Proiect pentru premieri

Articol publicat in sectiunea Sporturi pe data 26 februarie 2016

618 flacaraCuantumul premiilor acordate de Guvern sportivilor va fi identic pentru aceeaşi categorie de competiţie şi acelaşi rezultat obţinut, potrivit unei propuneri legislative depuse de un grup de parlamentari PSD.

Propunerea legislativă pentru completarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000 prevede că, pentru performanţe deosebite obţinute în competiţii sportive, Ministerul Tineretului şi Sportului poate acorda premii, prin Hotărâre de Guvern, sportivilor în funcţie de valoarea performanţei, de importanţa şi amploarea competiţiei. Cuantumul premiilor este identic pentru aceeaşi categorie de competiţie şi acelaşi rezultat obţinut de sportivi.

Iniţiatorii precizează, în expunerea de motive, că modificarea legii are ca scop eliminarea unor eventuale inechităţi ce ar putea să apară în acordarea premiilor.

Proiectul a fost depus la Camera Deputaţilor, pe 9 februarie, se află în consultare publică şi este semnat de cinci parlamentari PSD (Iordache Florin, Neacşu Marian, Pâslaru Florin- Costin, Tîlvăr Angel, Vlase Petru Gabriel).

La sfârştiul lunii decembrie, Guvernul Cioloş a premiat jucătoarele naţionalei de handbal cu câte 60.000 de lei pentru medalia de bronz cucerită la Campionatul Mondial din Danemarca, faţă de 14.800 de lei cât prevede legea pentru o medalie de bronz mondială, suma putând fi dublată, tot conform normelor legale în vigoare. Premiul acordat fiecărei handbaliste a fost suplimentat însă printr-o decizie a Executivului.

Măsura a fost criticată de mai mulţi sportivi, care au cucerit medalii mondiale în 2015 şi care au fost premiaţi cu sume mai mici.

Cel care a dat tonul nemulţumirilor a fost gimnastul Marian Drăgulescu. De astfel, într-o campanie declanşată pe Facebook de Corina Drăgulescu, soţia gimnastului, au fost cerute drepturi egale la premieri pentru sportivii medaliaţi mondial în 2015, dar şi sprijinul echipei naţionale de handbal feminin în acest demers.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!