Propunere: Taxă oficială către Biserică

Articol publicat in sectiunea Social pe data 22 mai 2015

Un deputat propune ca enoriașii să plătească anual o taxă, ce ar urma să fie stabilită de către Biserică și care ar ajunge la parohia de care aparțin. 

În schimb, n-ar mai urma să plătească nimic tot restul anului, indiferent de situația pentru care ar avea nevoie de ajutorul preoților, scrie ziuanews.ro. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei nu crede că preoții își obligă enoriașii să plătească și spune că, în orice caz, legile Parlamentului nu se aplică activității interne a Bisericii.

„M-am gândit că Biserica probabil că ar lua această taxă anuală de la mai mulți cetățeni în felul ăsta, iar enoriașii – în cazul unui eveniment fericit sau nefericit – nu ar mai da bani”, a spus Dragoș Gunia, deputat PNL.

De cealaltă parte, reprezentații Bisericii n-au auzit că preoții cer bani de la credincioși. Contribuțiile enoriașilor, cum le numește purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, nu sunt impuse – susține el.

„În Biserica Ortodoxă Română nu există noțiunea de taxă sau contribuție impusă. Există în unele parohii contribuțiile anuale, dar care sunt benevole, nu sunt impuse. Același lucru se poate spune și despre contribuțiile benevole la religioase botezuri și cununii”, a spus Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!