Pro referendum, contra UE

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 14 iulie 2013

Membrii Camerei Comunelor au votat in 5 iulie in favoarea organizarii unui referendum vizand viitorul relatiei Marii Britanii cu Uniunea Europeana. O initiativa legislativa in care se propune desfasurarea unei astfel de consultari populare in 2017 a fost lansata de parlamentarul conservator James Wharton. Acesta a sustinut ca „proiectul de lege reprezinta vointa a milioane de oameni din aceasta tara”. El a fost aprobat in Camera Comunelor cu 304 voturi pentru si nici unul impotriva. Majoritatea voturilor au provenit de la parlamentarii conservatori.

Numarul total al alesilor britanici in Camera Inferioara a Parlamentului din Westminster Palace este de 650. Liberal-democratii si laburistii au participat in numar extrem de redus la dezbaterea initiativei.

 

Pentru referendum

James Wharton este numele politicianului conservator care a lansat propunerea legislativa. Ales in 2010 ca parlamentar pentru circumscriptia electorala Stockton South din nord-estul Angliei, acesta crede ca semnarea acordului de aderare a Marii Britanii la Uniunea Europeana a avut loc cu prea mult timp in urma. El sustine acum ca opinia publica privind apartenenta Regatului Unit la structurile UE s-a modificat. In consecinta, organizarea unui referendum popular in acest sens este oportuna.

Initiativa sa privind viitorul relatiei Marii Britanii cu Uniunea Europeana a primit si suportul premierului David Cameron. Acesta a participat la dezbaterile parlamentare desfasurate vineri, 5 iulie, pe aceasta tema.

William Hague, actualul ministru de externe de la Londra, s-a declarat in favoarea unei astfel de consultari populare. Acesta le-a vorbit colegilor conservatori subliniind ca, in ultimii 25 de ani, Marea Britanie a fost parte la semnarea a patru tratate importante cu Uniunea Europeana. „Nicio institutie nu poate supravietui fara sustinerea populatiei. Cred ca actuala propunere legislativa este una cat se poate de oportuna. A sosit momentul potrivit pentru a oferi poporului britanic sansa sa isi exprime in mod democratic vointa in ceea ce priveste viitorul tarii lor”, a afirmat William Hague.

Proiectul legislativ lansat din interiorul Partidului Conservator s-a bucurat si de sprijinul catorva parlamentari eurosceptici din cadrul opozitiei laburiste. Printre acestia s-a aflat Keith Vaz, presedintele Comitetului pentru Afaceri Interne care functioneaza in Camera Comunelor.

 

Impotriva consultarii populare

Parerea conservatorului James Wharton despre locul Marii Britanii in UE nu a fost impartasita de opozitia laburista din Camera Comunelor. Chiar si liberal-democratii, partenerii de guvernare ai conservatorilor, au considerat propunerea ca „populista”.

Eventualitatea desfasurarii unui referendum privind apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana risca sa se transforme intr-o „obsesie” pentru conservatori, a atras atentia parlamentarul laburist Douglas Alexander in cadrul dezbaterii parlamentare din 5 iulie. „De trei ani de cand au castigat alegerile, cei din Partidul Conservator continua confruntarile interne referitoare la locul Regatului Unit in Europa. Cred, insa, ca acestea sunt mai degraba problemele acestei formatiuni politice decat ale tarii”, a declarat Alexander, citat de BBC News.

Reprezentanti ai Partidului Liberal Democrat se opun, de asemenea, planurilor conservatorilor cu privire la referendum. Liderul liberal-democrat Nick Clegg nici nu a participat la dezbaterile parlamentare din 5 iulie.

Nigel Farage, presedintele partidului nationalist UK Independence Party, recunoscut pentru parerile sale anti-europene, a criticat la randul sau initiativa legislativa a conservatorilor. Farage a recunoscut ca este in favoarea unui referendum pentru iesirea Marii Britanii din UE, dar a precizat ca o astfel de consultare populara ar trebui sa aiba loc „acum, nu peste patru ani”. „Sunt de acord cu parteneriatele si relatiile de colaborare economica cu Uniunea Europeana. Dar nu doresc ca tara mea sa fie parte a unei uniuni politice”, a adaugat liderul UKIP pentru televiziunea nationala britanica BBC.

Ideea referendumului propusa de conservatori a fost criticata si de personalitati din mediul de afaceri din Regatul Unit. Reprezentantii organizatiei CBI (Confederation of Business Industry) au amintit politicienilor ca modelul Norvegiei sau Elvetiei, tari care au dezvoltat relatii comerciale cu UE fara a fi membre ale Uniunii, nu reprezinta o cale de urmat. Oamenii de afaceri cred ca o astfel de colaborare cu UE asigura Marii Britanii mai putine avantaje decat ii ofera calitatea de membru deplin al Uniunii.

 

De la proiect la lege

Votul acordat in 5 iulie de 304 parlamentari britanici in favoarea organizarii unui referendum privind viitorul relatiei UK-UE in 2017 este doar primul pas pe parcursul transformarii acestei initiative in lege. Proiectul nu are sanse clare de reusita, el urmand a fi combatut sever de opozantii politici ai acestui demers, se comenteaza intr-un articol pe aceasta tema, publicat de BBC News.

Proiectul legislativ va trebui sa treaca inca o data prin procedura complexa de vot organizata la nivelul Camerei Comunelor. Ulterior, acesta poate fi respins de Camera Lorzilor, chiar daca este sustinut de reprezentantii actualului guvern de la Londra.

Ideea organizarii in 2017 a unui referendum prin care populatia Marii Britanii sa se exprime in legatura cu ramanerea sau iesirea tarii din UE apartine chiar prim-ministrului David Cameron. El a promis electoratului ca va renegocia termenii relatiei dintre Regatul Unit si Uniunea Europeana, dupa care va initia o astfel de consultare populara, daca partidul pe care il conduce va castiga din nou alegerile in 2015. Initiativa sa nu a putut fi legiferata din cauza opozitiei exprimate in cadrul Partidului Liberal Democrat, cealalta formatiune politica din coalitia de guvernamant.

In aceste conditii, organizarea referendumului poate deveni lege doar cu ajutorul parlamentarilor de la Londra.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!