„Proiectul autonomiei Ținutului Secuiesc e neconstituțional”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 25 septembrie 2014

Președintele UDMR Kelemen Hunor spune că proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc este neconstituțional, dar și că liderii UDMR nu au cerut guvernului ungar să îi ajute să obțină autonomia teritorială.

„Eu nu am spus niciodată că proiectul privind autonomia culturală sau acest proiect privind autonomia ar fi în limitele Constituției, dar nici nu mă poate opri cineva să vorbesc despre un proiect care necesită revizuirea legii fundamentale”, a declarat Kelemen Hunor, într-un interviu pentru România Liberă.

În opinia liderului UDMR, oricine are dreptul să propună o dezbatere publică pe un anumit subiect, dar rămâne de văzut cât anume din acest proiect va fi aprobat.

„Un proiect poate fi implementat doar dacă societatea românească, o parte semnificativă a acesteia, va fi de acord, iar Parlamentul îl aprobă. Nu putem da termene, înainte de a începe un dialog consistent cu toată societatea românească”, a punctat liderul UDMR.

Proiectul UDMR prevede atât autonomia, cât și declararea limbii maghiare ca limbă oficială în Ținutul Secuiesc, solicitări care încalcă Constituția. În legea fundamentală se arată clar că „România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil”, dar și că „în România, limba oficială este limba română”.

Cu privire la aceste puncte, Kelemen Hunor spune că o soluție și mai bună ar fi aprobarea unei noi Constituții, argumentând că „România a făcut o greșeală fundamentală la începutul anilor ’90, când a considerat că legea fundamentală a statului este peste Sfânta Scriptură”. „Dacă e făcută de oameni, ar trebui să poată fi modificată de oameni”, a adăugat el.

Întrebat daca mizează pe sprijinul Budapestei pentru a obține autonomia teritorială, Kelemen a negat această ipoteză, spunând că UDMR nu a cerut guvernului ungar „să negocieze pentru noi și nici nu-i vom cere”.

În ceea ce privește orizontul de timp în care și-a propus să obțină autonomia Ținutului Secuiesc, Kelemen Hunor a răspuns că în această problemă nu poate fi vorba de termene, deoarece „când aștepți de 100 de ani să fie respectate principiile Declarației de la Alba Iulia, un an, doi, trei nici nu mai contează”.

 

Ce prevede proiectul de autonomie?

Proiectul UDMR de autonomie a Ținutului Secuiesc prevede ca limba maghiară, alături de cea română, să fie considerată „limba oficială în regiune”, redactarea bilingvă fiind „obligatorie” pentru toate actele normative cu caracter general, scrie Ziare.com.

Potrivit proiectului UDMR de autonomie a Ținutului Secuiesc prezentat, joia trecută, de președintele Uniunii, Kelemen Hunor, toate diplomele, documentele, actele de stare civilă, actele notariale, extrasele de carte funciară, facturile și chitanțele eliberate pe teritoriul Ținutului Secuiesc, format din județele Harghita, Covasna și Mureș, vor fi redactate, tipărite și eliberate în limbile română și maghiară.

„Limba maghiară, alături de limba română, este considerată limbă oficială în regiune. Redactarea bilingvă este obligatorie pentru toate actele normative cu caracter general, precum și în alte cazuri în care prezentul statut prevede redactarea bilingvă. Toate diplomele, documentele, actele de stare civilă, actele notariale, extrasele de carte funciară, facturile și chitanțele eliberate pe teritoriul Ținutului Secuiesc de către instituțiile de învățământ, de cultură, evidența populației, carte funciară, precum și de către alte autorități ori societăți comerciale care funcționează pe teritoriul Ținutului Secuiesc, vor fi redactate, tipărite și eliberate în limba română și maghiară”, se arată în documentul citat.

În document se subliniază că toate aceste acte redactate, tipărite și eliberate pe teritoriul Ținutului Secuiesc „vor fi recunoscute pe teritoriul întregii țări ca acte oficiale”.

