Atenție: Vi se poate închide contul bancar!

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Bani, taxe şi beneficii, Poveşti româneşti pe data 8 septembrie 2014

uk_HSBC

Din ce în ce mai mulţi români se plâng că în ultima vreme au întâmpinat diverse probleme în momentul în care au vrut să plătească diferite lucruri  folosind cardul bancar. În timp ce unii cred că a fost doar o eroare a băncilor sau a sistemului, alţii spun că este o măsură prea exagerată de siguranţă, iar câţiva dintre ei dau vina pe faptul că „fiind români… e ceva normal”. Diaspora Românească a vorbit cu doi dintre cei cărora li s-au blocat cardurile bancare în momentul în care au vrut să le folosească.

 

Nici bilet, nici card

Cum încă traversăm perioada vacanţelor, majoritatea românilor sunt fie pe drum, fie pe picior de plecare. În concediu ar fi trebuit să fie şi R. P., o tânără de 31 de ani din Braşov care a fost nevoită să îşi amâne vacanţa cu o săptămână. Motivul? A vrut să îşi cumpere un bilet de avion, dar s-a ales cu cardul blocat. Totul s-a petrecut la sfârşitul lunii iulie.

„M-am tot uitat după bilete de avion pentru că voiam să cumpăr unele ieftine, dar cu plecare neapărat în weekend, deoarece merg cu multe bagaje în ţară, iar în cursul săptămânii nu are cine să mă aştepte la aeroport. După multe căutări am găsit un bilet care era foarte bun. Preţ ok, plecare sâmbătă la prânz, deci nu trebuia să mă trezesc cu noaptea în cap sau să ajung în aeroport cu o seară înainte, dacă plecarea ar fi fost la 5 dimineaţa. M-am hotărât imediat să îl cumpăr. Am scos cardul şi am început să completez formularul acela. Am trecut la final detaliile cardului bancar, iar în timp ce se încărca pagina care ar fi trebuit să îmi arate că totul a fost ok, că tranzacţia a fost ok şi să îmi primesc toate detaliile, mi-a apărut un mesaj cum că, din nefericire, tranzacţia nu a fost efectuată şi că a fost o eroare. Pe moment m-am gândit că poate din greşeală am introdus o cifră de pe card greşit, aşa că am încercat din nou. De data aceasta cu ochii în patru, m-am asigurat că totul este corect. Dar, la fel… acelaşi mesaj care mă anunţa că a fost vorba de o eroare. Dar era menţionat şi faptul că dacă mai întâmpin probleme, să apelez numărul de telefon care era trecut acolo. Ceea ce am şi făcut. Am sunat, am vorbit cu un reprezentant al companiei aeriene, mi-a cerut toate detaliile şi mi-a spus că ar fi bine să contactez banca pentru că este ceva în neregulă cu contul meu. Şi de aici au început durerile de cap. A doua zi era duminică, deci băncile erau închise, aşa că a trebuit să aştept până luni dimineaţă. Între timp m-am dus la un bancomat pentru a retrage bani. Nu am reuşit, pe ecran îmi scria că detaliile cardului nu pot fi accesate sau citite şi că ar trebui să mă adresez băncii. Luni dimineaţă, la ora 9, eram deja la unul dintre ghişeele de la Braclays. I-am spus unei angajate de acolo ce s-a întâmplat şi că nu îmi mai pot folosi cardul de două zile. Mi-a cerut paşaportul, s-a uitat în sistem şi mi-a spus că, într-adevăr, cardul fusese blocat pe motiv de siguranţă. Nu a ştiut să îmi spună exact de ce… dar se pare că biletul de avion era cel vinovat. Cel mai probabil nu a funcţionat site-ul companiei aeriene şi introducând de două ori detaliile cardului, poate s-a blocat… dar este doar o teorie. În realitate nu se ştie de ce…”, ne spune tânăra de 31 de ani, care a rămas cu cardul blocat după ce a încercat să cumpere un bilet de avion.

