Protest de amploare al românilor în Londra: NU NE FURAȚI COPIII!

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 15 ianuarie 2016

uk-protest-al-romanilor-din-londra-ambasada-norvegiana

Românii de pretutindeni au reacționat la abuzurile comise în Norvegia, acolo unde mai multor familii le-au fost luați copiii pentru motive puerile. Ultimul caz, cel al familiei Bodnariu, a încins spiritele.

Pe data de 8 ianuarie, au fost organizate proteste în fața ambasadelor norvegiene din marile capitale ale lumii, pentru susținerea cauzei Bodnariu. Unul dintre cele mai mari proteste s-a înregistrat la Londra, aici adunându-se aproximativ 1.400 de români. La protest nu s-a înregistrat niciun incident, românii prezenți preferând să manifeste pașnic și civilizat. De altfel, organizatorii au fost felicitați la final de reprezentanții Poliției Metropolitane din Londra pentru comportamentul și solidaritatea lor!

Reacția oficialilor norvegieni a fost penibilă. Aceștia au preferat să părăsească ambasada în ziua protestului. Au închis clădirea și au coborât steagul din față.

Cum ai reacționa ca părinte dacă statul ți-ar lua copiii fără niciun motiv? Aceasta e întrebare pe care și-au pus-o mii de români aflând de drama prin care trece familia Bodnariu din Norvegia. Empatia și solidaritatea i-a făcut pe mulți dintre ei să vină la protestul organizat pe data de 8 ianuarie în fața ambasadei norvegiene din Londra. Au fost părinți, au fost chiar și mame cu copii în brațe, au fost oameni sincer șocați de faptul că într-o țară considerată democratică și civilizată pot fi aplicate constrângeri și metode ce amintesc de cea mai neagră dictatură.

În mai puțin de jumătate de oră, spațiul din fața ambasadei norvegiene s-a umplut până la refuz de români. Organizatorii au pus la dispoziție mai multe pancarde cu mesaje scrise în limba engleză având ca fundal steagul Norvegiei și fotografia de grup a familiei Bodnariu. De asemenea, a fost adusă o stație de amplificare la care au vorbit mai multe persoane, pastori și lideri de opinie, făcând apel la autoritățile românești și norvegiene. S-a cerut ca acestea să intervină pentru ca toți cei cinci copii luați de statul norvegian să revină în sânul familiei.

Organizatorii au pus la îndemâna celor prezenți un tabel în care fiecare protestatar și-a trecut numele și s-a semnat. La sfârșit s-au strâns 1.288 de semnături, dar având în vedere că au fost și oameni care au plecat fără a apuca să semneze, se poate aproxima numărul protestatanților la 1.400. Tabelul cu semnăturile culese urmează a fi înmânat Ambasadei Norvegiei împreună cu o scrisoare de protest. De remarcat că în ziua protestului, ambasada norvegiană a fost închisă. „Ambasada și-a anulat activitatea în ziua protestului, și-au dat steagul jos, probabil de frică, crezând că românii sunt un popor războinic care o să îi deranjeze în a-și efectua activitățiile zilnice. În ciuda așteptărilor greșite pe care le-au avut de la protestul nostru, totul s-a desfășurat calm și frumos, într-un mod plăcut și organizat, lucru pe care l-au confirmat și politiștii britanici la finalul protestului”, a declarat Tiberiu Pop, unul dintre inițiatorii acestui protest.

 

„Am reușit să demonstrăm că națiunea română, atât de blamată aici în Londra, este o națiune demnă și civilizată”

„Ca organizator al acestui protest pot să vă spun că am fost foarte plăcut surprins de faptul că un număr așa de mare de români au răspuns apelului nostru și au venit aici, înfruntând o vreme tipic londoneză cu vânt și ploaie. Vreau să le mulțumesc tuturor pentru comportamentul civilizat de care au dat dovadă, pentru solidaritate, pentru că am reușit să demonstrăm că națiunea română, atât de blamată aici în Londra, este o națiune demnă și civilizată. Totodată, dorim să le aducem la cunoștință oficialilor norvegieni, care astăzi au dat bir cu fugiții, că acesta este doar primul protest și nu ne vom opri până ce copiii familiei Bodnariu nu vor reveni definitiv în brațele părinților lor”, a declarat pastorul Cornel Nistor.

 

„Și eu sunt tată și pot să-mi dau seama de coșmarul pe care îl trăiesc părinții Bodnariu”

„Am participat la acest protest deoarece consider că este injustă decizia statului norvegian de a-i lua din familie pe cei cinci copii, din motive care nu au fost deocamdata făcute publice (mă refer la motivele reale). Mai întâi au fost aduse motive ce țin de îndoctrinare religioasă, apoi altele privitoare la o așa-zisă violență. Însă niciun motiv nu a fost dovedit, nu a fost efectuată o anchetă socială, ca atare îl consider un abuz! De asemenea, consider că trauma psihică și emoțională creată copiilor, dar și părinților, este mult mai mare decât orice alt motiv născocit de Barnevernet! Și eu sunt tată și pot să-mi dau seama de coșmarul pe care îl trăiesc părinții Bodnariu: să-și vadă copiii luați, în lacrimi, fără să poată face nimic!”, ne-a declarat Daniel Ciupac, un tânăr participant la protest.

