Procurorii cer arestarea deputatului PNL Mircea Roșca

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 14 noiembrie 2014

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție cer încuviințarea arestării preventive a deputatului Mircea Roșca, urmărit penal pentru două infracțiuni de trafic de influență, din care una în formă continuată. Astfel, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a transmis procurorului general al României cererea și referatul întocmit de procurorii anticorupție, în vederea sesizării ministrului justiției, pentru a cere președintelui Camerei Deputaților ridicarea imunității lui Roșca.

Procurorii arată că Mircea Roșca, în calitate de vicepreședinte PNL Prahova, în 2011, ar fi pretins de la administratorul unei firme din Comarnic 20.000 euro pentru a-și exercita influența asupra președintelui din acea perioadă PNL Azuga, Gabriel Popescu, și asupra celorlalți membri ai Consiliului Local, în vederea înlesnirii dobândirii unor terenuri pe raza localității. DNA menționează că Roșca a primit 5.000 euro, prin intermediul lui Gabriel Stelian Popescu, iar 11.000 euro au fost folosiți în interesul formațiunii politice pe care o conducea de la nivel județean. Diferența de 4.000 euro a ajuns la secretarul Primăriei Azuga, Diana Camelia Dumbravă, în vederea îndeplinirii unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu și care „vizau desfășurarea propriu-zisă a procedurii de achiziție publică și desemnarea câștigătoare a firmei denunțătorului”, mai arată DNA.

În perioada 2011-2014, Roșca este acuzat că a intervenit pe lângă factorii de decizie din cadrul unor instituții publice din județul Prahova (Consiliul Județean, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului – Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap Călinești, Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat – Sucursala pentru Reprezentare și Protocol Sinaia) în vederea atribuirii către societățile deținute de Adrian Rotila a unor contracte de achiziții publice.

În schimbul acestor „intervenții”, deputatul a primit de la Rotila bani și alte foloase: suma de aproximativ 90.000 lei, construcții în valoare de 35.418,39 lei și folosința unui autoturism marca Audi A8, menționează procurorii.

Mircea Roșca este, în momentul de față, urmărit penal. După ce solicitarea DNA de ridicare a imunității va ajunge la ministrul justiției, apoi la președintele Camerei Deputaților, se va întruni Comisia Juridică a Camerei Deputaților, care trebuie să dea un aviz – care are valoare consultativă – în ceea ce privește ridicarea imunității pentru Roșca. Urmează o ședință de plen, în care deputații vor vota dacă Roșca rămâne fără imunitate. Dacă se va vota pentru ridicarea imunității, deputatul poate fi reținut și apoi, dacă hotărăște o instanță, arestat preventiv.

Procurorii spun că, din probele administrate, rezultă „suspiciunea rezonabilă” că inculpatul a săvârșit în concurs două infracțiuni de corupție, iar „privarea lui de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică în scopul asigurării bunei desfășurări a procesului penal. În acest sens, trebuie avută în vedere evaluarea în raport cu gravitatea faptelor săvârșite, persoana și conduita inculpaților, reacția opiniei publice, rezonanța și gravitatea faptelor.

Cercetarea unei asemenea persoane în stare de libertate ar putea încuraja și alte persoane să comită infracțiuni, având în vedere poziția inculpatului și natura faptelor de care este acuzat”, se arată în cererea DNA.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!