„Cetățenii au dreptul de opțiune lingvistică. În cadrul relațiilor cu instanțele judiciare, instituțiile, organizațiile și administrațiile publice din Ținutul Secuiesc, toate persoanele au dreptul să folosească cele două limbi oficiale după alegerea lor. Acest drept obligă instituțiile, organizațiile și administrațiile publice, precum și în general entitățile private, atunci când exercită funcții publice, să comunice cu cetățenii în limba pe care o aleg aceștia”, se menționează în proiect.

De asemenea, proiectul de autonomie a Ținutului Secuiesc mai prevede că toate persoanele, în cadrul relațiilor lor cu administrarea justiției, Ministerul Public, notariate și registre publice, „au dreptul să folosească una din cele două limbi oficiale după alegerea lor în toate acțiunile judiciare, notariale sau în legătură cu registrele organizate de stat și de a primi toate documentațiile oficiale editate pe teritoriul Ținutului Secuiesc în limba aleasă de aceștia, fără să aibă cheltuieli suplimentare sau întârzieri procedurale din rațiunea limbii utilizate”.

„Nicio traducere nu poate fi solicitată cetățeanului. Cu excepția cazurilor prevăzute de normele de aplicare privind folosirea celor două limbi, în cazul actelor destinate tuturor cetățenilor rezidenți din regiune, în cazul actelor individuale chiar destinate unui public larg sau mai multor servicii, folosirea separată a uneia sau alteia dintre limbi este recunoscută. În cadrul instituțiilor de tip militar, limba română este unica limbă oficială”, se mai menționează în proiect.

Reprezentanții UDMR au prevăzut și faptul că, pentru garantarea dreptului la opțiune lingvistică, „judecătorii, procurorii, notarii, responsabilii de la Registrul Comerțului, evidența populației, cartea funciara, personalul din serviciile administrației judiciare pentru a putea obține un serviciu în aceste instituții pe teritoriul Ținutului Secuiesc trebuie să justifice conform prevederilor legale că posedă cunoștințe suficiente ale ambelor limbi care îi fac apți să-și exercite atribuțiile corespunzătoare activității lor”.

Potrivit Ziare.com care citează documentul, cetățenii rezidenți pe teritoriul Ținutului Secuiesc au dreptul să se adreseze în scris Curții Constituționale și instanțelor judecătorești în limba maghiară, iar instanțele „sunt obligate să primească aceste înscrisuri și să recunoască întreaga lor eficacitate juridică”.

Proiectul UDMR, care a fost prezentat de Kelemen Hunor, joi, la Cluj-Napoca, are 97 de articole și va fi postat pe site-ul UDMR în limbile română și maghiară, dar va fi tradus și în engleză.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

O parere la “„Proiectul autonomiei Ținutului Secuiesc e neconstituțional””

 1. Camelian Propinatiu - scriitor Spune:

  Dezinteresul Autoelitei pentru Basarabia a fost 25 de ani o contestare a României Regale Mari, dealtfel declarata explicit in postromânism ca infecta, neideala, ceea ce a slabit si Ardealul: http://propinatiu.ro/carti
  Amuzant fiind ca ne permitem istorie universala pe competente IX-XI, iar in a XII-a vorbele patrie si patriotism nici nu incap: http://www.edu.ro/index.php?module=uploads&func=download&fileId=10550
  De unde si indoieli bestsellare, pline de haz, de genul: Avram Iancu, erou sau criminal? http://www.historia.ro/numar/historia-nr-113-mai-2011
  A invins Mihai Viteazul la Calugareni? http://www.historia.ro/numar/historia-nr-100-aprilie-2010
  A fost cu adevarat Stefan cel Mare aparatorul crestinatatii?
  http://www.historia.ro/numar/historia-nr-108-decembrie-2010
  Sunt dacii stramosii nostri? http://www.historia.ro/numar/historia-nr-120-decembrie-2011
  http://ziuadecj.realitatea.net/cultura/cutremur-in-tagma-istoricilor-ardelenii-nu-ar-fi-vrut-unirea-cu-romania-in-1918–126075.html
  De incurajat istoricii nostri sa opuna ceva la Corvinus Library – Hungarian History, care are deja o superioritate paralizanta in materiale gata traduse in English USA, tot cam ca la 1918-1940: http://www.hungarianhistory.com/lib/rum.htm

Spune-ti si tu parerea!