Programul New Deal

Articol publicat in sectiunea Muncă pe data 20 iulie 2009

Noi sanse

Jobcentre Plus ofera un numar de programe New Deal (sanse noi) pentru a-i ajuta pe cei care nu dispun de un loc de munca, mai ales pentru cei care sunt someri de mai multa vreme, au anumite dizabilitati, in general pentru persoanele care au nevoie de un ajutor special pentru a-si gasi un serviciu.

New Deal doreste sa va ajute sa gasiti un loc de munca, mai ales daca ati facut o pauza mai lunga de activitate. Va va oferi sansa de a incerca, invata si practica o alta meserie, in ideea in care dumneavoastra:

– veti deveni mai increzator;

– veti capata noi aptitudini;

– veti gasi un loc de munca in care veti ramane ulterior;

– veti fi in situatia de a valora mai mult pentru cei care cauta sa angajeze.

 

New Deal 25 Plus

New Deal 25 Plus va va ajuta sa va gasiti un loc de munca sau sa incepeti sa lucrati pentru dumneavoastra. Veti avea sansa de a va imbunatati calitatile de care dispuneti si sa invatati lucruri noi. Atat timp cat veti fi prins in programul respectiv, veti beneficia de sfaturile unui consilier personal. Ei va vor ajuta sa va indreptati catre ceea ce puteti face sau sa va creati o cariera pe baza aptitudinilor pe care le aveti.

Daca ati cerut Jobseeeker’s Allowance (somaj) si aveti minimum 25 de ani, dar sub varsta de pensionare, atunci va trebui sa va inrolati in New Deal 25 Plus pentru a rezolva problemele aparute.

Consilierul personal va va ajuta in fiecare stadiu petrecut in acest program. Vor vedea ce faceti, cum va descurcati si vor pune la punct pasii urmatori. Acest lucru se poate intampla fie printr-o discutie directa, fie printr-una purtata la telefon. De aceea, daca exista ceva de care nu sunteti sigur sau aveti o intrebare, el este cel caruia trebuie sa va adresati.

 

Stagiile New Deal 25 Plus

Primul stagiu

Primul stagiu al acestui program poarta numele de „gateway” (poarta de intrare). El dureaza aproximativ 16 saptamani. Consilierul va va ajuta sa va gasiti de lucru. El va va ajuta si sa:

– puneti la cale pasii necesari pentru a va gasi un loc de munca, acesta urmand sa fie pus la punct in functie de nevoile si stilul dumneavoastra personal;

– sa detecteze posturile pentru care puteti aplica;

– completati formularele necesare si sa va puneti la punct un CV;

– obtineti sfaturi pentru viitoarea cariera;

– gasiti tot suportul de care aveti nevoie.

 

Al doilea stagiu

Daca nu va gasiti de lucru in primul stagiu al programului, veti fi mutat automat in cel de-al doilea. Acesta este denumit „intensive activity period” (perioada intensiva de activitate) si va dura cel putin 13 saptamani.

Consilierul va lucra alaturi de dumneavoastra pentru a decide ce urmeaza sa faceti in acest stagiu. Puteti incerca sa lucrati intr-un anumit loc sugerat sau poate doriti sa invatati altceva. De asemenea, puteti fi ajutat sa lucrati pentru dumneavoastra. Consilierul va va ajuta sa gasiti de lucru pentru a incepe cat mai repede cu putinta.

Daca aveti intre 25 si 59, trebuie sa treceti prin acest stagiu. Daca ati trecut de 60 de ani, stagiul nu este obligatoriu, dar puteti alege sa treceti prin el.

Aproape de finalul acestui stagiu veti avea o intalnire cu consilierul personal pentru a decide care este ajutorul suplimentar de care aveti nevoie. Acesta se poate materializa prin cresterea timpului pe care consilierul il petrece alaturi de dumneavoastra sau prin intensificarea perioadei de activitate ramase.

Aflandu-va in acest stagiu, puteti obtine New Deal Allowance. Este vorba de aceeasi suma ca si in cazul Jobseeker’s Allowance (somaj), la care se adauga o suma suplimentara saptamanala.

New Deal Allowance nu afecteaza alte beneficii pe care le aveti.

 

Al treilea stagiu

Daca tot nu ati obtinut un loc de munca la finalul celui de-al doilea stagiu de pregatire, va trebui sa faceti o noua cerere pentru Jobseeker’s Allowance (somaj). In acest punct, veti intra intr-un program ce poarta numele de „followthrough”, care poate dura intre sase si 13 saptamani. In aceasta perioada, consilierul va incerca sa va ajute sa gasiti de munca si s-ar putea sa fie nevoie sa mai urmati cateva cursuri, pentru a capata pregatirea necesara.

 

New Deal 25 plus mentor

Ca parte a programului New Deal 25 Plus ati putea capata un mentor, care sa va ofere sfaturi si suport suplimentar. Un mentor va poate ajuta sa gasiti un loc de munca in functie de dorintele dumneavoastre si ajutandu-va sa va decideti in ceea ce doriti sa faceti. Mentorul va fi cineva la nivel local. Pentru a beneficia de serviciile sale va trebui sa discutati acest lucru cu consilierul personal.

 

New Deal pentru parintii singuri

Acesta este un program voluntar al celor de la Jobcentre Plus, pus pe picioare pentru necesitatile speciale ale parintilor singuri.

Este la alegerea dumneavoastra daca veti participa sau nu la el. Si acesta, alaturi de programul original, va ajuta sa va gasiti locul de munca de care aveti nevoie.

Puteti aplica pentru acest program daca sunteti in situatia de a creste singur/a un copil, daca cel mai tanar dintre cei mici are sub 16 ani si nu lucrati sau daca lucrati mai putin de 16 ore pe saptamana.

 

New Deal pentru tineri

Asa cum spune, este un program destinat tinerilor, care sa-i ajute sa-si dezvolte aptitudinile si sa invete unele lucruri noi. Ca si in celelalte programe, veti beneficia de un consilier personal si de un program care sa se concentreze pe nevoile specifice pe care le aveti.

Daca aveti intre 18 si 24 de ani si ati cerut Jobseeker’s Allowance (somaj) de minimum sase luni, va trebui sa va inscrieti in acest program.

 

Stagiile New Deal pentru tineri

Stagiile acestui program sunt aproximativ aceleasi cu cele enumerate mai sus si desfasurarea lor imbraca aceleasi conditii. Diferenta se afla in cel de-al treilea stagiu care poate dura pana la 26 de saptamani.

 

Ce vor cere stagiile New Deal pentru tineri de la dumneavoastra

Pentru a obtine rezultatele asteptate, adica gasirea unui loc de munca, va trebui sa munciti alaturi de consilierul care va va fi alocat. Va trebui sa:

– faceti un efort sa munciti;

– urmati planurile stabilit;

– veniti de fiecare data cand sunteti chemat;

– mergeti la toate interviurile programate.

Daca nu faceti toate acestea, atunci ati putea ramane fara Jobseeker’s Allowance.

Daca centrul va gasi un angajator care sa va recruteze, atunci l-ar putea ajuta pe acesta sa va plateasca salariul in primele luni de angajare.


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!