————————————–

„Am rămas şi fără acel bilet de avion şi fără card timp de două zile şi am pierdut şi timp pe la bancă pentru a rezolva situaţia. Dacă nu aş fi avut bani cash, nu ştiu ce s-ar fi întâmplat. Mai mult decât atât, în lunea aceea când m-am prezentat la bancă, era ziua în care trebuie să plătesc factura telefonului prin direct debit. Dar, cardul fiind blocat, nu s-a putut. Aşa că banca m-a încasat cu opt lire. Nefiind vina mea, cei de la bancă mi-au spus să revin cu statement-ul bancar şi astfel îmi vor returna cele opt lire, deci peste o lună de zile, iar o să pierd timp pe la bancă. De ce? Nu ştiu exact…”

R. P., 31 de ani, i s-a blocat cardul în momentul în care a vrut să cumpere un bilet de avion

————————————–

 

„Bancomatul mi-a înghiţit cardul”

Dacă unora dintre români li s-a întâmplat să se trezească peste noapte cu cardurile blocate şi totuşi să li se rezolve situaţia, iată că există persoane care nu au avut acelaşi noroc. M. I. este unul dintre românii căruia i s-a blocat cardul, dar culmea, a rămas şi fără el.

„Mi-am deschis cont la bancă în luna iunie. Am primit PIN-ul într-o scrisoare, apoi cardul în alta. Totul a fost în regulă. L-am folosit de câteva ori la cumpărături şi nu am avut nicio problemă până în urmă cu câteva săptămâni, când am încercat să cumpăr ceva de pe internet. Nu era ceva foarte scump, ci o trusă de pescuit. Ei bine, nu am reuşit să o achit pentru că nu se efectua plata, îmi apărea un mesaj prin care mă atenţiona că este ceva în neregulă cu cardul meu. Deşi eu aveam fonduri suficiente, cardul era nou, îl mai folosisem la diverse cumpărături, dar niciodată la plata online. Era pentru prima dată. După ce am văzut că nu e chip să cumpăr acea trusă, m-am dus direct la bancomat să văd dacă pot retrage bani măcar. Am introdus cardul, apoi PIN-ul şi bancomatul nu mi-a mai dat niciun card înapoi, mi l-a înghiţit… M-au luat toate căldurile şi toţi nervii. Nu ştiam ce să fac, m-am gândit că e stricat bancomatul. Am vrut să rămân acolo să îl păzesc, pentru că era lângă un centru comercial, nu era în cadrul unei bănci. A trecut jumătate de oră în care am aşteptat. Culmea a fost că s-a stricat cu totul bancomatul, pentru că nimeni după mine nu a mai putut să îl folosească. În cele din urmă, am sunat la un număr de telefon care era afişat acolo şi am vorbit cu un operator, care m-a sfătuit că cel mai bine ar fi să merg la bancă cu un act de identitate. Şi, m-am dus la bancă. Ce credeţi? Cardul a fost blocat şi apoi reţinut de bancomat pentru că… eu am mai fost în Londra în 2011, am avut atunci cont la bancă. Am plecat în ţară, din păcate, nu am ştiut că nu o să mă mai întorc decât peste doi ani. Nu am anunţat atunci să mi se închidă contul şi în tot acest timp s-a adunat o sumă. Este vorba despre taxa aceea lunară de administrare de cont, care ajunsese la 130 de lire. Deci, eu eram dator la bancă cu această sumă. Culmea este că în momentul în care am deschis un nou cont, eu i-am spus funcţionarului de acolo de această problemă. M-a asigurat că acel cont vechi îl poate închide şi că îmi pot plăti datoria în rate. Mai mult decât atât, mi-a spus că nu este nicio problemă să deschid un nou cont… dar se pare că acesta a fost principalul motiv pentru care mi s-a blocat cardul şi am rămas şi fără el…”

————————————–

„Nu înţeleg de ce mi-au trimis un nou card, dacă eu figuram acolo cu acea datorie. Puteau să îmi spună de la început că nu îmi pot deschide un nou cont şi aşa îmi vedeam de treaba mea… încercam la altă bancă. Dar eu m-am trezit deodată că trebuie să alerg din nou pe la bănci să îmi deschid cont bancar, pentru că de fapt şi de drept, pe acela nu îl mai pot folosi. Asta e… dacă suntem români, e ceva normal.”

