Profesorii de religie, în pericol

Articol publicat in sectiunea Social pe data 6 martie 2015

Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, susţine că profesorii de religie care şi-ar putea pierde orele ca urmare a refuzului părinţilor de a-şi înscrie copiii la această materie „vor căuta dreptatea în justiţie”. Iar dacă vor avea câştig de cauză, Ministerul Educației Naționale va trebui să le achite salariile rămase neplătite.

Curtea Constituţională a decis, în 12 noiembrie 2014, că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională. Oficiali ai Curţii au precizat că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina. CC arăta, în motivarea deciziei, că oferta educaţională pentru această disciplină este de natură să afecteze libertatea de conştiinţă.

Sorin Cîmpeanu a menționat că, în urma deciziei Curţii Constituţionale, materia religie este obligatorie „pentru stat şi şcoală”, dar opţională pentru elev, scrie Mediafax. El a mai spus că decizia CC devine executorie după 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv în 9 martie.

Ministerul a precizat că a fost avansată ideea plasării acestei materii la începutul sau la finalul programului, dar că „norma, prin dimensiunea ei, nu va putea fi acoperită doar la început şi sfârşit de program”.

Potrivit lui Cîmpeanu, la ora actuală, religia este predată în şcoli de aproximativ 6.000 de profesori, dintre care 4.200 sunt titulari.

„Profesorii au început activitatea legal din toate punctele de vedere în septembrie 2014 şi nu mă îndoiesc că toţi acei colegi, profesori de religie, îşi vor căuta dreptatea în justiţie. Şi în cazul în care şi-o vor găsi, pentru că au toate argumentele să şi-o găsească în acest fel, cineva trebuie să plătească salariile restante, aşa cum se plătesc salariile restante pe Legea 221 şi acel cineva este Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN). De unde să le plătească? Din bugetul educaţiei. Adică din acel buget despre care spunem că este insuficient şi pe care dorim să îl folosim cât mai eficient”, a declarat ministrul educaţiei.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) spune la rândul său că elevii care nu vor opta pentru frecventarea orei de religie pot rămâne nesupravegheaţi, iar unii profesori de religie şi-ar pierde astfel locul de muncă la jumătatea anului şcolar.

Patriarhul Daniel a declarat, pe de altă parte, la Sfânta Liturghie că ora de religie nu poate fi înlocuită cu nimic, fiind ştiinţa cea mai profundă, a legăturii cu Dumnezeu, iar înscrierea la această disciplină este un act de mărturisire publică a credinţei.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!