Programul Fostering: peste 300 de copii români au nevoie de o familie

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Muncă pe data 17 martie 2014

copil trist

 

Români pentru români

 

Statul britanic este în căutare de români care vor să aibă grijă de copii români. Acţiunea face parte dintr-un program guvernamental numit Fostering, ce s-ar traduce prin simpla cale de a oferi o viaţă de familie, o casă sigură şi un loc stabil copiilor şi tinerilor care, din diferite motive, nu pot locui alături de părinţii naturali, cu alte cuvinte asistenţă maternală.

În prezent, potrivit agenţiilor care se ocupă de acest program, în Londra sunt 312 copii români care au nevoie să ajungă fie într-o familie, fie în grija unei persoane care să le ofere iubire şi multă grijă. Bineînţeles, cei care sunt dispuşi să facă acest lucru vor fi plătiţi de către guvernul britanic cu până la 400 de lire săptămânal.

 

„Fostering”-ul nu înseamnă adopţie!

Una dintre numeroasele agenţii care lucrează îndeaproape cu guvernul britanic a luat legătura cu cei care reprezintă comunitatea românească, în speranţa că astfel se vor găsi mai repede oameni care vor fi interesaţi de acest program.

„Sunt în jur de 300 de copii români care au nişte cazuri mai dificile în familie sau, mai bine spus, nu mai au familie. Fie au fost abandonaţi, fie părinţii sunt la închisoare, fie provin din familii cu violenţă domestică. Şi atunci au fost luaţi de către autorităţi, pentru că mediul unde se aflau nu era unul adecvat unde să crească. Autorităţile locale au acum dreptul asupra lor. Şi, în mod firesc, Social Service trebuie să îi plaseze pe aceşti copii în familii de români. Din păcate, nu prea sunt familii de români care să ştie despre cum funcţionează acest program. Guvernul este dispus să plătească familiile cu până la 400 de lire pe săptămână, tocmai în ideea că este important ca un copil român să ajungă într-o familie de români. Acest program nu înseamnă adopţie, deci persoana nu primeşte drepturi maternale sau paternale asupra copilului”, a declarat, pentru Diaspora Românească, Iris Radulian, coordonator principal My Romania Group.

„Fostering”-ul este un program prin care statul britanic îi ajută pe copii să aibă o viaţă normală într-un mediu cât mai armonios, într-o familie în care să se vorbească limba lor şi prin care să nu se îndepărteze de la cultura lor. „Şi pentru acest lucru, familia sau persoana care se angajează să îngrijească un copil este plătită. Din păcate, la noi în comunitate încă nu există aşa ceva şi ar fi o mare necesitate”, spune Iris Radulian.

 

Ce este „Fostering”-ul?

„Fostering”-ul este calea prin care o familie sau o persoană are grijă de copilul altcuiva în perioada în care părinţii naturali ai acestuia nu pot face acest lucru. Motivele pentru care copiii sau tinerii nu mai pot trăi alături de familiile lor sunt variate şi pornesc de la probleme de sănătate ale părinţilor, probleme între părinţi, divorţuri sau orice situaţie în care un copil este expus la riscuri. „Fostering”-ul este deseori un aranjament temporar, pentru că mulţi dintre copii, susţin agenţiile, se întorc în familiile lor. Copiii care nu mai pot trăi alături de părinţii naturali, dar care doresc să păstreze legătura cu aceştia, o pot face, dar vor locui pentru o perioadă lungă de timp, pot fi luni sau ani sau chiar permanent în casa familiilor care s-au angajat să îi îngrijească.

Orice adult care demonstrează că iubeşte copiii, că are timp pentru ei, că le poate oferi o cameră în casă, dar şi că are pasiunea de a-l încuraja pe acel copil să îşi descopere adevăratul potenţial poate face parte din acest program, spun agenţiile care se ocupă de astfel de cereri. Tot acestea adaugă că aplicaţii pot avea orice religie, pot fi căsătoriţi sau pot fi singuri sau că pot avea relaţii cu persoane de acelaşi sex. Ideal ar fi să nu fie fumători, în caz contrar trebuie să demonstreze că nu vor fuma în jurul copilului. Cei interesaţi trebuie să parcurgă un training specific şi trebuie să lucreze îndeaproape cu toţi cei care au conexiuni cu copilul.

——————————————–

„Am fost contactată de către reprezentanţii unei astfel de agenţii de la care am aflat că sunt 312 copii români în Londra şi ei m-au rugat să le caut familii româneşti. În cazul în care cineva este interesat, se poate adresa voluntarilor My Romania Group. Este nevoie de cazier curat, o cameră pentru copil, nu este nevoie să ai o casă pe numele tău, deci poţi să închiriezi, poţi avea copilul tău, nu trebuie să fii căsătorit, nu trebuie neapărat să ai un job. Trebuie doar să ai o cameră liberă şi să fii dispus să iubeşti acel copil şi să îl ajuţi.”

