Proiect: Indemnizația de șomaj va crește cu 100 de lei

Articol publicat in sectiunea Social pe data 8 ianuarie 2016

Indemnizația de șomaj pentru persoanele care au cel puțin un an de cotizare va crește cu aproximativ 100 de lei, cu un impact bugetar de 120 milioane de lei pe an, potrivit unui proiect de lege inițiat de șase parlamentari independenți și un deputat UNPR.

Majorările prevăzute de proiectul de lege presupun creșterea de la 375 la 450 de lei a indemnizației pentru persoanele care au cel puțin un an stagiu de cotizare, potrivit Mediafax.

Proiectul prevede, de asemenea, majorarea cotelor procentuale, diferențiate în funcție de stagiu de cotizare, care se aplică mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare.

Astfel, va crește de la 3% la 3,6% pentru persoanele cu stagiu de cotizare de cel puțin 3 ani, de la 5% la 6% pentru o cotizare de cel puțin 5 ani, de la 7% la 8,6% pentru persoanele care au cotizat cel puțin 10 ani și de la 10% la 12% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani.

Persoanele care nu au avut un loc de muncă după absolvirea unei instituții de învățământ vor beneficia de o majorare de la 250 de lei la 300 de lei pe lună. Proiectul de lege se află în dezbatere publică la Senat.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!