M. I., 34 de ani, i s-a blocat cardul, dar a rămas şi fără acesta la scurt timp

————————————–

 

————————————–

Românii își spun ofurile

 

Iată ce părere au şi alţi români, despre această problemă, pe reţelele de socializare:

 

„Da… au încercat să plătească nişte nimicuri de câteva zeci de lire pe net şi s-au trezit cu conturile blocate şi telefoane de la bancă…”

Utilizator Facebook

 

„Dacă e overdraft pentru mai mult de 3 luni, vă înghite cardul la prima introducere de card în maşina de bani. Dacă banii nu sunt declarați dintr-o bancă în alta, vă blochează contul. Mai este varianta cu declarația de furt a unui card.”

Utilizator Facebook

 

„Este adevărat, chiar mi s-a întâmplat mie. Am avut card la Lyods 5 ani şi am primit o scrisoare de la ei cu privire că… contul meu a fost implicat în nişte fraude. Le-am explicat că nu am făcut plăţi online sau altceva, dar tot nu au înțeles. Am deschis alt cont la HSBC şi acum e ok.”

Utilizator Facebook

 

„Acum 2 ani am cumpărat bilete de avion la Wizz Air online şi am plătit cu debit card, iar a doua zi m-am trezit cu un telefon de la bancă (HSBC) cum că cineva a încercat să îmi fraudeze cardul, mi-au recomandat să returnez cardul cu pricina, ca apoi să îmi elibereze unul nou, ceea ce am şi făcut. Pentru mine a fost singurul incident.”

Utilizator Facebook

 

„Da, soţului meu i-au blocat cardul la HSBC pentru că avea paşaportul expirat. Deci, când şi-a deschis contul la ei, a făcut-o cu paşaportul expirat (se cereau două acte de identitate pe atunci, buletinul era ok), după câteva luni, când s-au uitat mai atent prin hârtii, au văzut greşeala funcţionarului şi… block.”

Utilizator Facebook

 

„Santander mi-a blocat contul de mai multe ori, pentru că îl foloseam în diverse zone (bancomate) etc. Trebuie doar să mergi la bancă şi să confirmi că tu ai folosit cardul şi nu ți-a fost furat. Ei numesc operaţiunea «fraud prevention» şi rolul ei este de a depista la timp tranzacții frauduloase sau furtul cardului.”

Utilizator Facebook

 

„I-a fost blocat cardul logodnicului meu (de către Barclays), după ce a încercat să facă extragere, şi deși avea bani în cont, nu i-a fost permisă tranzacţia. A sunat și i l-au redeschis pe loc. Nu ştiu care a fost faza!”

Utilizator Facebook

 

„Atenție mare la musulmani când vă iau cardul şi îl bagă la maşina de plată mobilă. Ziceți mai bine că vreți să băgați cardul dvs. şi să formați pinul. Nu sunt nici ei cinstiți. M-am certat cu ei de multe când mă furau la bani cash, nu mai zic de tranzacții online. Cereți factură detaliată a produselor, pentru că se mai întâmplă să vă bage produse pe care nu le aveți în plasele dvs. şi aparțin altor persoane sau le lipsesc din stoc și trebuie să se «scoată» din lipsă. Cele mai vizate făcând aceste «furtișaguri» sunt cei din Londis și magazinele adiacente acestora în care sunt musulmani.”

Utilizator Facebook

————————————–

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

20 pareri la “Atenție: Vi se poate închide contul bancar!”

 1. Dan Spune:

  Mi s-a intamplat acum 4 luni ca sa fac o descoperire de cont neplanificata(unplanned overdraft),ca ulterior sa primesc scrisoarea de la banca in care ma anunta ca ma vor taxa ca cate 5£ pe zi pentru acest lucru plus 6£ lunar.Este posibil acest lucru sau poate nu am inteles eu ceva corect.(Suma de 5£ zilnic mi se pare enorma).Multumesc anticipat!

 2. ion Spune:

  Eu sunt intr-o situatie similara, cardul meu HSBS a fost retinut de un bancomat din Olanda.

