Proiecte britanice cu bani românești

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 26 mai 2013

Cinci organizaţii româneşti din Marea Britanie vor derula în anul următor proiecte cu bani primiţi de la Guvernul României. Acestea au fost selectate de pe o listă de peste 500 de proiecte propuse pentru finanţare de către românii din întreaga lume.

Compania Profusion International Creative Consultancy, având sediul în Londra, va primi finanţare din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DPRP) de la Bucureşti, pentru a organiza acţiunea „Convorbiri româneşti”, dar şi „Festivalul de film românesc de la Londra”. Şi Români Online Limited, care administrează website-ul cu acelaşi nume, va produce „Ghidul românesc” tot din banii primiţi din partea DPRP. Pe lista proiectelor aprobate pentru finanţare în Marea Britanie mai figurează Românca Society, care a cerut bani pentru finanţarea acţiunii „Romanian Traditions in Motion”.

Conferinţa Studenţilor, Profesorilor şi Cercetătorilor Români din Marea Britanie, organizată anual de Asociaţia Societăţilor Internaţionale Studenţeşti din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (ARISS), va beneficia, de asemenea, de bani din partea Guvernului României. Iar în cadrul organizaţiei The Romanian Orthodox Church in Scotland va funcţiona, pe baza aceleiaşi surse de finanţare, „Şcoala de limbă şi cultură română pentru copiii şi tinerii români din Scoţia”. Cele cinci proiecte sunt singurele propuse de asociaţiile sau organizaţiile româneşti din Marea Britanie care au fost aprobate şi figurează pe lista publicată la 13 mai pe website-ul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, dprp.gov.uk.

Aproape 550 de cereri de finanţare au fost adresate de către asociaţiile româneşti din întreaga lume DPRP, care funcţionează „ca structură cu personalitate juridică, în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, în coordonarea prim-ministrului României”.

„Urmare a finalizării procedurii de evaluare şi selectare a cererilor depuse în cadrul sesiunii de finanţare 2013, vă aducem la cunoştinţă faptul că au fost înregistrate 547 de proiecte, în valoare totală de 73.506.645 lei.

Precizăm că bugetul alocat Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni pentru anul 2013 este de 10.000.000 lei.

Din totalul de 547 de proiecte, a fost selectat un număr de 207 în vederea acordării de finanţări nerambursabile. Candidaţii selectaţi vor deveni beneficiari ai fondurilor puse la dispoziţie de către DPRRP numai după semnarea contractelor de către ambele părţi”, se precizează în anunţul publicat în 13 iunie pe website-ul DPRP.

Cele mai multe proiecte aprobate pentru finanţare provin din România (56), Republica Moldova (40) şi Serbia (22), după cum se poate observa pe aceeaşi listă.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!