Tu știi care sunt procedurile internării în spital?

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Sănătate pe data 10 decembrie 2015

uk_pacienta spital

Tratamentele şi consultaţiile în spitalele NHS sunt gratuite pentru toţi rezidenţii din Marea Britanie. Din rândurile următoare, vom afla mai multe despre sistemul de primire în unităţile spitaliceşti, despre alegerea spitalului potrivit, timpii de aşteptare şi şedere acolo, sau modalitatea prin care puteţi înainta o plângere la adresa spitalului sau a tratamentului primit.

 

Alegerea spitalului

Dacă dumneavoastră şi doctorul dumneavoastră (sau orice altă persoană care vă oferă îngrijire de specialitate) decideţi că aveţi nevoie să apelaţi la un specialist pentru tratament ulterior, vi se va oferi o listă de cel puţin patru spitale din care să alegeţi.

Doctorul, echipa medicală sau chirurgul vă vor oferi un ghid care se numeşte „Alegerea spitalului necesar”, care conţine informaţii referitoare la spitalele din zonă, inclusiv comparaţii între ele. Puteţi afla mai multe lucruri despre alegerea spitalului necesar de pe site-ul NHS, de unde puteţi obţine şi varianta electronică a ghidului pentru zona în care locuiţi. De asemenea, s-ar putea să fie o idee bună să vă sfătuiţi cu serviciul local al pacienţilor, al cărui telefon îl veţi afla din ghidul respectiv.

Dacă nu doriţi să alegeţi dumneavoastră spitalul căruia să vă adresaţi, doctorul va face acest lucru în locul dumneavoastră.

 

Internarea în spital

Dacă vă veţi afla în situaţia de a fi consultat la un spital, doctorul, dentistul sau cel care vă asigură asistenţa medicală profesionistă poate aranja acest lucru pentru dumneavoastră. Puteţi fi internat la un spital care este un centru specializat dacă aveţi nevoie de un tratament complex.

Puteţi fi primit într-un spital în funcţie de natura testelor şi tratamentelor de care aveţi nevoie sau:

 • ca outpatient – sunteţi trimis de către doctorul local pentru a consulta opinia unui specialist, fără a fi nevoie să vă internaţi;
 • ca day patient – aveţi nevoie de un pat de spital pentru tratamente sau o intervenţie chirurgicală, dar fără să fie nevoie să rămâneţi peste noapte;
 • ca inpatient – aveţi nevoie de un pat de spital pentru că veţi fi internat pentru teste suplimentare şi o eventuală intervenţie chirurgicală.

 

Aranjarea unei consultaţii

Dacă sunteţi în situaţia de a fi considerat „outpatient”, atunci probabil că veţi putea să vă aranjaţi o întâlnire cu un specialist prin intermediul serviciilor online sau prin serviciul specializat al spitalului la care ar urma să mergeţi. Oricum, vi s-ar putea cere să sunaţi personal la spital pentru a aranja o consultaţie cu specialistul într-o zi care ar urma să convină ambilor.

Vi se va spune ce se va întâmpla în timpul şi după terminarea consultaţiei şi vi se va pune la dispoziţie un număr de telefon la care să sunaţi dacă aveţi probleme. Apoi, spitalul vă va remite în scris detaliile, inclusiv data și ora la care va avea loc o consultaţie şi modalitatea de a ajunge acolo.

 

trimiteri-sus-4

LA GP: PARACETAMOL, GOOGLE ȘI ANALIZE INSTANT!

NHS tratează acum şi dependenţa de pornografie

Serviciile stomatologice NHS, o „necunoscută”…

Ghid de supravieţuire în spital (prima parte)

trimiteri-jos-4

 

Timpul de aşteptare pentru tratament

Timpul de aşteptare pentru un tratament spitalicesc diferă de la un spital la altul, dar nu trebuie să vă aşteptaţi la mai mult de:

 • 113 săptămâni de la prima consultaţie ca „outpatient”;
 • şase luni de la tratamentul ca „inpatient”;
 • două săptămâni pentru a vedea un specialist dacă doctorul vă suspectează că aţi avea cancer;
 • două luni de la recomandarea unui medic generalist pentru un tratament de cancer;
 • lună de la diagnosticarea cancerului;
 • două săptămâni dacă aveţi dureri în piept şi sunteţi suspectat de angină.

Din decembrie 2008, pacienţilor le este garantat un minimum de 18 săptămâni între referinţele date şi începerea tratamentului.

 

Internarea peste noapte

Dacă sunteţi internat şi este necesar să petreceţi o noapte sau mai multe la spital, este bine să aveţi la dumneavoastră următoarele:

 • obiecte personale de igienă;
 • pijamale;
 • haine de rezervă;
 • papuci;
 • orice echipament pe care-l folosiţi pentru a merge sau auzi;
 • orice medicamente pe care le luaţi sau informaţii despre tratamentul curent.

 

La ce să vă aşteptaţi în spital

Asistenta sau doctorul vor clarifica ce nu este în regulă şi care va fi tratamentul pe care-l veţi primi. Puteţi discuta despre acesta cu ei şi să decideţi împreună dacă treceţi la aplicarea sa, caz în care vi se va cere un consimţământ scris. De altfel, veţi fi implicat în deciziile care se iau vizavi de tratamentul dumneavoastră pe toată perioada în care staţi în spital.

La cererea dumnevoastră, echipa medicală se va asigura că o rudă sau un apropiat vor fi ţinuţi la curent cu evoluţia tratamentului. Dreptul la intimitate vă va fi respectat şi veţi putea să vă vedeţi oricând dosarul, dacă veţi dori asta. Doctorii şi asistentele vor fi receptivi la nevoile dumneavoastră culturale, spirituale şi religioase. Sănătatea dumneavoastră este prioritară, iar tratamentul primit nu va fi afectat de diferenţele de sex, vârstă sau de dizabilităţile de care suferiţi.

De asemenea, se vor face eforturi pentru a vi se pune la dispoziţie un pat într-o cameră cu persoane de acelaşi sex şi se va ţine cont de eventuala dietă pe care o urmaţi.

 

Cum să faceţi o plângere

Dacă nu sunteţi satisfăcut de modul în care aţi fost îngrijit în spital, va trebui să contactaţi spitalul respectiv pentru a încerca să rezolvaţi problema. Dacă rezultatele întârzie să apară, puteţi contacta reprezentantul PALS (Patient Advice and Liaison Service) pentru spitalul respectiv sau pe cei de la Primary Care Trust.

Dacă nici aşa nu sunteţi mulţumit de ceea ce primiţi, puteţi cere unei autorităţi independente să revadă cazul. Acest lucru se face la maximum 28 de zile de la data la care aţi făcut plângerea şi cazul va fi revăzut de un reprezentant care nu face parte din executivul NHS.

Altfel, dacă rezultatul după acest pas nu vă va mulţumi, vă puteţi adresa mai departe la Parliamentary and Health Service Ombudsman.

Pentru mai multe informaţii puteţi accesa site-ul NHS, la www.nhs.uk.

Autor articol: Liviu Untaru
Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!