Propunerea lui Hollande împarte Europa

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 24 iulie 2015

François HollandePreședintele Franței a lansat, duminică, ideea unei „avangărzi” a zonei euro, constituită cu țările „care vor decide în acest sens”, fără să precizeze conturul. La rândul său, premierul francez, Manuel Valls, a afirmat că această avangardă va fi constituită din cele șase țări fondatoare ale construcției europene: Franța, Germania, Italia, Olanda, Belgia și Luxemburg.

Franța este pregătită să participe „la o organizare întărită” a zonei euro, a spus președintele Hollande, potrivit unui articol din Le Journal du Dimanche, transmite Agerpres. „Zona euro a reușit în această săptămână să-și reafirme coeziunea cu Grecia. Spiritul european a prevalat. (…) Dar nu putem să rămânem acolo. Am propus să reluăm ideea lui Jacques Delors, a unei guvernări din zona euro și să adăugăm la aceasta un buget specific, precum și un parlament pentru a asigura controlul democratic”, a adăugat șeful statului francez.

„Împărțirea unei monede este mult mai mult decât a dori o convergență. Este o alegere făcută de 19 țări, deoarece era în interesul lor. Niciun guvern timp de 15 ani nu și-a asumat responsabilitatea de a ieși din zona euro”, a subliniat Hollande.

„Această alegere cere o organizare întărită și cu țările care vor decide, o avangardă. Franța este pregătită, deoarece, așa cum ne-a demonstrat Jacques Delors, ea crește mereu atunci când este la inițiativa Europei”, a apreciat președintele francez.

Construirea unei „avangarde” a zonei euro a stârnit reacții dure. Premierul portughez Pedro Passos Coelho a criticat, luni, propunerea lui François Hollande, deoarece ar însemna „crearea unor cluburi în interiorul clubului”. François Hollande „nu a fost foarte explicit”, dar propunerea lui se reduce la „crearea unor cluburi în interiorul clubului”, a acuzat Coelho. Regulile acestei „avangărzi” ar fi „diferite de cele definite la origine”, iar statele membre „reacționează, în general, cu o anumită rezervă la acest gen de idei”, a adăugat el.

Prim-ministrul portughez a ținut să sublinieze că nu pot fi „șase state care să le spună celorlalte ce vor trebui să pună în aplicare” atunci când vor dori, la rândul lor, să se alăture grupului. Cu toate acestea, Pedro Passos Coelho a salutat „voința de a merge mai departe în reforma instituției zonei euro”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!