Proiect de lege pentru reglementarea utilizarii fisierelor de pe internet

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 7 septembrie 2009

Initiativa executivului britanic de a restrictiona accesul la internet si descarcarea de fisiere electronice creeaza polemici, dupa ce presa a dezvaluit una dintre propunerile proiectului, care ia in calcul o amenda de pana la 50.000 de lire pentru descarcarea ilegala de fisiere numerice.

Ofcom, organism care reglementeaza sectoarele de media si de telecomunicatii, va trebui sa ceara providerilor de internet informatii despre persoanele care descarca fisiere piratate. Astfel, cei care recidiveaza vor putea fi identificati prin intermediul adresei de IP a computerului.

Lordul Mandelson, ministrul de comert al Marii Britanii, a propus recent masuri drastice, inclusiv amenzi de pana la 50.000 de lire, pentru cei care descarca ilegal materiale de pe internet. Aceste masuri au drept scop combaterea actiunilor ilegale ale celor sapte milioane de utilizatori de internet din Marea Britanie, care descarca filme, muzica si jocuri.

Potrivit The Guardian, noile masuri au aparut imediat dupa cina pe care Mandelson a luat-o cu directorul de film David Geffen, la inceputul acestei luni. Purtatorul de cuvant al departamentului reprezentat de lordul Mandelson a negat faptul ca Geffen, un critic acerb al pirateriei pe internet, ar fi influentat grabirea acestor masuri si a atras atentia asupra celui mai recent studiu pe aceasta tema, numit „Digital Britain”, care recomanda ca celor care neglijeaza interdictia sa li se interzica accesul la internet.

Fostul ministru al dezvoltarii tehnologiei digitale, Tom Watson, i-a criticat pe acuzatorii celor care descarca ilegal materiale de pe internet. „Pusi sa faca fata sistemului revolutionar de distributie care este internetul, marii editori isi vad profitul si puterea de influenta mult diminuate”, arata Watson. „Fortati sa accepte situatia si sa inoveze, ei se uita cu speranta doar la Parlament, cerandu-i niste saci de nisip pentru a se echilibra.”

Industria muzicala estimeaza ca pierderile din descarcarea ilegala de fisiere se ridica la 180 milioane de lire anual. Watson s-a aratat neincrezator ca recuperarea acestor fonduri va duce la o stimulare a industriilor creative.

„Ultimele propuneri de sanctiuni vor avea ca urmare punerea sub acuzatie a majoritatii cetatenilor Marii Britanii, dar si atasarea unei poveri mult prea mari la o industrie in plin avant, care are un potential enorm de dezvoltare a societatii, fara sa avem vreo garantie ca artistii si cultura se vor imbogati de pe urma lor”, a mai aratat acesta.

Jammie Thomas-Rassett, prima femeie acuzata de descarcare ilegala de fisiere in SUA, a primit o amenda de 1,92 milioane de dolari la inceputul acestui an. Departamentul de justitie a intervenit recent in cazul Thomas-Rassett, dupa ce apararea a lansat un apel, considerand sanctiunea „neconstitutionala”. Din pacate pentru Thomas-Rassett, congresul american nu a fost de acord si a mentinut amenda.

In luna iulie, Joel Tenenbaum a fost cel de-al doilea cetatean acuzat in SUA pentru descarcare ilegala de fisiere. Tenenbaum a recunoscut ca a descarcat ilegal 30 de melodii, delict pentru care a fost nevoit sa achite statului o amenda de 675.000 dolari.

In luna mai, parlamentarii francezi au adoptat Legea Hadopi, care protejeaza drepturile de autor de pe internet si stabileste amenzi pentru descarcarea ilegala de fisiere si chiar sistarea accesului la internet pentru cei care recidiveaza.


Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!