Producătorii români se plâng de marile magazine

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 20 mai 2016

Cartofii noi românești ajung în supermarketuri chiar și la prețuri de peste 7 lei pe kilogram, deși fermierii români îi vând cu 1,8 lei/kg, același preț practicat în magazine pentru cartofii aduși din Iran, a declarat președintele interimar al Confederației Asociațiilor Țărănești din România (CATAR), Gheorghe Vlad, în cadrul unei conferințe pe teme de agricultură.

Mai multe asociații ale fermierilor din România se plâng că afacerile lor sunt afectate de prețul de dumping practicat de importatori și de adaosul mare al supermarketurilor, scrie News.ro.

Producătorii români se plâng că se află într-o situație delicată din această cauză, iar unii dintre reprezentanții lor susțin că proiectul de lege care ar obliga magazinele să vândă cel puțin 51% produse alimentare românești ar reprezenta o măsură bună.

„Legea 321 a fost gândită pentru a aduce produse românești proaspete la raft. Am văzut cartofi noi românești în magazine cu un preț de 7,22 lei pe kilogram, deși fermierii îl vând cu preț de 1,8 lei pe kilogram. Cartofii aduși din Iran sunt la raft tot cu 1,8 lei”, a susținut Vlad.

Parlamentarii discută în prezent o proiect de lege care ar putea obliga toți comercianții din România să aibă la raft cel puțin 51% produse alimentare românești.

Marile rețele de retail din România, controlate de companii străine, se opun măsurii, argumentând că aceasta distorsionează competiția de pe piață și nu rezolvă problemele agriculturii românești.

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) și Confederația Patronală „Concordia” au trimis de altfel Parlamentului scrisori prin care cer respingerea legii prin care comercianții trebuie să aibă la raft 51% produse provenite din lanțul scurt de aprovizionare, considerând-o abuzivă și periculoasă.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!