Pronosticul nostru la referendum: UK rămâne în UE

Articol publicat in sectiunea UK la bani mărunţi pe data 23 iunie 2016

uk-votul-la-referendum

La ora redactării acestui articol, în ziua marelui referendum, britanicii mergeau ordonat la vot, neştiind încă în ce direcţie aveau să se înghesuie majoritatea opţiunilor. În schimb, sentimentul nostru, în cadrul redacţiei Diaspora Românească, era că britanicii aveau să aleagă varianta cuminte, aceea de a rămâne în blocul comunitar.

Aceeaşi părere o au şi doi preşedinţi ai României, unul curent şi unul anterior.

Iată declaraţia lui Klaus Iohannis: „Eu în această chestiune mă număr printre optimişti. Am fost de la început, de când a apărut chestiunea Brexit-ului, dintre şefii de stat care am spus că trebuie să fim de partea Marii Britanii şi de partea Europei şi am încurajat întotdeauna să se voteze pentru rămânerea în UE. Ultimele sondaje arată că s-a reechilibrat din nou intenţia de vot şi din acest motiv îmi permit să rămân optimist.”

Traian Băsescu este şi mai tranşant: „David Cameron a jucat o carte care îi va ieşi. Nu va fi nici un Brexit, nu o să iasă Marea Britanie din UE pentru nimic în lume, pentru că ar pierde enorm. (…) Eu vă dau în scris că nu va ieşi. Cameron şi-a atins obiectivul – are reduceri la contribuţii şi facilităţi sociale, aşa că şi-a rezolvat problema.”

De altfel, în ultimele zile chiar a avut loc o răsturnare a situaţiei. Potrivit unui sondaj telefonic realizat de BMG pentru The Herald, publicat vineri şi citat de Reuters, sprijinul pentru rămânerea în UE se situează la 53,3%, la o distanţă de aproape 7 procente de numărul celor ce ar opta cu ieşirea. Acelaşi BMG organizase totuşi şi un sondaj online în care tabăra celor care doreau ieşirea din UE au scos 10 puncte procentuale în avans faţă de oponenţi.

Dacă în urmă cu doar o săptămână cei ce doreau ieşirea din UE deveniseră majoritate clară, după tragicul eveniment soldat cu uciderea sângeroasă a deputatei cu vederi anti-Brexit Jo Cox, de către un militant pro-Brexit, cele două tabere par a fi mai mult sau mai puţin egale pe ultima linie dreaptă a campaniei.

În acelaşi timp, miliardarul american George Soros a prezis o „vineri neagră” în caz de Brexit, anticipând o devalorizare cu cel puţin 15% a lirei sterline. „Atunci, în mod ironic, lira va valora aproape un euro”, a relevat Soros, care s-a îmbogăţit speculând împotriva valutei britanice în cursul unei „miercuri negre” în 1992.

Totuşi, dacă se votează Brexitul, nu este clar că britanicii vor avea parte de acea Marea Britanie „măreaţă” despre care vorbeşte fostul primar al Londrei, aspirant la postul de prim-ministru, Boris Johnson. Mai degrabă, semnalele sunt că UK va continua legăturile foarte strânse cu UE, fără să se ajungă la schimbări fundamentale faţă de relaţia actuală cu blocul comunitar, iar a doua variantă, cruntă pentru britanici, este că britanicii ar putea fi pedepsiţi economic pentru luarea acestei decizii, ajungând să regrete „victoria” Brexitului.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!