Problema imigrantilor, „inventata” de politicieni

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 30 iunie 2013

Problemele generate de prezenta imigrantilor in Regatul Unit ar putea fi „inventate” de clasa politica din aceasta tara, sugereaza un ziar local din estul Angliei. Ideea a fost formulata chiar in districtul Lincolnshire, zona recunoscuta pentru numarul mare de est-europeni care locuiesc in regiune.

„Imigratia – o problema reala sau doar o «gaselnita» a oamenilor politici?” este intrebarea lansata de publicatia locala Lincolnshire Echo. Ziarul a initiat o dezbatere publica pe aceasta tema in editia sa din 20 iunie. „Unii sustin ca prezenta Marii Britanii in Uniunea Europeana franeaza dezvoltarea economica a tarii, in timp ce altii argumenteaza ca problema imigrantilor a fost inventata de politicieni, pentru a distrage atentia publicului de la dificultatile reale provocate de masurile de austeritate impuse de guvernantii de la Londra”, se explica intr-un articol publicat de cotidianul citat.

Disputa de opinii a opus declaratiile unui consilier local din partea partidului nationalist UKIP (UK Independence Party) cu cele ale unui reprezentant TUC, cea mai mare confederatie sindicala britanica.

 

„O problema scapata de sub control”

„Imigratia este fara indoiala o problema scapata de sub control”, apreciaza Victoria Ayling, consilier local UKIP, citata in Lincolnshire Echo.

„Lucrurile se vor agrava si mai mult in ianuarie 2014, cand un numar potential de  29 de milioane de romani si bulgari vor castiga dreptul legal de a se stabili in Marea Britanie. Ei se vor adauga celorlalti cetateni proveniti din statele UE sau din afara Europei, care profita de apartenenta Regatului Unit la Uniunea Europeana. Acestia se folosesc de normele europene privind drepturile omului pentru a trai in tara noastra si a cere beneficii sociale din partea statului britanic”, a continuat Victoria Ayling intr-un registru alarmant.

Iar romanii si bulgarii nu sunt singurii est-europeni care „ameninta” Marea Britanie, sustine consilierul UKIP din Lincolnshire. Lor li se vor adauga croatii, dupa ce tara lor va fi admisa in UE peste numai cateva zile, la 1 iulie. Si vor urma apoi, probabil, 60 de milioane de turci, in perspectiva mai indepartata a aderarii Turciei la Uniunea Europeana…

„Populatia Regatului Unit a crescut cu aproape 4 milioane de locuitori din 1997 pana in prezent, fara a-i pune la socoteala si pe imigrantii ilegali care ar putea fi in numar de inca aproximativ un milion. Anglia a ajuns sa fie una dintre cele mai locuite tari ale planetei. Densitatea populatiei in Tara Albionului este mai mare decat cea existenta in tari ca Japonia, India si China. Asa se explica presiunea fantastica asupra serviciilor publice, care, mai ales in Lincolnshire, a ajuns la cote inacceptabile pentru locuitorii zonei”, a mai sustinut reprezentanta UKIP.

Consilierul local Victoria Ayling a promis in paginile Lincolnshire Echo ca o eventuala accedere la putere a partidului pe care il reprezinta va stopa imediat migratia. „Vom lua de la inceput masuri pentru a nu se mai acorda strainilor dreptul de sedere permanenta in Regatul Unit timp de cinci ani”, a precizat consilierul. Reprezentanta UKIP a mai afirmat ca partidul sau ar grabi iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, iar imigrantii ar fi admisi in regat doar pe termen scurt, pe baza de vize, dupa un sistem prin care acestora li se va acorda un anumit punctaj. Acestia ar putea lucra doar in sectoare deficitare ale pietei muncii britanice, fara a se bucura de sistemul de beneficii sociale daca nu au contribuit la bugetul de stat cel putin cinci ani.

 

Politicieni vs. imigranti

Britanicii nu inteleg beneficiile reale ale prezentei imigrantilor in Regatul Unit si multi dintre ei ajung sa fie manipulati de oameni politici cu interese ascunse, atrage atentia Nick Parcker, secretarul filialei confederatiei sindicale TUC (Trades Union Congress) din orasul Lincoln, situat in nordul districtului Lincolnshire.

„Daca cineva incearca sa vorbeasca oamenilor despre imigratie, isi va da rapid seama ca aceasta este asociata in perceptia populatiei Marii Britanii cu alte probleme, cum ar fi: somajul si lipsa locurilor de munca, absenta locuintelor, salariile mici sau fondurile insuficiente destinate finantarii serviciilor publice”, afirma Nick Parcker, citat de publicatia Lincolnshire Echo. El crede ca este foarte dificil sa ii convingi pe locuitorii din Lincoln ca, in realitate, lucrurile nu stau asa.

————————————–

„Sondajele de opinie arata ca imigratia este considerata a doua mare problema cu care se confrunta Marea Britanie, dupa cea a slabelor performante economice inregistrate in ultimii ani la nivelul tarii. Iar 24% dintre consilierii locali din comitatul Lincolnshire provin din partea partidului nationalist UKIP. Formatiunea a devenit a doua forta politica in regiune, prin numarul de voturi exprimate in favoarea sa la ultimele alegeri locale. Si atunci, cum poti sa le dovedesti acestor oameni ca nu imigratia este adevarata problema?…”, se intreaba reprezentantul TUC.

————————————–

„Intr-un oras ca Lincoln, de nici 100.000 de locuitori, peste 3.000 de persoane traiesc din ajutorul de somaj acordat de stat. Alti 2.500 de oameni se afla inscrisi pe listele de asteptare intocmite de primarie pentru acordarea unor locuinte sociale. Iar salariul mediu care se poate obtine la nivelul localitatii este mai mic cu peste 8.000 de lire sterline pe an comparativ cu castigul inregistrat la nivel national. Si in timp ce populatia este in crestere, consilierii locali decid reducerea cheltuielilor destinate serviciilor sociale”, arata sindicalistul referindu-se la dificultatile pe care le traverseaza regiunea.

„Politicienii par dispusi sa se foloseasca cu cinism de instrumentele rasismului doar pentru a distrage atentia publica de la consecintele austeritatii pe care chiar ei au instaurat-o in Regatul Unit”, este concluzia trasa de Nick Parcker, secretarul TUC din Lincoln.

„Dezbaterea politica trebuie sa se indeparteze de problema imigratiei. Nu este normal sa ii invinuim constant pe imigranti de problemele cu care se confrunta propria noastra societate”, a mai spus sindicalistul Nick Parcker in confruntarea de idei gazduita de ziarul local Lincolnshire Echo.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!