Profesia de contabil la Londra: școală, interviuri, joburi

Articol publicat in sectiunea Muncă, Poveşti româneşti pe data 18 februarie 2016

Londra_contabil-roman-scoala-contabilitate-online

Să fii contabil cu certificat englezesc și experiență la Londra nu este ușor. Chiar deloc. Ne povestește o româncă care a adunat peste două decenii de muncă în domeniu în România și care a realizat, odată ajunsă pe pământ britanic, că, deși știe meserie, nu poate să profeseze. De ce? Pentru că marile companii cer diplome cu ștampilă englezească, în timp ce altele vor experiență de cel puțin un an de zile în Anglia. Cum avea de toate, dar nimic care să satisfacă cerințele angajatorilor din marile sau micile companii de contabilitate, românca a luat drumul școlii. Și s-a apucat serios de învățat! Încă nu și-a finalizat cursurile, dar ne-a împărtășit din experiența sa: școala online, examene, interviuri, joburi din domeniul tuturor cifrelor.

 

După 24 de ani de muncă, din nou la școală

24 de ani de contabilitate în România. De mai bine de doi ani de zile pe băncile școlii în Anglia. Pe scurt, sunt ultimii ani din viața unei românce care a ajuns în Marea Britanie în urmă cu cinci ani de zile. După experiența de peste două decenii acumulată în țară, Maria ne povestește că a știut din prima clipă că șansele ei de a se angaja în meseria pe care a practicat-o ani în șir au fost egale cu zero. Și cum altceva nu a atras-o mai mult decât cifrele și calculele, românca s-a hotărât să învețe… contabilitatea englezească. Așa că s-a interesat și s-a înscris la o școală online. Totul a început în urmă cu mai bine de doi ani de zile și, spre fericirea ei, speră să termine cu examenele în primăvara acestui an.

„Când am ajuns pentru prima dată în Londra, nu am încercat să îmi găsesc un job în contabilitate, pentru că eram sigură că nu găsesc. Sistemul nu este total diferit, dar sunt totuși diferențe importante. Spre exemplu, planul de conturi nu este la fel. Principiul este identic, dar restul este diferit. Plus că, legal, diploma din România este recunoscută aici în Marea Britanie, dar, practic, nimeni nu o acceptă. Chiar m-am interesat și am vrut să îmi echivalez diploma, dar am aflat că nu am de câștigat. Și astfel, când am ajuns în Anglia, am știut că nu îmi voi găsi un loc de muncă în contabilitate, dar la fel de bine am știut că o școală m-ar putea ajuta. Și am ales o școală după propriul meu cap, nu am întrebat pe nimeni”, ne povestește românca.

 

Dacă vrei diplomă… trebuie să aștepți. Și să înveți!

În contabilitate nu prea sunt multe variante. Fie mergi la școală câțiva ani pentru un certificat care să te aducă în fața unui loc de muncă bun, fie te mulțumești cu un job… de așezat acte la dosar. De la Level 1 la Level 4, Maria ne povestește ce înseamnă fiecare în parte, dar și ce nivel caută angajatorii: „Nu există o școală de contabilitate care să spunem că îți oferă o diplomă de contabilitate după șase luni de studiu. Da, primești o diplomă, dar pentru Level 1. Și nu prea ai ce să faci cu ea. Este un fel de introducere, nimic mai mult. Nu poți lucra niciodată în contabilitate cu Level 1, eventual doar să așezi acte la dosar. Un fel de arhivă. Nici cu Level 2 nu prea ai mari perspective de a găsi un loc de muncă, și spun acest lucru din experiență, pentru că cerințele pe piață sunt altele. Toți vor candidați cu Full Qualification. Level 3… da, sunt multe joburi disponibile, te acceptă la acest stadiu, dar cere să demonstrezi că mergi mai departe, adică Level 4 este în curs. Iar cu Level 4 sunt foarte multe locuri de muncă.”

 

Unde este noroc… nu ai ce face!

Există și cazuri care demonstrează că unii români sunt mai norocoși atunci când vine vorba de locuri de muncă. Fără prea mult efort, un coleg de-al ei s-a angajat… ușor.

