Protest în Danemarca: „Nu ne mai confundați cu romii!”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 9 octombrie 2014

Reflectarea în presa daneză a evenimentelor în care sunt implicați cetățeni români perpetuează o perspectivă greșită asupra acestora, susține o tânără din România, care acum studiază la Copenhaga. Astfel, când întâlnești titluri ca „Poliția avertizează asupra spărgătorilor români”, spărgătorii în chestiune nu sunt români. De fapt, ei sunt romi și e o mare diferență, spune Maria Artene, citată de publicația The Copenhagen Post.

„Deși numele par asemănătoare, românii și romii împart doar aceeași naționalitate. Cultura lor e foarte diferită de a noastră. În timp ce există români infractori și romi cinstiți, confuzia a ajuns acum într-un punct în care discriminarea față de români este tot mai prezentă și dificil de eliminat”, spune Maria Artene.

Referirile repetate la romi ca la români, avertizează ea, aduc riscul demonizării unei naționalități care are intenții bune, până în punctul unde nu va exista cale de întoarcere. Potrivit Biroului de statistica al Danemarcei, 4.398 de români s-au mutat în această țară în 2013, înlocuindu-i pe polonezii care erau până acum pe primul loc.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!