Prognoze economice mai proaste

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 17 octombrie 2014

Fondul Monetar Internaţional a redus estimarea privind creşterea economică a României la 2,4% anul acesta, faţă de un avans de 2,8% anticipat în luna iunie, potrivit raportului World Economic Outlook. Pentru 2015, prognoza FMI a rămas neschimbată, 2,5%.

Inflaţia anuală este estimată la 2,5% în decembrie, faţă de o proiecţie de 3,5% anticipată în precedenta ediţie a raportului din aprilie. FMI a îmbunătăţit prognoza privind deficitul de cont curent, la 1,2% din PIB anul acesta şi 1,8% din PIB anul viitor. Estimările anterioare indicau un deficit de 1,7% şi respectiv 2,2% din PIB.

Rata şomajului este anticipată să scadă uşor, de la 7,3% anul trecut la 7,2% în 2014 şi la 7,1% în următorul an.

Banca Mondială estimează o creştere economică în România de 2,7% în acest an, în urcare faţă de prognoza din aprilie, dar uşor sub avansul de 2,8% anticipat în iunie.

România a reintrat în recesiune tehnică la finele primului semestru, având două trimestre consecutive de contracţie a PIB, cu cea mai mare scădere economică din UE 28 în al doilea trimestru al anului, de -1%. România are în derulare un acord în valoare de 4 miliarde de euro cu FMI şi Uniunea Europeană, din care nu intenţionează să acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja economia românească de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!