Protest al pensionarilor

Articol publicat in sectiunea Social pe data 19 iunie 2015

Peste 200 de pensionari, nemulțumiți de starea de sărăcie în care trăiesc, au protestat, săptămâna trecută, în Piața Victoriei, cerând guvernanților să asigure vârstnicilor un trai decent, în condițiile în care pensia medie este de 796 de lei, fiind cea mai mică din Europa de Est. 

Protestatarii au cerut desființarea pensiilor privilegiate, arătând că în timp ce parlamentarii își suplimentează pensiile, 2,8 milioane de vârstnici supraviețuiesc cu venituri sub nivelul de trai decent, scrie Mediafax.

Pensionarii susțin că, în anii 2010-2012, guvernele Boc nu au acordat nici măcar acele minime creșteri prevăzute de Legea pensiilor, „votată fraudulos”, ci au înghețat pensiile și au mai și tăiat 5,5 la sută.

Potrivit protestatarilor, creșterile de pensii prevăzute de lege, restituirea sumelor tăiate de regimul Băsescu și luarea unor măsuri de către guvernele Ponta în 2013-2015, nu au fost suficiente pentru creșterea nivelului de trai al pensionarilor civili.

Reprezentanții protestatarilor au spus că pensia reală din anul 2014 a fost mai mică decât cea din 2009, iar cu pensia de acum, pensionarii cumpără mai puține alimente și medicamente decât puteau să ia în 2009. Aceștia au precizat că deși s-a spus că România a avut creșterea economică cea mai mare din UE, aceasta nu a însemnat și o creștere a nivelului de trai, prevăzută de articolul 47 din Constituție.

„În țara cu cea mai mare creștere economică din UE, pensionarii civili din România au pensia medie de numai 796 de lei, fiind cea mai mică din Europa de Est. Ungaria, Cehia, Slovacia și Croația au pensia dublă, iar Polonia, de trei ori mai mare față de România. Ce să mai spunem de Luxemburg, care asigură o pensie medie de 17 ori mai mare decât la noi”, au mai spus protestatarii.

Aceștia au adăugat că menținerea fixă a limitei de impozitare a pensiilor a condus la impozitarea anuală a unui număr tot mai mare de pensionari, în condițiile în care scopul inițial era de impozitare doar a pensiilor mari.

„Din cauza sărăciei, starea de sănătate a vârstnicilor este din ce în ce mai precară, mortalitatea și morbiditatea sunt tot mai mari, numărul total al pensionarilor civili scăzând astfel de la șase milioane, cât erau acum 12 ani, la numai 5,18 milioane, cât sunt acum, iar numărul biletelor de tratament a scăzut an de an, de la 360.000 cât erau în 2004, la 200.000 în ultimii ani”, s-au plâns protestatarii.

Aceștia au cerut Guvernului și Parlamentului să introducă de urgență un program de acțiune prin care să asigure vârstnicilor un nivel de trai decent, precizând că demersul lor nu vizează destabilizarea politică, ci un dialog cu Executivul, care ar trebui să urgenteze aplicarea măsurilor reparatorii promise.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!