Producătorii nu au cultura asocierii

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 20 mai 2016

Marea problemă a producătorilor români este faptul că nu au cultura asocierii, o conștiință a exportului care să îi aducă laolaltă pe toți cei care contribuie la economia țării dintr-un anumit sector, este de părere Costin Lianu, expert în comerț exterior.

„Este nevoie de o rețea densă de persoane, instituții, entități și competențe manageriale pentru a crește exportul produselor românești. Economia noastră nu este condusă de inovare, ci de forța de muncă ieftină și de un anumit nivel de pregătire al acesteia”, crede el, citat de Mediafax.

Consultantul spune că România nu are un motor real de inovare și competitivitate care să crească nivelul exporturilor, în ciuda faptului că unele politici publice active pentru dezvoltarea exporturilor au inițiative sustenabile: „Nu suntem în stare să facem un salt calitativ spre inovare”.

În opinia lui, de multe ori, antreprenorii nu înțeleg problemele legate de comerțul exterior, faptul că este important să înțeleagă piețele internaționale înainte să încerce să facă afaceri în acest cadru.

„După privatizarea fabricilor, directorii au încercat să facă comerț exterior singuri. Unii au reușit, iar alții nu” a mai spus Lianu.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!