Protest al persoanelor cu credite în franci

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 19 iunie 2015

Persoanele cu credite în franci elvețieni au protestat din nou duminică, de data aceasta în fața Guvernului, după 5 luni de la debutul „crizei CHF”. În această perioadă, problemele nu s-au rezolvat nici pe calea legislativă, nici pe cea a negocierii, întrucât băncile nu vin cu oferte „la mijlocul drumului”, scrie Mediafax.

Peste 2.000 de români cu împrumuturi în CHF s-au adunat în Piața Victoriei, solicitând iarăși Guvernului, Parlamentului și președintelui României să adopte Legea conversiei creditelor din valută în lei, după ce au constatat că băncile nu sunt dispuse la negocieri reale cu clienții pentru rezolvarea problemelor, cu toate că aceasta a fost recomandarea BNR și a Parlamentului, de a se ajunge la o soluție pentru împărțirea poverii între cele două părți.

Mitingul a început cu o lumânare aprinsă și un moment de reculegere pentru persoanele care s-au sinucis din cauza problemelor extreme generate de creditele în franci elvețieni.

Grupul Clienților cu Credite în CHF (GCCC), format din circa 25.000 de membri, protestează „față de atitudinea pasivă a clasei politice în problema creditelor acordate în franci elvețieni, față de atitudinea părtinitoare a BNR-ului pentru a proteja instituțiile bancare și, nu în ultimul rând, față de dezinformările și abuzurile sistemului bancar împotriva propriilor clienți”.

 

Negocieri fără rezultat cu băncile

Grupul clienților cu credite în franci a demarat în martie, împreună cu Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), un proces de negociere cu șapte bănci (Raiffeisen, Volksbank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Românească, OTP și Credit Europe Bank) pentru 1.500 de persoane, în baza unei împuterniciri notariale.

Dintre acestea, doar Volksbank, în urma preluării de către Banca Transilvania, a înaintat clienților o ofertă concretă, prin care banca preia o parte din povara creditului.

Clienții au vizat, în cadrul negocierilor, reducerea sau eliminarea comisioanelor, reducerea marjelor fixe sau conversia în lei la cursul zilei cu discount sau la un curs de schimb mai mic negociat cu banca.

Reprezentanții GCCC au punctat că băncile nu sunt responsabile și nu vor să participe în mod concret la o reducerea semnificativă a ratei și acordarea unui discount, astfel că negocierile nu au rezultatul scontat.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!