Iris Radulian, coordonator principal My Romania Group

———————————————

 

 

Tipuri de Asistenţă maternală

copil

Peste 16 ani

Acest tip de asistenţă se adresează tinerilor care au peste 16 ani şi care, de obicei, au trecut prin experienţe neplăcute în copilărie. Unii dintre aceştia se află deja în grija asistenţilor maternali. Acest tip de asistenţă maternală îşi propune să le ofere tinerilor oportunitatea de a trăi într-un mediu sigur, unde pot învăţa să se dezvolte, să aibă încredere în ei şi să capete abilităţi de o mai mare independenţă în scopul de a se ajuta pe ei înşişi. Tinerii pot avea nevoie de ajutor ca să-şi administreze banii, de un buget pentru diferite lucruri, de activităţi şi alegeri de viaţă sănătoase sau acces la educaţie şi la muncă.

 

„Fostering” Intensiv

Există copii şi tineri care au trecut prin experienţe extrem de traumatizante, cum ar fi violenţă domestică, abuzuri sexuale sau cauzate de abuzul de alcool sau scene în care şi-au văzut părinţii morţi. După astfel de evenimente dureroase, pot rămâne cu şocuri şi pot avea comportament anti-social. Aceşti copii au nevoie de îngrijire intensă şi specială. Este cea mai mare provocare şi cea mai vulnerabilă, sunt de părere asistenţii maternali care au în grijă astfel de copii.

 

Sprijin familial

Sunt momente în care familiile care fac parte din acest program sunt chemate să acorde suport unei familii care se află în impas, tocmai pentru a evita ca cei mici să fie luaţi de către autorităţi şi trimişi în grija asistenţilor maternali. Acest tip de suport poate fi necesar unui copil care se întoarce să trăiască alături de familia sa.

 

Sprijin permanent

Asistenţii maternali care oferă sprijin permanent păstrează legătura cu tinerii pe care i-au îngrijit chiar şi după ce aceştia au plecat din casa în care au locuit. Mulţi dintre ei se reîntorc în vacanţe sau sunt în relaţii foarte apropiate chiar şi după ce aceştia şi-au întemeiat propria familie.

 

Pregătirea pentru viaţa de adult

În cele mai multe cazuri, sunt de părere psihologii, tinerii privesc tranziţia către maturitate ca pe o perspectivă înfricoşătoare. Cu atât mai mult cei care au trecut prin experienţe neplăcute în copilărie. Asistenţii maternali pregătiţi pentru acest tip de program au toate abilităţile de a-i ajuta pe astfel de tineri să treacă de acest pas important în viaţă şi să fie pregătiţi să trăiască independent.

 

Minori neacompaniaţi

Familiile care fac parte din acest tip de program au pregătirea şi experienţa necesare să ofere un refugiu copiilor din alte ţări, care au fost afectaţi de experienţe traumatizante. De asemenea, spun reprezentanţii agenţiilor care se ocupă de asistenţă maternală, acestor copii li se asigură suport şi din partea organizaţiilor sau comunităţii din care fac parte, ajutându-i să rămână în cultura şi în societatea din care fac parte.

 

Pe termen scurt

Anumite circumstanţe cer ca un copil să fie luat în grijă într-un timp foarte scurt, uneori chiar noaptea târziu. Familiile care fac parte din acest program oferă o asistenţă socială de 24 de ore şi sunt sprijinite de angajaţii astfel de agenţii. Împreună sunt gata să le ofere acestor copii care trec prin situaţii înfricoşătoare şi dureroase tot suportul de care au nevoie. Ocazional, situaţiile acestea de urgenţă se pot transforma în termene mai scurte sau mai lungi.

 

trimiteri-sus-4

Acum poţi da copilul la şcoală şi la cinci ani. Doar să fie „văratic”!

Transportând obiecte de zeci de mii de lire

Începe programul Fostering

Programul Fostering: dificil, dar nu imposibil

trimiteri-jos-4

 

Suport educaţional

Copiii care au nevoie de suport suplimentar la şcoală sau în afara orelor de curs sunt preluaţi de familiile care sunt pregătite pe acest segment. Mai sunt şi copiii cu nevoi speciale de educaţie.

 

Nevoi speciale

Copiii care au nevoi speciale vor fi preluaţi de specialişti, spun reprezentanţii agenţiilor, care le vor acorda îngrijirea şi tratamentul special pentru dizabilităţile de care suferă, fie psihice, fie emoţionale sau fizice. Psihologii sunt de părere că odată ce aceşti copii primesc ajutorul de care au nevoie trebuie să fie integraţi în societate.