„Da, am colegi care lucrează. Sunt colegi care și-au găsit un job și cu Level 3, sunt și colegi care lucrează chiar cu Level 1. Eu am întâlnit un român care avea doar o diplomă din țară, l-am întâlnit la o firmă de contabilitate unde făceam voluntariat. Acolo a învățat doar să facă facturi, asta nu înseamnă contabilitate… oricine poate face facturi pe calculator. Și cu pregătirea aceasta și-a găsit un job de noapte. Lucra într-o piață, într-un market de noapte. Avea o diplomă de contabilitate în România, dar, culmea, nu lucrase nicio zi. A învățat să facă facturi, și-a deschis o firmă aici, pentru că s-a gândit că o să le facă românilor închiderile de an… dar nu s-a dus nimeni, pentru că așa este când nu te știe nimeni. A avut noroc, poate fiind și bărbat, pentru că acel market avea nevoie de un bărbat pentru acest job de noapte. Acum s-a înscris și el la Level 3, pentru că a realizat că fără aceste studii de aici nu poate găsi un job bun”, spune românca despre colegii ei care lucrează în domeniu.

 

trimiteri-sus-4

PREȚUL STRĂINĂTĂȚII: MUNCEȘTI ORIUNDE ȘI ORICE

Atuul limbii române în găsirea unui job în UK. Românii ni se destăinuie

ROMÂNII DIN UK, O INTEGRARE ANEVOIOASĂ

MESERIA ȘI CALIFICAREA CONTEAZĂ!

trimiteri-jos-4

 

Școala online. Nu e grea, dar e intensivă!

Singurul regret al Mariei este că, fiind la început și neavând experiența școlilor din Marea Britanie, s-a înscris la un colegiu… cu informații mai puține. Românca ne explică: „Eu nu am știut să îmi aleg prea bine colegiul, dacă alegeam unul cu prestigiu mai mare, unde și prețurile sunt mai mari, aveam șansa să trec mai repede dintr-un level în altul. Spun lucrul acesta pentru că aș fi avut acces la mai multe informații. Aici, la colegiul meu, informațiile sunt mai sărăcăcioase”, spune românca despre școala online.

—————————————

„Eu am făcut AAT, care este o calificare în contabilitate foarte căutată. Majoritatea joburilor cer această calificare. Dar ACA și ACCA sunt calificări care se pot obține după AAT. Un fel de expert contabil. Cu studiile din România, dacă ar fi fost recunoscute aici, aș fi putut să merg direct la ACA, dar nu s-a putut. În România nu se lucrează cu concerne, acolo îți poți deschide o firmă, vezi că merge sau nu merge, îți deschizi alta. E un alt sistem.”

 Maria, despre școala de contabilitate

—————————————

 

Diferența între level-uri

Când vine vorba de joburi, Maria spune că level-urile sunt cele care cântăresc pregătirea ta în fața unei companii de contabilitate.

„Cu Level 3, se pot găsi joburi bune. Pentru Level 1 și 2 mi s-au dat doi ani de zile de studiu, dar eu le-am terminat într-un an. În 1 și 2 nu am studiat contabilitate, am făcut SAGE, este un program informatic de contabilitate, mi-a fost ușor să îl studiez, pentru că aveam noțiuni de contabilitate și nu mi-a fost deloc greu. Aici, chiar dacă știi, nu ai cum să sari pașii, trebuie să treci de la un examen la altul, și acest lucru îți cere timp. Contabilitatea am început-o de la Nivelul 3, cine începe pentru prima dată trebuie să o ia de la început, dar pentru mine nu a fost necesar. Cât a durat? Am început anul trecut în luna martie și le-am terminat în noiembrie. Acum am început Level 4 și cam tot atât durează. SAGE-ul a fost 1.400 de lire. Pentru Level 3 și 4 de contabilitate am plătit 2.400 de lire.”.

—————————————

„Fiind un curs online, studiul este individual. Primești cărți după care poți studia și un cont unde ai toate aceste informații. Există, bineînțeles, un tutore cu care poți vorbi mereu, dar mie nu mi-a fost necesar, pentru că nu am întâmpinat greutăți. Poți scrie un e-mail sau există un chat live. Și se organizează chat-uri pe diverse subiecte. Plus că, pe lângă acest lucru, există un profesor care întreabă de tine… orice nu ai înțeles, orice nu ești sigur, legat de server, el este obligat să îți răspundă.”

