Proiect de infrastructură din Londra, caz de corupţie?

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 6 martie 2016

uk-pod-gradina-peste-tamisa

Dacă în România politicienii sunt „săraci şi cinstiţi”, ne-am obişnuit cu imaginea imaculată a omologilor acestora din Occident, în special cu cei din Marea Britanie. Englezii au avut minunata idee de a construi un pod-grădină pietonal care să traverseze Tamisa, în centrul Londrei, însă casa de arhitectură selectată pentru acest proiect în valoare de £175 de milioane este învinuită că ar fi câştigat concursul pe nedrept.

Când vine vorba de bani publici, românii au observat că şi în UK se întâmplă lucruri „ciudate”. Spre exemplu, acelaşi drum este asfaltat de mai multe ori pe o perioadă de un an-doi, din cauză că se fac lucrări subterane, succesive, la diversele utilităţi, pe când, în principiu, lucrările ar putea fi făcute de cele mai multe ori concomitent; pe şantierele finanţate public se „spală banii”, spun românii care lucrează acolo, preluând şi ei zvonurile care circulă pe acele şantiere, dar constatând şi ei că activitatea pe şantier este una foarte lentă şi că se irosesc resurse cu prea mare lejeritate. Să fie vorba de corupţie? În UK?

În 2013, Transport for London (TfL) a organizat un concurs pentru selectarea unui proiect arhitectural pentru un pod-grădină care să traverseze Tamisa, în Londra. Câştigător a ieşit proiectul casei de arhitectură Thomas Heatherwick.

Însă, potrivit The Guardian, lucrările în valoare de £175 de milioane (£60 de milioane vin din banii publici, iar restul din fonduri private) vor fi pentru moment sistate, pentru că există suspiciuni că selecţia proiectului câştigător a fost făcută pe nedrept. Cererea de sistare a lucrărilor a fost lansată chiar de preşedintele RIBA (Royal Institute of British Architects), Jane Duncan, care s-a arătat foarte îngrijorată că există aceste suspiciuni şi a solicitat ca, înainte de a se cheltui din banii publici, să se investigheze procesul prin care proiectul Thomas Heatherwick a fost ales.

 

trimiteri-sus-4

Spălare de bani masivă în City-ul londonez

Britanicii învață româna

SPAGA PE TAMISA

PE CE SE CEARTĂ ROMÂNII?!

trimiteri-jos-4

 

S-ar părea că Boris Johnson, primarul general al Londrei, ar fi promovat la San Francisco proiectul casei de arhitectură Thomas Heatherwick care a ieşit câştigător, cu două săptămâni înainte de a fi ales propriu-zis la concursul TfL din 2013. Însă, un purtător de cuvânt al Primăriei Londrei spune că un audit al TfL a stabilit deja că procesul de selecţie al proiectului a fost unul deschis, corect şi transparent şi anunţă că primarul nu are de gând să întârzie demararea lucrărilor la această construcţie.

RIBA, în schimb, are o reputaţie de apărat şi insistă ca lucrările să fie sistate până când se stabileşte validitatea rezultatului competiţiei.

Aşadar, vorbim de corupţie pe Tamisa? Chiar de-ar fi aşa, totul parcă se întâmplă la un alt nivel.

Autor articol: Cristian Enache
Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!