit despre importanţa conservării speciilor florale din Munţii Carpaţi.

Expoziţia, dedicată frumuseţilor naturale şi tradiţiilor din vechea provincie românească, face parte dintr-un şir de evenimente organizate de ICR Londra prin care institutul urmăreşte să prezinte publicului din capitala Marii Britanii aspecte definitorii ale culturii româneşti prin intermediul lucrărilor unor artişti britanici cunoscuţi – plasticieni, fotografi, dar şi scriitori -, având în acelaşi timp scopul de a crea o arhivă britanică a descoperirii României cu ajutorul mai multor arte.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!