Prognoze economice triste pentru 2016

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 13 noiembrie 2015

Experții OCDE au revizuit în scădere prognoza de creștere economică pentru anul în curs și pentru 2016, de la 3%, la 2,9%, respectiv de la 3,6% la 3,3%.

Sunt date dezamăgitoare față de așteptările de acum un an, când reprezentații organizației sperau ca economia globală să crească cu 3,7% în 2015.

Pe scurt, comerțul internațional a traversat o perioadă dificilă în ultimii ani, pentru ultimele 12 luni vorbindu-se chiar de o stagnare în schimburile comerciale la nivel global. Experții OCDE estimează că nivelul schimburilor comerciale globale va înregistra o creștere de sub 2 procente în cursul acestui an și este de așteptat să fie chiar negativ în unele state care nu fac parte din organizație. „Scăderea nivelului schimburilor comerciale și lipsa investițiilor sunt fenomene îngrijorătoare. Un comerț puternic, investiții masive și creșterea economică accelerată ar trebui să meargă mână în mână”, a precizat Angel Gurria, secretarul general OCDE.

 

China și Rusia frânează economia globală

Economia americană pare să mențină o evoluție liniară pentru următorii doi ani, cu o prognoză de creștere de 2,4% anul acesta, 2,6% în 2016 și 2,4 procente în 2017, estimare care se aseamănă cu cea făcută de Comisia de Buget din cadrul Congresului Statelor Unite. În schimb, evoluțiile nesigure din China și Rusia se pot dovedi adevărate frâne pentru creșterea economică globală.

China pare să evolueze încă bine pentru moment, experții OCDE revizuind în creștere prognoza de anul acesta, de la 6,7% la 6,8 procente, și menținând aceeași perspectivă de creștere economică de 6,5% pentru anul viitor.

Cu toate acestea, în 2017, economiștii organizației cred că PIB-ul Chinei nu va crește cu mai mult de 6,2%.

Respectiva scădere s-ar putea dovedi problematică pentru alte economii dezvoltate care s-au bazat pe China ca pe un motor de dezvoltare economică.

În Rusia în schimb, situația este mult mai dramatică, analiștii OCDE vorbind de o perioadă de recesiune în care este de așteptat ca PIB-ul țării să se diminueze cu 4% în acest an și cu 0,4 procente în cursul anului viitor.

Conform raportului întocmit de aceștia, consumul de energie din Rusia este de asemenea un motiv de îngrijorare pentru viitorul acestei țări.

„Rusia este unul dintre cei mai mari emitenți de gaze de seră din lume. Slaba calitate a aerului duce la o rată crescută a mortalității premature.

Atingerea scopului de a reduce, comparativ cu anul 2008, influența sectorului energetic cu 40% în PIB până în 2020 se va dovedi o sarcină greu de îndeplinit”, se arată în raport. Printre măsurile pe care Moscova le-ar putea lua pentru diminuarea impactului pe care aceste probleme îl au asupra evoluției economice a țării se numără reformarea învățământului și a pieței muncii, apreciază autorii studiului.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!