Probleme cu vaccinul antigripal

Articol publicat in sectiunea Social pe data 17 februarie 2014

Agentia Nationala a Medicamentului a interzis punerea pe piata a vaccinului antigripal produs de Institutul Cantacuzino, dupa ce rezultatele testelor au indicat o concentratie foarte mare de endotoxine, care ar putea sa produca la administrare reactii adverse, precum febra sau soc anafilactic.

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca exista suspiciuni ca pe toata linia de fabricatie a vaccinului antigripal de la Institutul Cantacuzino s-ar fi intamplat „lucruri cu rea-vointa”, precizand ca au fost cerute informatii in acest sens de la alte organe abilitate ale statului.

Intrebat daca vor fi luate masuri in cazul celor 400.000 de doze de vaccin antigripal produse de Institutul Cantacuzino in acest sezon, care nu au putut fi puse pe piata din cauza ca nivelul de endotoxine depasea limita admisa, Eugen Nicolaescu a raspuns: „Daca se va constata ca sunt vinovati, da.” Ministrul sanatatii a precizat ca pana nu se termina studiul clinic in cazul vaccinului, nu poate sa se antepronunte.

Nicolaescu a afirmat ulterior, raspunzand unei intrebari privind o posibila contaminare intentionata a vaccinului antigripal produs la Institutul Cantacuzino, ca a primit astfel de informatii si a sesizat SRI. „De exemplu atunci cand a fost intrerupta activitatea, pentru ca s-au stricat doua centrifuge, care faceau amestecarea foarte buna a produselor din vaccin, cand s-a stat, o saptamana si jumatate, doua saptamani, atunci s-ar fi putut intampla ceva in acest sens”, a precizat Eugen Nicolaescu.

Totodata, Ministerul Sanatatii a anuntat ca vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino a fost testat, in cadrul studiului clinic, pe 62 de persoane cu varste intre 20 si 80 de ani, reactiile adverse fiind minore, similare cu cele inregistrate la persoane care s-au vaccinat cu produsul din import.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!