Proprietarii si folosirea fortei impotriva intrusilor

Articol publicat in sectiunea Justiție / Poliţie pe data 29 ianuarie 2012

CPS (The Crown Prosecution Service – Serviciul de Procurori al Coroanei) si Chief Constables au elaborat un document care reda sumar lucrurile pe care le poate face un proprietar atunci cand casa sa este calcata de intrusi, iar ei trebuie sa se apere. Urmatorul material este preluat din declaratia celor doua organisme oficiale.

 

Ce inseamna forta rezonabila si cum va protejeaza legea?

Oricine poate folosi „forta rezonabila” pentru a se proteja de persoane terte, pentru a aresta pe cineva sau pentru a preveni o crima. Nimeni nu se asteapta sa aveti o judecata de precizie vizavi de forta folosita in acele momente. Asa ca atata vreme cat se considera ca ati facut ceea ce credeati din instinct si onestitate ca este corect in acea clipa, acest lucru va fi cea mai puternica dovada a faptului ca ati actionat legal si in legitima aparare. Acest lucru se aplica pana si in clipa in care folositi o arma.

Ca regula generala, cu cat circumstantele sunt mai extreme si frica resimtita este mai mare, cu atat puteti face uz de mai multa forta in mod legal in autoaparare.

 

Ce se intampla daca urmariti atacatorii in timp ce ei fug?

Situatia aceasta este diferita fata de aceea in care sunteti in autoaparare, asa ca folosirea unui nivel asemanator de forta ca in situatia descrisa mai sus poate sa nu fie socotita la fel de rezonabila. Oricum, vi se permite sa folositi un anumit nivel de forta pentru a va recupera bunurile sau pentru a duce la bun sfarsit o arestare cetateneasca. Trebuie sa luati in seama propria siguranta si, de exemplu, daca politia a fost chemata. O placare ca la rugby sau un singur pumn pot, de exemplu, sa fie considerate rezonabile. Daca actionati din ura si din dorinta de a va razbuna cu intentia de a aplica o corectie persoanei respective, care ii poate aduce raniri sau moartea, nu va mai fi considerat la fel.

 

Ce faceti daca politia tinde sa-l creada pe intrus mai mult decat pe dumneavoastra?

Cand investigheaza un incident, politia cantareste atent toate faptele petrecute. Acest lucru include si faptul ca intrusul este cel care a dus, in prima instanta, la aparitia unui incident. De asemenea, politia are datoria sa cerceteze toate incidentele care au dus la ranirea sau moartea unei persoane. Lucrurile nu sunt intotdeauna asa cum par la prima vedere – de exemplu, uneori persoanele reclama prezenta unui spargator pentru a ascunde alte infractiuni, cum ar putea fi o cearta intervenita intre traficanti de droguri.

 

Trebuie sa asteptati sa fiti atacat?

Nu trebuie sa asteptati sa fiti atacat inainte de a va apara daca sunteti in casa dumneavoastra sau daca va temeti pentru dumneavoastra sau altii. In aceste circumstante, legea nu va cere sa asteptati sa fiti atacat inainte de a folosi forta pentru a va apara.

 

Daca intrusul moare?

Daca ati actionat intr-un act rezonabil de autoaparare, asa cum este el descris in randurile de mai sus, iar intrusul moare, se va considera ca ati actionat in circumstante legale. Si, normal, exista cazuri in care proprietarul nu a fost cercetat in astfel de cazuri.

Oricum, ca exemplu, trebuie spus ca sunt cazuri in care se va considera ca ati actionat excesiv si gratuit fata de problema, cazuri in care veti fi cercetat si, cel mai probabil, condamnat:

  • a lovi pe cineva de asa natura incat a ajuns in stare de inconstienta si a decide sa-l loviti in continuare pentru a-l rani sau ucide, ca pedeapsa;
  • a sti de intentiile unui intrus si a-i pregati acestuia o capcana pentru a-l rani sau ucide, fara a apela in acest caz la ajutorul politiei.

 

Cum vor aborda politia si CPS cazul dumneavoastra?

Cand iau in considerare un astfel de caz, Chief Constables si Director of Public Prosecutions (directorul CPS) sunt determinati sa investigheze si sa revada absolut toate circumstantele cat se poate de rapid si solidar. In unele cazuri, de exemplu acolo unde probele sunt foarte clare, ori unde ranirile sunt absente sau neinsemnate, investigatia va trage concluziile rapid, fara sa fie nevoie de a se face o arestare. In cazurile mai complicate, acolo unde intervin raniri grave sau moartea, vor fi necesare cercetari mai serioase. Politia ar putea apela la expertiza unui medic legist sau cerceta foarte serios varianta dumneavoastra in ceea ce priveste evenimentele.

Pentru a se asigura ca astfel de cazuri vor fi solutionate cat se poate de corect si solidar, politia si CPS vor lua masuri speciale, cum ar fi:

  • sa se asigure ca un investigator cu experienta se va ocupa de caz
  • daca respectivul caz va merge pana la limita la care CPS poate analiza evenimentele, cazul va fi prioritizat si un judecator senior va lua o decizie rapida.

Trebuie sa stiti ca foarte putini proprietari au fost judecati pentru actiuni care au rezultat din folosirea fortei impotriva intrusilor.

 

Informatii suplimentare

„Proprietarii si uzul fortei impotriva intrusilor” este o brosura care poate fi gasita ca atare sau in numeroase alte formate. Pentru a obtine brosura, contactati:

Adresa: CPS Communication Branch, 50 Ludgate Hill, London CC4M 7EX

Telefon: 020 7796 8442

Fax: 020 7796 8030


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!