Produsele românești aspiră să devină europene

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 8 aprilie 2016

carnatii-de-plescoi_recunoscuti-in-mod-oficial-de-uniunea-europeana2Ministerul Agriculturii a stabilit un calendar de acțiuni la nivelul țării pentru înregistrarea și recunoașterea produselor alimentare autohtone la nivel european. Următoarele pe listă, după telemeaua de Ibănești, sunt novacul afumat din Țara Bârsei, cașcavalul de Săveni și cârnații de Pleșcoi.

Potrivit unei informări prezentate în Guvern de către ministrul agriculturii, Achim Irimescu, este în curs de analiză, la Comisia Europeană, documentația pentru înregistrare conform sistemelor de calitate europene a produsului „Novac afumat din Țara Bârsei” – produs cu Indicație Geografică Protejată (IGP), scrie Mediafax.

Totodată, în prezent au fost depuse la Ministerul Agriculturii, în vederea analizării și transmiterii către Comisia Europeană, documentațiile pentru alte două produse românești: „Cașcavalul de Săveni” (jud. Botoșani) și „Cârnați de Pleșcoi” (jud. Buzău).

Achim Irimescu a mai precizat că au fost identificate încă o serie de 14 produse care se pretează la protecția europeană. „Ca un fapt divers, mai avem circa 16 sortimente de vin care sunt pe lista de produse cu indicație geografică și denumire origine protejată și 8 țuici, pălinci”, a spus el.

 

Controverse pe kürtőskalács

Cât privește kürtőskalács, care se produce nu doar în România, ci și în Ungaria, în Cehia și Slovacia, Irimescu a declarat că speră să se ajungă la un compromis.

„Probabil că vom reuși în final să facem o protecție pe regiune, pe specialitate tradițională garantată, deși la origine a fost, în 1785, atestat în Transilvania, deci dreptul nostru este clar”, a subliniat ministrul.

România are, la ora actuală, trei produse recunoscute la nivel european. Guvernul a marcat recent omologarea la nivel european a salamului de Sibiu ca produs cu Indicație Geografică Protejată (IGP) și a brânzei telemea de Ibănești ca produs cu Denumire de Origine Protejată (DOP), după ce, în 2011, magiunul de prune Topoloveni fusese înregistrat ca produs cu Indicație Geografică Protejată.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!