Produsele bancare: daca lucrurile merg rau

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii pe data 5 octombrie 2009

Sumele cash nu sunt protejate daca le pierdeti. Puteti fi acoperit de asigurarea de calatorie daca portofelul dumneavoastra se pierde sau este furat, dar acest lucru va acoperi cel mai probabil contul de pe cardul de credit, decat sumele in monetar.

Cecurile pot fi folosite in mod fraudulos si va trebui sa luati legatura cu banca dumneavoastra pentru a incerca sa va recuperati banii. De asemenea, odata incasate, cecurile pot fi retrase, dar nu inainte de a fi fost validate. Din nefericire, daca un cec este refuzat, nu sunt sanse sa va recuperati banii. Intotdeauna asteptati pana in a sasea zi lucratoare pentru a va asigura ca fondurile au ajuns in contul dumneavoastra inainte de a inmana un bun cumparat de la dumneavoastra. Cand scrieti un cec, nu uitati sa trageti o linie orizontala peste orice spatiu neutilizat din dreptul persoanei care va incasa cecul si suma, pentru ca acestea sa nu poata fi modificate.

In cazul pierderii sau furtului cardului, anuntati imediat institutia eliberatoare a acestuia pentru a putea fi anulat.

Pentru cardurile de credit si de debit, codurile bancare permit o retragere de maximum 50 de lire de la bancomate inainte ca acel card sa fie declarat pierdut sau furat, pentru a se asigura de faptul ca acel client nu a fost neglijent (un exemplu al neglijentei ar fi acela ca isi tinea PIN-ul alaturi de card, in portofel). Daca retragerile au trecut de suma admisa pentru depasire, atunci acestea vor fi limitate la 50 de lire, chiar daca sunteti un utilizator neglijent.

Cardurile de credit sunt acoperite de Consumer Credit Act, asa ca daca ati cumparat un produs intre 100 si 30.000 de lire, atat cel care a eliberat cardul, cat si cel de la care ati cumparat produsul sunt responsabili pentru produsul respectiv. Asa ca daca lucrurile merg rau in ceea ce priveste cel de la care cumparati, veti putea sa va recapatati banii de la compania care v-a eliberat cardul.

Un alt lucru pe care trebuie sa-l luati in considerare este daca acel card a fost emis de o firma autorizata. Un beneficiu de a avea un card de la o astfel de firma este acela ca daca ati facut o plangere catre emitent si nu ati fost multumit de raspunsul primit, atunci veti putea merge mai departe, la cei de la Financial Ombudsman Service.

Desi cardurile preplatite sunt o buna alternativa de a avea bani la dumneavoastra, ele nu ofera protectia primita in cazul cardurilor de debit sau credit obisnuite. Unele carduri nu sunt protejate de un PIN, asa ca daca il pierdeti este foarte usor pentru oricine sa cheltuie sumele existente pe acel card. Daca veti suna imediat la emitentul cardului pentru a anunta pierderea, acesta va transfera suma ramasa pe un alt card.

Ordinele de plata sunt la dispozitia dumneavoastra si sunteti responsabil de a verifica inainte daca dispuneti de suma respectiva si daca datele furnizate pe ordin sunt conforme cu realitatea. Nu exista vreo garantie ca in cazul in care faceti vreo greseala veti recupera suma pierduta de la banca.

Debitele directe sunt acoperite de Direct Debit Guarantee, ceea ce inseamna ca daca banca, societatea de creditare sau organizatia emitenta face vreo greseala, recuperarea imediata a sumei este garantata.


Etichete: , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!