Problemele Europei: refugiații, imigranții și Rusia

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 8 aprilie 2016

Refugiații, imigranții și propaganda rusă, iată cele trei mari provocări ce pun la încercare Europa în această perioadă, este de părere președintele PPE, Joseph Daul, care a atras atenția că trebuie făcută o distincție clară între refugiați și imigranți. „Pe refugiați e datoria noastră să îi ajutăm, dar printre migranți se infiltrează și organizații teroriste. Trebuie să conștientizăm aceste diferențe și să facem o distincție clară. În ceea ce privește migrația, lucrurile nu se vor schimba de la o zi la alta: avem datoria față de cetățenii noștri să îi protejăm, trebuie să controlăm granițele externe”, a spus Daul, la o întâlnire cu jurnaliștii români, potrivit corespondentului Ziare.com la Bruxelles.

„(Propaganda rusă – n.red.) nu trebuie ignorată, e puternică și e sprijinită de populiști și extremiști de stânga și de dreapta. Am văzut Panama Papers. Pe Marine Le Pen o numesc acum Marine Putin. Acestea sunt principalele probleme cu care se confruntă Europa, probleme la care trebuie să găsim soluții și să le explicăm cetățenilor noștri”, a conchis Daul.

În 20 martie a intrat în vigoare un acord semnat de liderii europeni și Turcia, privind reducerea fluxului migratoriu. Ankara s-a angajat să îi primească înapoi pe migranții care reușesc să traverseze Marea Egee în schimbul unui ajutor de 6 miliarde de dolari, care va fi virat până în 2018.

Acordul prevede că pentru fiecare refugiat sirian pe care Turcia îl primește înapoi, statele UE se angajează să preia un refugiat sirian direct de pe teritoriul turc, iar cei care nu au încercat până acum să traverseze Marea Egee vor avea prioritate. Asta nu va presupune, însă, suplimentarea cotelor de migranți stabilite anul trecut pentru statele membre ale UE. Deși pare că valul de migranți s-a mai potolit, la porțile Uniunii ajung zilnic noi ambarcațiuni. În acest context, ministrul de interne german, Thomas de Maiziere, a cerut săptămâna trecută ca Uniunea Europeană să încheie acorduri și cu țările nord-africane pentru a preveni migrația masivă către Europa. Anul trecut au ajuns pe teritoriul UE peste un milion de migranți.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!