Producător de cidru românesc, un scoţian mutat în România

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK la bani mărunţi, UK, despre români pe data 8 mai 2016

scotian-cidru-clarks-in-romania

Denumirea este britanică: „Clarks”. Producătorul este un scoţian autentic. Dar cum cidrul se fabrică în România, iar merele provin din propria livadă a scoţianului, aflată în Argeş, atunci putem spune că cidrul este românesc.

Scoţianul Alan Clark s-a îndrăgostit de România. Chiar s-a însurat cu o româncă şi s-a mutat în Argeş. Ca răsplată pentru ce a primit de la ţara noastră, a adus şi el ceva de preţ din Scoţia: cidrul!

Britanicul a vizitat pentru prima oară ţara noastră în 2001, scrie businessmagazin.ro, când avea o firmă de consultanţă. Mai apoi, când s-a stabilit în România, a continuat tradiţia din familia lui, aceea de a face cidru acasă. În Argeş, el şi soţia au o casă şi o livadă de meri, astfel că prepararea cidrului pentru consum personal i-a fost foarte la îndemână.

Prietenii l-au tot îndemnat să înceapă o afacere cu acest produs, astfel că în 2012 scoţianul s-a pus serios la treabă. A făcut un studiu al pieţii, a încercat să obţină o finanţare prin fonduri europene, iar la finalul anului 2013 a găsit o hală în comuna Lereşti, din Argeş, unde putea fi amenajată o fabrică. Au început renovările în februarie 2014, apoi în toamna acelui an, când erau gata de producţie, Alan Clark a făcut o cerere pentru o autorizaţie de comercializare. Hârtia avea să vină abia după un an, astfel că în octombrie 2015 au început livrările. Investiţia iniţială a fost de 600.000 de euro.

A avut parte şi de noroc pentru că cidrul, în România, nu este nicidecum o băutură populară, însă intrarea Clarks pe piaţă a coincis în bună partea cu lansarea Strongbow, cidrul propus de Heineken pentru români.

„Înainte să vină Strongbow în România nu găseai nicăieri pe meniu o secţiune de cidru. Acum multe localuri au în meniu secţiune specială de cidru“, spune Alan Clark pentru businessmagazin.ro, care se bucură de apariţia competiţiei, pentru că astfel piaţa creşte mai repede.

Clarks este un produs de nişă, poziţionat ca un produs românesc, cu o alcoolemie un pic mai ridicată, de 7,5%. Potrivit zf.ro, cidrul scoţianului se vinde deja în peste 30 de localuri din Bucureşti şi a pătruns şi pe piaţa din Bulgaria.

Îi urăm succes scoţianului şi nervi de fier în lupta cu birocraţia şi alte piedici la care te poţi aştepta pe piaţa românească (sperăm ca dragostea lui de România să nu se stingă…).

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!