 

„Rămânem, în continuare, activi până la rezolvarea acestui incident”

„Dacă nu se vor lua măsuri, vom continua să ne angajăm împreună să luptăm pe căi legale împotriva acestei nedreptăți. Cinci copilași, printre care și unul de patru luni, au fost luați cu forța din sânul familiei, de la părinții lor biologici pe motive de îndoctrinare religioasă, ceea ce nu vom accepta, deoarece și noi avem copii și ne punem în locul lor. Nu vom accepta și suntem alături de ei pentru că sunt români ca și noi și nu este corect să fie tratați în felul acesta, acum în secolul XXI. Nu vom accepta pentru că suntem creștini și familia este o instituție pe care a întemeiat-o însuși Dumnezeu, când a creat prima familie, pe Adam și Eva. Rămânem, în continuare, activi până la rezolvarea acestui incident. Și ne rugăm lui Dumnezeu ca El să intervină și să schimbe răul în bine”, a spus pastorul Tiberiu Pop.

—————————————

Bodnariu, o familie fericită distrusă cu premeditare

 

uk-protest-al-romanilor-din-londra-ambasada-norvegiana1Marius și Ruth Bodnariu locuiesc în Norvegia de 10 ani. Familia are 5 copii: Eliana (9 ani), Naomi (7 ani), Matei (5 ani), Ioan (2 ani) și Ezekiel (4 luni).

În 8 octombrie 2015, directoarea școlii unde învață cele două fete ale familiei Bodnariu a sesizat telefonic Serviciul local de Protecţie a Copilului (Barnevernet). Nu se știe ce este scris în această sesizare. Daniel Bodnariu, fratele lui Marius Bodnariu, a declarat pentru HotNews.ro că directoarea ar fi făcut sesizarea pe motive religioase (exemplu: Eliana și Naomi ar fi spus la școală că „Dumnezeu pedepsește păcatul”), dar și pe motiv că fetele ar fi fost „disciplinate fizic” de către părinți. În sesizare, directoarea școlii ar fi scris că nu există semne de violență fizică.

În 16 noiembrie 2015, Barnevernet a luat pe cele două fete ale cuplului Bodnariu (direct de la școală) și pe cei doi băieți de 5 și 2 ani (de acasă, unde se aflau împreună cu mama lor). În aceeași zi, tatăl Marius Bodnariu a fost dus la secția locală de poliție pentru a da explicații despre tratamentele aplicate copiilor și a petrecut câteva ore în secție. Membrii familiei au declarat că nici directoarea școlii, și nici Barnevernet nu i-au invitat la discuții și nu au realizat nicio anchetă socială între momentul sesizării (8 octombrie) și momentul luării în custodie a copiilor (16 noiembrie).

În prezent, cei cinci copii (inclusiv bebelușul de 4 luni) sunt plasați în trei familii norvegiene diferite. Părinții au dreptul de a-i vizita de câteva ori pe săptămână. Familia reclamă întreaga procedură, cu accent pe imposibilitatea ca mama să-și alăpteze copilul sugar.

Fratele lui Marius Bodnariu acuză autoritățile într-un comunicat (https://rodiagnusdei.wordpress.com/2015/12/26/familia-bodnariu-comunicat-de-presa-26-decembrie-2015/) de încălcarea Convenției cu privire la Drepturile Copilului și reclamă lipsa unei anchete sociale și lipsa unei evaluări a impactului separării copiilor de părinți și a separării fraților prin plasarea în trei familii diferite. Mai mult, Daniel Bodnariu acuză Serviciul local de Protecție a Copilului din Naustdal de manipularea copiilor prin întrebări direcționate pentru a da declarații prin care părinții să fie incriminați, de presiuni asupra mamei (Ruth) să declare în mod mincinos că tatăl (Marius) este violent cu ea, precum și de amenințări la adresa lui Marius să nu facă public cazul, riscând să nu-și mai vadă copiii niciodată.

—————————————

 

 

Este Norvegia un stat

care sponsorizează răpirea copiilor?

 

uk-protest-al-romanilor-din-londra-ambasada-norvegiana2

—————————————

„De-a lungul ultimilor ani, o poveste comună iese din Norvegia în mod repetat: statul a luat copiii cuiva în îngrijire. Poveste după poveste de familii despărțite de Barnevernet (serviciile sociale) apare pe internet.

Familiilor care au imigrat în Norvegia sau doar au mers acolo pentru o vacanță li s-au luat copiii în mod abuziv și nefondat. Ziarul Norvegian Aftenpost a spus în mai 2015 că există 3.000 de copii ai căror părinți nu sunt norvegieni, și sunt în custodia Barnevernet.

Unei familii din Statele Unite ale Americii i s-a luat copilul deoarece mama a alăptat copilul prea mult timp. Un alt cuplu din India are cei doi copii luați în îngrijire, deoarece părinții dormeau în același pat cu copiii și nu foloseau tacâmuri atunci când îi hrăneau. O altă familie a avut fiica, Maxine, luată ca urmare a faptului că mama, care este o femeie norvegiană surdă, nu a avut suficient contact vizual cu fetița.

