Promisiunile bugetului pe 2014

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Bani, taxe şi beneficii, UK la zi pe data 31 martie 2014

uk_budget 2014

Noul buget naţional al Marii Britanii pe anul financiar 2014-2015 a fost anunţat de actualul ministru de finanţe, conservatorul George Osborne, într-un discurs tradiţional ţinut în faţa parlamentarilor, la sfârşitul lunii martie.

Pensionarii şi persoanele ce intenţionează să facă economii în următorul an vor fi principalii favorizaţi de bugetul naţional al Marii Britanii pe 2014, aşa cum l-a prezentat naţiunii cancelarul George Osborne la 19 martie, cu aproximativ două săptămâni înainte de începerea unui nou an financiar britanic.

Venitul net neimpozabil în intervalul fiscal 2014-2015 va creşte cu 500 de lire sterline, ajungând la £10.500, a transmis, în acelaşi context, ministrul conservator al finanţelor. Acesta a mai anunţat în discursul său îngheţarea accizelor pentru carburanţi şi băuturi alcoolice, dar şi creşterea preţurilor la ţigări.

 

Între realităţi şi promisiuni

Cancelarul George Osborne le-a vorbit parlamentarilor din Westminster Palace timp de 55 de minute, pentru a comunica ţării principalele caracteristici ale bugetului pe anul financiar următor.

 El a anunţat, în finalul discursului său, noi stimulente pentru deţinătorii unui cont bancar de economii de tip Individual Saving Account (ISA). Aceştia vor putea pune deoparte maxim 15.000 de lire sterline pe an, începând de la 1 iulie, beneficiind de dobânzi ne-impozitabile pe sumele economisite.

Ministrul finanţelor a mai avansat un nou pachet atractiv de obligaţiuni destinate pensionarilor, cu dobânzi de 2,8% pentru depozite de un an şi 4% pe termen de trei ani.

De asemenea, a crescut pragul de impozitare cu 40% a veniturilor mari realizate de o persoană pe parcursul unui an financiar. Acest procent va fi perceput doar de la cei care câştigă 41.865 de lire sterline/an în intervalul 2014-2015, comparativ cu anul trecut când valoarea aceleiaşi sume era de £41.450. Analiştii apreciază această modificare ca pe o măsură care se doreşte a fi percepută ca una luată în favoarea clasei de mijloc formată din cei care muncesc.

Ministrul George Osborne a mai încercat să atragă simpatia opinia publice promiţând că, după alegerile parlamentare din 2015, un eventual guvern conservator ar putea oferi familiilor în care ambii părinţi lucrează, un ajutor bănesc pentru creşterea copiilor, în valoare de 2.000 de lire sterline. Tot atunci, salariul minim pe economie ar putea creşte ajungând la £6,50/oră. Iar programul Help to Buy, lansat la începutul acestui an, prin care cei care vor să cumpere o casă sunt sprijiniţi să obţină un credit ipotecar cu un avans de doar 5% din valoarea locuinţei, ar urma să fie extins, de asemenea, în eventualitatea câştigării alegerilor de către conservatori.

 

Pro şi contra…

Bugetul pe anul financiar 2014-2015 a fost astfel conceput încât să susţină revigorarea economiei britanice prin scutiri de taxe şi prevederi menite să stimuleze exporturile şi producţia, a susţinut ministrul finanţelor George Osborne în discursul său în faţa parlamentarilor. El a subliniat că economia britanică, care se estimează că va creşte cu 2,7% în 2014, a înregistrat cea mai favorabilă evoluţie dintre celelalte state europene cu economii avansate. Dar capătul drumului spre o situaţie economică stabilă şi prosperă este departe de final, a atras atenţia cancelarul britanic.

„Am reuşit să ne poziţionăm pe calea cea bună, dar încă mai avem un drum lung de parcurs. Să nu uităm că ţara noastră are încă nevoie de împrumuturi, fiind dependentă de un grad ridicat de îndatorare. Investiţiile nu sunt suficiente, nici exporturile, iar economiile noastre continuă să fie prea mici. Acest buget se vrea unul pentru o economie consolidată. Acest buget se adresează mai ales acelora care produc, care sunt oameni de acţiune sau celor care economisesc. Dar este vorba de un plan economic pe termen lung care, în final, va oferi siguranţă locuitorilor Marii Britanii”, a susţinut Osborne.

Criticii actualei guvernări de la Londra s-au arătat neîncrezători în promisiunile ministrului de finanţe. Ei cred că ţinta anunţată de acesta de a elimina complet deficitul bugetar al ţării până în 2020 nu va fi atinsă, gradul de îndatorare al statului fiind deja mult prea ridicat.

Ed Milliband, liderul Partidului Laburist şi al opoziţiei parlamentare, a avertizat că, în realitate, veniturile unei familii medii din Marea Britanie au scăzut cu 1.600 de lire sterline/an din 2010, de când actuala coaliţie guvernamentală a conservatorilor cu liberal-democraţii a preluat puterea. El a cerut ministrului George Osborne măsuri urgente în scopul scăderii imediate a costurilor ridicate pe care oamenii din Marea Britanie sunt nevoiţi să le suporte, în traiul lor de zi cu zi.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!