Procesul lui Ceausescu, reconstituit in Elvetia

Articol publicat in sectiunea Cultură pe data 10 ianuarie 2010

Primul spectacol-reconstituire al procesului sotilor Ceausescu, „Ultimele ore ale lui Ceausescu”, care a avut premiera in decembrie la Bucuresti, urmata de reprezentatii la Berlin, va fi prezentat in aceasta luna la Berna, Zürich si Lucerna, in Elvetia, potrivit editiei elvetiene on-line a cotidianului Le Temps. Autor si director al proiectului este Milo Rau, unul dintre fondatorii International Institute of Political Murder Zürich/Berlin, iar din distributia spectacolului fac parte actorii Victoria Cocias, Constantin Cojocaru, Constantin Draganescu, Alexandru Mihaescu, Eugen Cristian Motriuc si Mircea Rusu.

„Poate dezghetul brusc si neobisnuit este responsabil pentru caderea lui Ceausescu. Aceasta este, in orice caz, parerea unui martor din acea vreme, Ion Caramitru (…). La minus 10 grade, temperatura obisnuita pentru luna decembrie in Romania, armata nu trebuia decat sa foloseasca tunuri cu apa pentru a imprastia multimea de manifestanti. Dar, la jumatatea lui decembrie ’89, mercurul din termometru a urcat brusc la peste 10 grade”, noteaza letemps.ch, precizand ca Ion Caramitru este un „disident celebru care astazi conduce Teatrul National Bucuresti” si unul din cei sase martori ai Revolutiei care iau cuvantul in materialul video din deschiderea spectacolului.

Pe baza unor documente video autentice si a marturiilor celor implicati, International Institute of Political Murder Zürich/Berlin a reconstituit scenic ultimul si cel mai controversat proces al istoriei europene – procesul sotilor Ceausescu -, intr-un decor recreat dupa cel original. Proiectul reprezinta o reflectie pe tema rescrierii istoriei recente, documentand minutios fiecare eveniment prezentat scenic.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!