Propunere de reducere a CAS

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 19 februarie 2016

Parlamentarii social-democrați Florin Iordache, Marian Neacșu, Florin Pâslaru și Gabriel Vlase propun, într-un proiect de lege depus la Camera Deputaților, reducerea cotei de contribuție la asigurările sociale de stat cu două puncte procentuale la angajator și cu trei pentru angajați.

Ministrul finanțelor publice, Anca Dragu, a avertizat însă că nu poate gira reducerea CAS, așa cum au propus parlamentarii PSD, deoarece o asemenea măsură ar duce la dezechilibrarea deficitului bugetar, deși pe fond este o măsură bună. 

„’Este vorba despre un impact pe cheltuieli destul de mare. După cum știm, în Constituție este prevederea că orice reducere a veniturilor sau creștere a cheltuielilor trebuie însoțită de măsuri care să permită creșterea acestor cheltuieli. Nu am văzut până în acest moment măsuri compensatorii care să susțină această reducere. Impactul bugetar este undeva la peste 7 miliarde de lei”, a declarat, după o întâlnire cu senatorii PSD, ministrul finanțelor, Anca Dragu, citată de Mediafax.

Ea a adăugat că, „pe fond”, este o măsură bună, dar fără măsuri compensatorii, bugetul se dezechilibrează.

„Pe fond, este o măsură bună, dar trebuie să vedem un mix de măsuri astfel încât deficitul bugetar să fie conform angajamentelor asumate de România. Pentru 2017 avem o prognoză de deficit de 2,85% din PIB, ceea ce înseamnă că nu avem spațiu foarte mare”, a mai spus Dragu.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!