Promisiunile de creștere salarială îi învrăjbesc pe bugetari

Articol publicat in sectiunea Social pe data 20 mai 2016

medici73Ministerul Muncii a propus, în discuții avute cu partenerii sociali asupra ordonanței privind salarizarea, o soluție de corectare a problemelor de încadrare și plată inegală pentru persoane pe aceleași funcții, cu aceeași vechime și aceleași atribuții în cadrul aceleiași unități, cum ar fi spital, școală, secție de poliție sau primărie.

Potrivit draftului de ordonanță, se propune corectarea structurii salariale în Sănătate, rezolvarea disfuncționalităților de încadrare pentru toate familiile ocupaționale, creșterea echității salariale în administrația publică și introducerea de bonusuri pentru Sănătate și Educație, scrie Gândul, citat de Mediafax.

Impactul bugetar al ordonanței este de 2,29 miliarde de lei, din care 1,17 miliarde din impactul inechităților din sistem, 1 miliard din impactul reformei în sănătate și 374 de milioane din rezerva de performanță pentru educație și sănătate.

 

Ce lefuri vor avea medicii

Astfel, de exemplu, doi medici identic calificați din spitale diferite vor avea același salariu, chiar dacă acum remunerațiile pot fi diferite. Ministerul dă exemplul unui medic primar în unități clinice gradația 5 care ar urma să câștige 5.105 lei, chiar dacă profesează la Fălticeni sau la București. Un medic specialist în unități clinice gradația 5 ar urma să ia pe lună 4.012 lei, un asistent medical cu studii postliceale 2.441 de lei, iar o infirmieră în cadrul acestui tip de unitate – 1.718 lei.

De asemenea, potrivit proiectului de ordonanță, între maximul în plată pe o gradație de vechime și maximul în plată pe o gradație imediat superioară ar trebui să existe un interval de 2,5%.

Prin proiect se propune o creștere cu aproximativ 10% a salariilor debutanților din sistemul de sănătate. Astfel, un medic rezident anul I gradația 0 ar urma să primească un salariu de 2.014 lei, un asistent debutant cu studii postliceale – 1.540 de lei, iar o infirmieră debutantă – 1.444 lei.

Potrivit draftului de ordonanță se introduce un sistem de premiere pe criterii de performanță în limita a 2% din cheltuielile salariale.

În cazul administrației publice, prin proiectul propus se elimină diferențele de salarizare pentru muncă egală în unități similare ale administrației publice centrale – aparatul central prin stabilirea salariilor la 70% din nivelul salariilor aflat în plată la 1 august 2016 la Secretariatul General al Guvernului. Măsura nu se aplică în cazul structurilor deconcentrate.

Premierul Dacian Cioloș a spus, citat de News.ro, că prin Ordonanța privind salarizarea nu va scădea niciun salariu, ci, dimpotrivă, vor crește salariile în unele domenii.

Învățământul „s-a înfierbântat”

Sindicaliștii din sistemul de învățământ au anunțat că sunt nemulțumiți de conținutul ordonanței privind salariile, spunând că nu sunt îmbunătățiri față de ordonanța anterioară și nu au fost alocate sume în plus.

„Practic, învățământul superior românesc primește zero. Să-mi aducă Guvernul României asistenți la ore. Să vedem cine se mai angajează pe 1.700 de lei impozabili, în sistem. Nu susținem ordonanța. Nu văd mai nicăieri o creștere. Nu e nicio îmbunătățire. Suntem total nemulțumiți. Nu mă așteptam să fim tratați atât de rău. Am crezut că ministrul va fi mai rațional. Au spus că e rândul sănătății și noi trebuie să mai așteptăm”, a declarat Anton Hader, liderul Alma Mater, citat de Mediafax.

Sindicaliștii din educație iau în calcul și organizarea unor proteste. „Cum putem merge noi în fața colegilor din educație să le explicăm că nu e nicio mărire de salariu pentru educație? Este inadmisibil. O lipsă de transparență totală, o lipsă de interes. Vrem cadre didactice motivate, performante, tineri pregătiți, dar le transmitem foarte clar că nu se pot acorda creșteri salariale”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Spiru Haret.

Și sindicaliștii din administrația publică amenință cu boicotarea alegerilor locale în toată țara și proteste, în urma discuțiilor de la Ministerul Muncii, fiind nemulțumiți de forma actuală a proiectului de ordonanță.

Legat de nemulțumirile sindicaliștilor din educație, premierul Dacian Cioloș a arătat că educația este importantă, dar că nu poate guvernul Cioloș ca, în câteva luni, „să corecteze toate problemele din sistem”, iar Executivul „și-a asumat sănătatea”.

Ministrul muncii, Dragoș Pîslaru, a afirmat la rândul său că sindicaliștii din educație „s-au înfierbântat puțin” și au ieșit din sală înainte de încheierea discuțiilor, nemulțumiți că nu beneficiază de o grilă de salarizare precum cea elaborată pentru personalul din sănătate.

„Cred că existau niște așteptări care au fost vehiculate în ultima vreme cu prioritizarea ambelor sectoare (educație și sănătate – n.r.) într-un mod similar, dar nu poți să construiești două sectoare prioritare pe un context de inechități transversal în tot sectorul bugetar. Aș vrea să reținem cu toții că cei de la educație nu doar că nu pierd nimic, ci câștigă la nivel de unitate rezolvarea acelorași disfuncționalități ca restul tuturor familiilor ocupaționale. În plus, se activează partea de performanță unde pot să-și demonstreze la nivel de unitate capacitatea de reformă”, a spus ministrul.

El a amintit că anul trecut salariile din educație s-au majorat cu 26,78% pe toată grila salarială. „Totuși este un procent de 26,78% (…) Ce vreau să sugerez este că, atât timp cât ei nu au nimic de pierdut, ci pierd doar relativ, nu este legat de solidaritate? Legat de faptul că ei ar trebui să se bucure că și copiii profesorilor respectivi se vor duce într-un sistem de sănătate care reformează. Prin urmare, problema lor în acest moment nu este că ei nu câștigă, ci că cei de la sănătate câștigă”, a afirmat ministrul.

Ministrul muncii a mai anunțat că îi va invita la discuții pe liderii sindicali din educație, săptămâna viitoare.

Reacțiile sindicatelor din educație vin după ce, inițial, au existat neînțelegeri privind primul proiect de ordonanță de urgență privind legea salarizării, motiv pentru care nu a fost adoptată la acel moment. Ana Costea a demisionat din funcția de ministru al muncii pe fondul conflictului cu sindicatele, Dragoș Pîslaru fiind cel care a preluat portofoliul.

Referitor la aplicarea majorărilor salariale anunțate, Dragoș Pîslaru a anunțat că OUG va fi aprobată de Guvern la 1 iunie, va intra în vigoare la 1 august și salariile vor fi plătite majorat de la 1 septembrie.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!