—————————————

Ce spun cei care fac parte

din acest program

 

„Importanţa acestui program este… oau… este totul. Importanţa faptului că aceşti copii au un loc stabil, suport şi oameni care au grijă de ei înseamnă mult, pentru că mulţi nu au avut parte de aşa ceva niciodată. Şi asta îţi frânge inima”, a declarat Matt, asistent maternal, pentru una din cele mai mari agenţii de „Fostering” din UK (TACT Fostering Charity)

—————————————-

 

Care sunt cerinţele pentru a deveni asistent maternal

De obicei, agenţiile care se ocupă de acest program acceptă aplicaţii de la orice etnie, oameni singuri, cupluri, familii sau persoane care au aceleaşi orientări sexuale, de la cei cu copii sau de la cei care nu au copii. Agenţiile spun că pun mare preţ pe modul în care o persoană poate îmbunătăţi viaţa unui copil. Iată care sunt cerinţele de bază ale uneia dintre cele mai mari agenţii de „Fostering” din Anglia:

 • un dormitor de rezervă sau o cameră liberă;
 • experienţă cu copiii;
 • răbdare şi simţul umorului;
 • să fiţi dispuşi să schimbaţi în bine viaţa unui copil;
 • timpul şi energia de care un copil are nevoie.

 

Care sunt paşii?

Primul pas: completarea formularului. Odată ce agenţiile care se ocupă de acest program primesc aplicaţia, unul dintre specialiştii în domeniu examinează totul în cel mai mic detaliu pentru a face „o fotografie” a vieţii, a experienţei în muncă, acomodarea, dar şi motivele pentru care persoana în cauză doreşte să devină asistent maternal. Cu cât se oferă mai multe informaţii, cu atât mai bine. În cazul în care aplicaţia nu este acceptată, persoana va fi anunţată printr-o scrisoare unde i se vor explica şi motivele acestei decizii.

Pasul doi: prima vizită la domiciliu. Unul dintre asistenţii sociali va stabili o dată şi o oră când poate veni să viziteze casa. Această primă vizită poate dura şi mai mult de două ore, timp în care va exista un dialog despre experienţa celor care au aplicat în îngrijirea copiilor. După această întâlnire se va lua decizia dacă aplicaţia merge mai departe. La fel, înştiinţarea se va face printr-o scrisoare.

Pasul trei: trainingul. Cursul de formare pentru a deveni asistent maternal le oferă celor care doresc să aibă grijă de copii tot ce au nevoie: de la informaţii şi până la experienţe împărtăşite de alţi asistenţi maternali.

Pasul patru: evaluarea. Este cea mai lungă parte din aplicaţie şi constă într-o serie de interviuri şi conversaţii la domiciliul persoanei sau familiei.

Pasul cinci: procesul de aprobare. După ce s-au parcurs aceşti paşi şi a fost întocmit un dosar, reprezentanţii agenţiilor vor decide dacă vor aproba sau nu dosarul. Dacă va fi acceptat, abia atunci se va începe identificarea copilului de care se va avea grijă.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

7 pareri la “Programul Fostering: peste 300 de copii români au nevoie de o familie”

 1. Iftimie Dorina Spune:

  Buna ziua
  Sunt asistent medical, lucrez momentant in aceasta functie in Romania, dar intentionez sa plec la munca in Anglia. Am obtinut recunoasterea in NMC si National Inssurance.Nu cunosc foarte bine lb englaza ca sa lucrez ca asistent medical. De aceea mi s-a parut atractiv programul Fostering, pentru care doresc sa aplic. Pot fi contactata pe adresa de mail.
  Va multumesc,
  cu consideratie,
  Dorina Iftimie

 2. robert Spune:

  A-s dori daca e posibil sa intru an acest program de foster carier numele meu e robert chiurlea my telf nb is 07907164772 va multumesc

 3. Gheorghe Lautaru Spune:

  As fi foarte încântat sa aplic pentru acest program .telf 07578959222

 4. Moiceanu Catalina Spune:

  Sunt asistent maternal, am im plasament doi copii.
  As fi interesata de Programul Fostering.
  Astept sa fiu contactata pe adesa de mail
  Multumesc!
  Catalina Moiceanu

 5. Rus Maria Sanda Spune:

  Ma numesc Rus Maria Sanda ,am lucrat asistent maternal7 ani din 2004 pana in 2011 iar din anul 2011 si pana in prezent impreuna cu sotul meu suntem parinti sociali la o casa fe tip familial unde avem 12 copii. Din acesti copii 5 sunt adoptati de noi iar 7 sunt cu masura de plasament.Avem si eu si sotul meu calificarea de lucratori sociali si lucram in acest domeniu de peste 11 ani.Am fi interesati de acest Program Fostering. Astept sa fiu contactata pe adresa de mail sau la telefon 0762646934.Va multumesc!

 6. Nicoleta Spune:

  Buna,sunt interesata de acest program,pot sa ajut un copil,fericirea ar fi si mai mare stiind ca este din tara mea si as simti ca ofer o sansa la o viata mai buna buna,intrebarea mea este:sunt copii micuti pana intr-un an,as vrea sa ma simt o mamica adevarata…de la scutece,bibetoane ….

 7. Ursaru Spune:

  Sunt interesată de acest program

Spune-ti si tu parerea!