Profesori de religie doar cu avizul Bisericii

Articol publicat in sectiunea Social pe data 5 iunie 2014

Încadrarea profesorilor de religie se va face cu avizul scris al ierarhului locului, iar retragerea motivată a acestui aviz duce la încetarea de drept a contractului individual de muncă, potrivit unui protocol de colaborare încheiat între Ministerul Educaţiei, Patriarhia Română şi Secretariatul de Stat pentru Culte şi Patriarhie. Protocolul vizează predarea disciplinei religie – cultul ortodox în învăţământul preuniversitar şi organizarea învăţământului teologic ortodox preuniversitar şi universitar. Totodată, reprezentanţii Patriarhiei Române sau ai centrelor eparhiale pot participa cu statut de invitat la activităţile de inspecţie şcolară. Protocolul mai stipulează că unităţile de învăţământ preuniversitar au obligaţia legală de a asigura respectarea convingerilor, a valorilor şi a simbolurilor religioase.

Programele şcolare pentru disciplina religie – cultul ortodox sunt elaborate de către Ministerul Educaţiei în colaborare cu Patriarhia Română şi cu Secretariatul de Stat pentru Culte. Manualele de religie – cultul ortodox sunt avizate de Patriarhia Română.

 

Contestat

Protocolul este contestat de organizaţiile seculariste pe motiv că Biserica Ortodoxă Română nu trebuie să se implice într-un sistem de învăţământ laic. Ministrul educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că avizul instituţiilor religioase pentru angajarea profesorilor de religie nu reprezintă un amestec al Bisericii în sistemul de educaţie, ci respectă un anumit specific al acestui tip de învăţământ, precum în cazul şcolilor militare sau medicale. Pricopie susţine că este vorba de actualizarea unor documente de la începutul anilor 1990, ca urmare a apariţiei unor noi legi ale educaţiei.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!