Proiect pentru reconstituirea istoriei orale a romilor

Articol publicat in sectiunea Social pe data 7 august 2014

O echipă de cercetători de la Universitatea „Babeş-Bolyai” şi de la Universitatea din Islanda a lansat, la Cluj-Napoca, un proiect unic în România, în cadrul căruia va fi reconstituită istoria orală a populaţiei rome. Finanţarea, în valoare de 750.000 de euro, este din fonduri norvegiene.

Potrivit managerului de proiect Lavinia Snejana Stan, proiectul începe în luna august şi presupune realizarea a 600 de interviuri în teren, pe suport audio-video, cu membri ai comunităţilor rome, precum şi amenajarea unui muzeu virtual al romilor, primul din ţară de acest fel, dar şi realizarea unor teze de doctorat şi lucrări de specialitate, potrivit Mediafax.

„Mergem înspre cei mai în vârstă din comunitate, ei au şi timpul liber necesar să stea de vorbă cu noi, iar ei ne trimit, ne recomandă să discutăm cu alte persoane care ştiu experienţe interesante din trecut şi au capacitatea de a povesti. Ne pregătim, însă, şi de eşec, adică e posibil să stăm de vorbă cu persoane ale căror declaraţii nu o să le putem folosi pentru că poate nu vorbesc coerent, însă ne asumăm şi acest lucru. Din echipa noastră de cercetare fac parte 15 oameni, dar vom fi ajutaţi şi de masteranzi şi doctoranzi de la Universitatea «Babeş-Bolyai», care vor veni ca şi voluntari. Cercetările în teren le vom face atât în comunităţile de romi din România, cum sunt cele de la Strehaia sau Pata Rât, cât şi în comunităţi de romi din alte state europene”, a declarat Lavinia Snejana Stan la finalul unei conferințe de presă de la Cluj-Napoca, în cadrul căreia a fost lansat proiectul de cercetare.

Lavinia Snejana Stan a adăugat că proiectul în cadrul căruia va fi reconstituită istoria orală a populaţiei rome este unic în România.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!