 3. Ramona Spune:

  Am si eu o problema …am pierdut cardul zilele trecute totul ok…dar eu nu pot ajunge la banca ca sa depun cerere pentru un nou card …pe 10 trebuie sa imi intre salariu in cont…oare mi sa blocat si contu sau doar cardul…ma intereseaza daca stie cineva daca poate fi o problema la virarea banilor?

 4. silvestru cristinel Spune:

  banii i-ti intra in cont dar nu poti sa-i ridici cu cardul avind in vedere ca afost blocat trebuie sa mergi la banca .banuiesc ca este acelai sistem ca in romania

 5. Katy Spune:

  Miea scos bani de pe card in romania toti si in vermania am verificat cardu si mi la inghiti asa se afla cam plecat in germani sau nu ca am folosi

 6. Alex Spune:

  Bună ziua. Am și eu o problema cu deschiderea unui cont bancar. Am încercat anul trecut la HSBC și după ce mi au tras card pin number tot ce trebuie acasă am mers la bancă să-mi încasez cecul deoarece este foarte greu să fi plătit în cecuri și să nu ai cont bancar. Am fost la bancă și surpriză contul era închis mi au luat și cardul au spus că nu mi mai aparține. A doua oară am zis să încerc cu dovadă de adresă așa că mi am schimbat permisul pe uk. Toate bune și frumoase. Dar când am fost să verific la bancă mi au spus ca mi s a închis contul. Deci a doua încercare la Nationalwide. De fapt am aflat mai târziu că la adresa unde am stat sunt probleme. Întrebarea mea este dacă pot să primesc bani în cont pe cardul monesse. Dacă știți cumva unde este sediul băncii Monesse în Londra. Din cauză că sunt plătit prin cecuri am vrut să mi fac un cont la o bancă serioasă dar ghinion. Mai am un card făcut de o agenție Visa Suits ME. Dar este de fapt o filială. Nu știu exact și are sediul la 3 ore de Londra. Dacă mă puteți ajuta cu alte informații v-aș fi recunoscător. Mulțumesc.

 7. Bogdan Spune:

  Ziua buna,
  Am card la HSBC in UK. Am incercat sa inchid contul din Romania si nu am reusit.
  Ce se intampla daca am sold 0?
  Multumesc anticipat pentru raspuns.

 8. Bahor daniel Spune:

  Bună seara am lucrat în londra 1 an după care am zis pa londra nu mai îmi trebuie am stat 3 luni și mam întors dar am scos toți bani de pe card în românia în ziua cind trebuia să îmi bage bani în anglia am băgat cardul în bancomat să verific hop mi la înghițit mam dus la bancă am anunțat dar au trecut 10 zile și nimic dar contul nu mi la închis am bani în el va mulțumesc

 9. Bahor daniel Spune:

  Scuze cardul este la hsbc am uitat ce erea mai important

 10. radu Spune:

  Cum pot sa-mi recuperez banii din contul Monese, agentia prin care lucrez a facut plata in cont dar nu mi-au intrat banii pentru ca cardul era limitat si deja am fost atins limita maxima.

 11. Criss Spune:

  Cum as putea sa imi recuperez banii din cont(card lloys ). Agenția prin care lucrez a făcut plata dar banca refuza sa dea banii . mentionez, cardul mi-a fost blocat din motive de siguranță nu știu de ce, timp de 7 luni iar acum. Nu stiu ce as putea face sa imi recuperez paguba .

 12. Marius Spune:

  Deschideti cont la Monese, nu aveti stres!