„Pentru mine, cel mai greu a fost și este în continuare faptul că s-a schimbat sistemul. Până acum, studiul se făcea individual și examenul se trimitea pe mail. Acum e total diferit. Examenul trebuie programat, iar tu trebuie să te prezinți la un centru de examinare, unde are loc evaluarea. Plus că, dacă nu treci un examen, următoarea dată trebuie plătit. Și costă 90 de lire.”

Maria

—————————————

 

După școală… se găsește de muncă?

După câțiva ani de studiu, cea mai grea încercare este găsirea unui job bun în domeniu. Însă românca ne spune că acestea se găsesc peste tot.

„Sunt o grămadă de joburi, chiar sunt. Doar că în momentul în care începi, chiar dacă ai Full Qualification, toți cer practică, așa că începi de la un salariu normal. În cazul românilor, de exemplu: dacă ai Full Qualification, plus experiența din țară, atunci ți-l echivalează. Eu am 24 de ani de contabilitate. Un an, cum se cere aici experiență, nu ar fi o problemă. Dar cel mai important este să termini școala. Am aplicat la joburi aici. Din experiență pot spune că pentru unii contează să ai școală, pentru alții contează ce știi să faci. Prin școală mă refer la studii în Anglia. Pe unii nici nu îi interesează că ai experiență în România. Până acum, nu mi s-a întâmplat să îmi ceară cineva o probă practică, să vadă ceea ce știu să fac, dar pe colegul acesta al meu, când și-a găsit jobul, nu l-a întrebat de studii, ci doar ce știe să facă. S-a chinuit cam șase luni de zile să găsească jobul acesta și a fost la multe interviuri în tot acest timp. A fost chemat de multe ori. Dar, din ce mi-a povestit, nu a fost selectat. Primea e-mailuri din acelea că nu a fost cu succes de acea dată… dar fără niciun motiv.”

—————————————

„În cazul meu, pentru că am mai aplicat la joburi, am realizat că singurul motiv pentru care nu am fost selectată a fost faptul că încă am examene. Examene pe care trebuie să le dai în cursul săptămânii. Cine îți oferă un job și apoi te lasă de câteva ori pe lună ca să îți dai tu examenul?”

Maria

—————————————

 

Pe ultima sută de metri

„Acum sunt pe ultima sută de metri… Level 4. Sunt nouă examene, grupate câte trei… dar mă lasă să aleg două examene din trei. Și alt grup de trei… tot două examene. Și încă unul. Deci, șase în total. Școala este online, studiul este individual, fiecare învață când poate, dar examenul se dă la școală. În afară de cărțile care sunt suport de studiu online, ai posibilitatea să cumperi cărți de la Osbourne, care sunt avizate de AAT, și unele informații sunt sub formă de exerciții și te ajută foarte mult să înțelegi practic ce poți întâmpina la examen. Plus că sunt și simulări de examen”, spune românca.

 

Românii și diplomele cumpărate

Se pare că și în acest domeniu, românii au reușit să obțină certificate… în moduri neortodoxe.

„Asta a fost ideea… eu practic dădeam de acasă examenele. Dar s-a schimbat, pentru că erau persoane care puneau pe altcineva în locul lor, foarte ușor. Am auzit de persoane care au diplome luate în Anglia cu 500 de lire… și nu știu nimic. Știu români. Foarte ușor se puteau lua aceste diplome, de-asta au și schimbat. E foarte bine, dar organizarea este foarte proastă. De două ori mi s-a întâmplat să se blocheze sistemul în timpul examenului. Și am pierdut timp, pentru că ai un anume timp pentru a termina. Am jurat că nu mai fac și alt curs, cum este ACA… dar nu știu ce va urma. Practic, ți se dă material de studiu, iar tu, dacă vrei să înveți într-o lună de zile fără oprire și să îți programezi examenele unul după altul, poți face astfel. Sau pe mai multe luni. Dar să nu se înțeleagă greșit. Depinde de nivel. De exemplu, pentru nivelul 4, pentru primul examen eu am studiat trei săptămâni, în fiecare weekend plus alte două zile pe săptămână… încontinuu. Am studiat din trei cărți în paralel.”

—————————————

„Firmele mari nu acceptă studenți. Doar să găsești un part-time pentru o companie mică. Tocmai de aceea am preferat să muncesc part-time, ca să pot face și școala în paralel.”

Maria

—————————————

Autor articol: Oana Padureanu
Etichete: , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!