Programul săptămânal de lucru de 6 ore?

Articol publicat in sectiunea Social pe data 20 mai 2016

Doi senatori PNL au depus la Senat un proiect de lege de modificare a Codului Muncii, care prevede reducerea programului săptămânal de lucru al salariaților, de la 40 la 38 de ore, iar ziua de lucru de vineri să fie de doar 6 ore, fără a fi afectată salarizarea personalului public.

Astfel, Codul Muncii s-ar modifica, în sensul în care pentru salariații angajați cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi, de luni până joi, iar vinerea este de 6 ore, respectiv de 38 de ore pe săptămână, fără afectarea salarizării în plată, scrie News.ro.

În funcție de specificul unității sau al muncii prestate, se poate opta și pentru o altă variantă de repartizare, inegală, a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale de 38 de ore pe săptămână.

Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal, în cadrul săptămânii de 38 de ore, precum și în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului, sau în absența acestui contract, prin regulament intern.

Inițiatorii precizează în expunerea de motive că, începând din 2003, anul în care a intrat în vigoare actualul Cod al Muncii, legislativul l-a amendat periodic, aducând aproximativ 15 modificări și completări.

„Se impune reformarea legii, în privința prevederilor referitoare la numărul orelor de lucru lucrate săptămânal, cât și a modului de repartizare a acestor ore”, mai spun cei doi senatori.

Ei arată că, potrivit unei statistici Eurostat din 2005, media europeană privind orele de lucru pe săptămână este de 37,9, iar numărul de ore lucrate efectiv este de 31,5 ore în Olanda, de 34,5 ore în Norvegia, 35,5 ore în Danemarca, 35,6 ore în Marea Britanie, 36 de ore în Suedia, 37 de ore în Germania, în timp ce România are o medie de 41,4 ore săptămânal.

Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz, forul decizional fiind Camera Deputaților.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!