Profitul Petrom s-a prăbușit

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 22 mai 2015

Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România, a raportat în primul trimestru un profit net de 345 milioane lei, în scădere cu 68% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Afacerile companiei au ajuns la 4,2 miliarde de lei, cu 19% mai mici faţa de primele trei luni din 2014, scrie Mediafax.

Sectorul de explorare şi producţie, principalul centru de profit al companiei, a fost puternic afectat de scăderea cu circa 50% a barilului de petrol, spun reprezentanţii Petrom. Tot barilul ieftin a mai determinat o scădere la Petrom, cea a bugetului de investiţii, care va fi cu 30% mai mic faţă de 2014.

„Rezultatul din upstream (explorare şi producţie – n.r.) a fost afectat de scăderea abruptă a preţurilor ţiţeiului care a fost doar parţial compensată de efectele pozitive ale cursului de schimb şi de creşterea uşoară a volumelor vândute. Ca răspuns la preţul scăzut al ţiţeiului, ne-am redus planurile de investiţii pentru 2015 ale grupului cu aproximativ 30% faţă de anul precedent şi am continuat să ne optimizăm structura de costuri, măsuri preconizate a ne proteja poziţia fluxului de numerar extins. Aceste iniţiative vor afecta, însă, producţia viitoare de hidrocarburi”, a declarat Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!