Program de educație cinematografică pentru elevi

Articol publicat in sectiunea Social pe data 22 ianuarie 2016

cinemaCinEd – European Education for Youth, un proiect amplu de educație cinematografică pentru elevi, inițiat de Institutul Francez din Paris, se va desfășura în mai multe orașe din România pe parcursul următorilor ani, informează Mediafax.

În cadrul proiectului se va realiza un catalog online de filme europene de diverse genuri, pentru toate categoriile de vârstă (ciclu primar, gimnazial, liceal), însoțite de materiale pedagogice, care vor fi puse gratuit la dispoziția profesorilor, educatorilor și a cât mai multor tineri în decursul anilor următori.

Activitățile educaționale pe care le va propune programul vor ajuta elevii să-și dezvolte abilitățile de analiză critică și estetică a mesajelor audiovizuale în general și a filmelor, privite ca obiecte artistice, în particular, să manifeste interes față de cinematografie ca artă și industrie și să facă un pas mai departe în integrarea diversității culturale.

Filmele din colecția CinEd vor fi disponibile într-o varietate de formate care vor putea fi proiectate în spații diverse – de la cinematografe la standarde profesioniste, la săli cu echipament minimal sau chiar în sălile de clasă.

 

Sesiuni de formare a profesorilor

Proiectul se va desfășura în București și în mai multe orașe din România pe tot parcursul anului școlar. Pe lângă proiecții de film și întâlniri cu profesioniști din domeniu, se vor organiza sesiuni de formare a cadrelor didactice. Astfel, CinEd devine o oportunitate pentru diversificarea sistemului educațional și, în același timp, pentru dezvoltarea industriei cinematografice și a artelor vizuale.

CinEd – European Education for Youth aduce laolaltă organizații culturale din Franța, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Cehia și România, propunându-și ca în anii următori să atragă interesul cât mai multor țări europene care să-și pună la comun resursele pentru dezvoltarea educației cinematografice la nivel extins. Programul complet al acțiunilor va fi anunțat în curând.

CinEd este un proiect inițiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză și susținut de programul Europa Creativă/Media al Uniunii Europene. În România, proiectul este implementat de Asociația Culturală Macondo și Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!