Prostituţia şi drogurile, în statisticile privind PIB

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 12 iunie 2014

Institutul Naţional de Statistică (INS) din România apreciază că includerea în PIB a activităţilor ilegale, cum sunt prostituţia, drogurile şi contrabanda, ar putea avea un impact de cel mult 0,2%.

Comparativ, Marea Britanie estimează că doar prostituţia şi drogurile au o contribuţie de 0,8% din PIB. Biroul de statistică din Marea Britanie a estimat că schimbarea metodologiei de calculare a PIB, care va intra în vigoare din septembrie, va conduce la o revizuire retroactivă în creştere a PIB din 2009 cu 2,3%, sau circa 33 de miliarde de lire sterline (55 miliarde de dolari).

România, alături de celelalte state europene, va include din septembrie mai multe activităţi în calculul PIB, alături de cheltuielile de înarmare şi cercetare-dezvoltare figurând şi valoarea adăugată brută din activităţi ilegale, precum prostituţie, trafic de droguri şi contrabandă.

„Din estimările foarte preliminare, toate revizuirile nu o să depăşească 1%. Avem aici cercetarea dezvoltarea cu o pondere un pic mai mare în alte state, din păcate. La o primă citire a datelor, pentru că mai sunt şi cheltuielile de la armată şi altele, probabil că impactul activităţilor ilegale nu poate să fie mai mult de 0,1-0,2%”, a declarat directorul Direcţiei Conturi Naţionale din INS, Adriana Ciuchea.

Ea a arătat că în prezent este inclusă în PIB economia neobservabilă, adică acele activităţi legale care se derulează ilegal, şi care variază în ultimii ani între 22% şi 23% din PIB.


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!