Problemele de sănătate mintală, tot mai răspândite

Articol publicat in sectiunea Social pe data 15 octombrie 2015

Peste 210.000 de români au probleme de sănătate mintală, în creștere față de anul trecut, precizează Fundația Estuar. Aceasta a lansat, la 10 octombrie, de Ziua Mondială a Sănătății Mintale, prima hartă interactivă din domeniul sănătății mintale din România.

Potrivit sursei citate, ultimele informații oficiale arată că în România, la sfârșitul lunii iunie, trăiau peste 210.000 de persoane cu probleme de sănătate mintală, iar 22.000 dintre acestea sunt copii.

„Comparativ cu anul trecut, numărul acestor persoane a crescut cu aproape 3.000, la 30 iunie 2014, înregistrându-se aproximativ 207.000 persoane cu probleme de sănătate mintală. În ultimele 12 luni, în medie 8 români au fost diagnosticați zilnic cu probleme de sănătate mintală. Peste 1% din populația României suferă de probleme diagnosticate de sănătate mintală, asta înseamnă că la fiecare 100 de români există cel puțin o persoană care suferă de astfel de probleme”, se arată într-un comunicat citat de Mediafax..

Cu ajutorul voluntarilor și specialiștilor din domeniu, organizația neguvernamentală a cartografiat până în prezent peste 600 de instituții de stat și ONG-uri din domeniul sănătății mintale pentru a facilita accesul persoanelor cu probleme de sănătate mintală la servicii specifice.

Numărul real al românilor aflați în această situație este mult mai mare, în principal din două motive: „Pe de o parte, mersul la psiholog sau la un specialist în sănătate mintală este încă rușinos și privit ca ceva tabu și pe de altă parte, faptul că există în continuare o lipsă de informare/educare la nivelul publicului larg cu privire la existența unor astfel de servicii. Harta lansată de noi arată oamenilor că există alți oameni care-i pot ajuta”, a declarat președintele Estuar, Cristian Andrei.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!