 13. Alex Spune:

  Aproape am ramas pe strada din cauza banicii HSBC. Mi-am facut cont prin prima jumatate a lunii MAI din 2017, totul bine cu succes cu toate actele inregula(prove adress, letter from my employer etc). Si dintr-o data vine pe 5 Ian ma suna agentia imobilira cum ca nu am platit chiria pe luna asta. Cum mama masii sa nu am bani pe card ca toate economiile mele din ultimele 8 luni sunt acolo. Merg la banca , mi se iveste un tip cu o atitudine superioara si cu un accent agresiv imi spune ca mi-au inghetat contul pentru ca au nevoie de un update al adresei mele(adica sa le aduc documente noi care sa ateste faptul ca inca locuiesc la adresa aia). Bun merg acasa scot ultima factura de la gaz la imprimanta si merg inapoi la HSBC. Au zis ca totul este in regula si ca in maxim 24 de ore contul va fi dezghetat. Au trecut 24 de ore nu a fost dezghetat, si mai astep 24 de ore. traiesc pana luni cu paine si unt dupa care merg iar la banca sa-i intreb care-i problema, de data asta dau de o domnisoara latuta zambareata si imi zice sa mai astept 5 zile lucratoare pana rezolva OR(cine plm e asta nu stiu) problema. Eu ii zic ca am nevoie de bani ca sa mananc sa merg la munca sa platect chiria factura, grasuta instant si-o schimbat atitudinea si o zis ca asta nu este problema ei. Eram terminat fara bani nu puteam sa fac nimic. Sun la agentia imobiliara le zic ca sa astepte o saptamana, au fost deacord. Imprumut de la un coleg de munca 50 de lire ca sa traiesc o saptamana. Trece saptamana cu chiu cu vai merg la banaca de data asta dau de Louie(Viata cu Louie) zice ca nu stie ce s-a intampla si bla bla bla bla si ca tre sa mai astept. Le-am zis sa-mi inchida contul si sa-mi dea banii chesh. M-au priogramat peste 3 zile. In gandul meu eram terminat fierbeam. Asa ca am mai stat 3 zile timp in care am murit de foame am facut alte conturi bancare (Starling, Lloyds , Monese si Suits Me). De acum tin banii 4 conturi si fac economii intr-un cont romanesc. Va urez succes si va recomand HSBC.

 14. Radu Spune:

  Am si eu cont la HSBC dar este blocat de politie pentru suspiciune de frauda mentionez ca nu am facut cumparaturi online nu am primit bani extra pe cont sau alte tranzactii ciudate, salariu lunar intra pe card si atat, cineva care a mai trait asemenea experienta il pot debloca? Va multumesc

 15. Marian Spune:

  Am un card bancar HSBC și am intrat pe minus ce mi se poate întâmpla.

 16. Olivia Daniel Spune:

  dacă aveți nevoie de un împrumut Deci, contactați-ne astăzi prin e-mail la:
  (Oliviadaniel93@gmail.com)

 17. Bratu Nicoleta Spune:

  Buna am card la Loyds angajatorul mia virat banii in cont si surpriza la bancomat cand vreau sa scot banii mi se spune ceva de genul sa ma solicit pe mine am fost la banca am scos extract de cont si e pe minus cu 2 lire cei de la banca miau actualizat datele si mia spus sa aastept am asteptat dar in zadar nu pot face tranzactii nu imi pot vira bani in cont si mai mult parca au disparut in neant tin sa precizez ca angajatorul e de incredere multumesc daca imi poate da cineva un raspuns

 18. Vasile Spune:

  Da, multă lume a apelat la anumite servici din România, iar acuma se face o revizie la toate conturile bancare…. Români au cele mai mari datori la centrele de asigurări… ex: telefoane,electrocasnice, etc… pentru cetățeni Români se resetează conturile și nu vor ma păgubi in uk.

 19. Alex Spune:

  Am vrut sa cumpar de la argos saptamana trcuta online dar nu am dat numarul meu de telefon.Am sunat si mi-au spus ca a doua zi pot cumpara.Am incercat a doua zi dar nu am putut.Atunci am cumparat prin altcineva.Asta a fost sambata.Duminica am retras o suma de bani dar si luni.Cand am fost marti sa retrag niste bani m-am trezit cu contul la nationwide blocat.Am fost la banca mi-au dat un nr de tel si am sunat.Mi-au spus ca contul este blocat si trebuie sa imi deschid alt cont.Mi-au spus ca imi dau un check.Nu stiu cum trebuie sa procedez ca mi-au intrat bani in cont dar nu ii vad pe card.Ce sa fac?Hristos a inviat

 20. valentin cizer Spune:

  eu sunt in ro..am cardul de debit hsbc pe minus..pot sa il alimentez de la un atm de aici cu ron? va ro un raspuns..multumesc

Spune-ti si tu parerea!