Multe familii îşi fac cunoscută tragedia lor și trag un semnal de alarmă prin intermediul internetului. Dacă dai o căutare în Google pe cuvântul Barnevernet, vei putea citi nenumărate povești de familii sfâșiate de guvernul norvegian.

De ce face Norvegia lucrul acesta? Citând un talk-show lituanian, ziarul Britanic Daily Mail spune că norvegienii fac acest lucru cu scopul de a lupta împotriva celui mai scăzut nivel de natalitate din lume și a ratei cele mai mari de copii născuți cu sindromul Down și alte defecte de naștere. Acest mod de operare, spune talk-show-ul, este esențial pentru a consolida materialul genetic norvegian cu copiii străinilor.

Copiii sunt răpiți de la părinții lor străini și plasați în familiile norvegiene pentru a-şi pierde rădăcinile natale și limba. Norvegienii folosesc integrarea forțată pentru a asigura viitorul țării, dar problema e că sacrifica familia și părinții care au investit în copil încă dinainte de naștere: dragoste, afecțiune, emoții, timp, multe zile și nopți de îngrijire, precum și financiar.

Folosind metode de amenințare, Barnevernet nu permite părinților să expună detaliile tragediei lor, nu permite părinților să angajeze avocați independenți, neagă părințiilor orice formă de contact cu copiii, nu oferă un program de restaurare și pune copiii spre adopție în termen de câteva luni de când au fost luați în îngrijire.

Cel mai recent caz de pe arena publică este cel al unei familii căreia i-au fost luați cei cinci copii în îngrijire sub acuzația de „îndoctrinare creștină”. Marius Bodnariu, cetățean român, căsătorit cu Ruth, cetățean norvegian, mutați în Norvegia acum 10 ani pentru a începe o familie. Tragedia lor a început la 16 noiembrie 2015, atunci când Barnevernet a răpit cele două fete mai mari de la școală fără știrea părinților și le-au dus într-o locație secretă, apoi a urmat vizita acasă făcută de către agenții Barnevernet și Poliție, pentru a lua și cei doi fii. Apoi, prin abuz de putere, au arestat-o pe mamă și au  dus-o la secția de poliție împreună cu bebelușul ei de 3 luni. Ambii părinți au fost interogați timp de câteva ore fără acces la un avocat sau traducător și după o încercare nereușită de  a o întoarce pe mamă împotriva tatălui, într-un târziu au fost lăsați să se întoarcă acasă cu bebelușul lor. Aceasta nu a durat mult, pentru că în dimineața următoare, Barnevernet s-a întors și a luat și bebelușul în îngrijire, susținând că mama este periculoasă.

Pe lângă faptul că autoritățile norvegiene au făcut abuz de putere în mod grosolan distrugând familia aceasta, Marius și Ruth, ca părinți iubitori, au colaborat la investigația autorităților norvegiene ca astfel să îşi poată primi copiii înapoi. Pe toată această perioadă, autoritățile norvegiene au folosit metode de intimidare și exces de zel în interogarea copiilor Bodnariu, folosind întrebări concepute pentru a incrimina părinții, fabricând dovezi împotriva părinților, neluând în considerare documentele justificative de apărare ale părinților care au fost arătate contrar cu acuzațiile nefondate, extreme și iraționale aduse împotriva lor.

Autoritățile norvegiene au recunoscut oficial că nu sunt familiarizați cu cazul și natura acuzațiilor aduse despre natura și calitatea de îngrijire părintească pe care Marius și Ruth au oferit-o copiilor lor. Cu toate acestea, aceleași autorități norvegiene insistă răutăcios la revocarea drepturilor părintești ale lui Marius și Ruth și continuă urgentarea procedurilor pentru adoptarea condamnabilă a copiilor Bodnariu.

Părinții au încercat prin instanțe să obțină copiii înapoi, dar toate canalele legale nu duc nicăieri din cauza strategiei guvernamentale în detrimentul familiei.

Sunt mii de oameni care susțin familia Bodnariu și ca atare s-a organizat un protest la Ambasada Norvegiei din Londra și prin mijloacele de socializare, vineri, 8 ianuarie.

Situația aceasta nu este una mică, nedreptatea făcută familiei Bodnariu generează proteste în toată lumea, protestele fiind acum confirmate în următoarele locații pe parcursul lunii ianuarie:

5 ianuarie – Norvegia

8 ianuarie – Washington, DC USA, Londra, Irlanda, Spania

9 ianuarie – România, Belgia, Germania, Canada, Italia

10 ianuarie – Spania

16 ianuarie – Republica Cehă

17 ianuarie – India

23 ianuarie – Slovacia

30 ianuarie – Polonia

Suntem solidari cu această familie și cerem eliberarea lor și returnarea la părinții biologici.”

Pastorul Teofil Harii

—————————————

 

 

Scurt istoric:

Barnevernet, distrugătorul de familii

 

uk-protest-al-romanilor-din-londra-ambasada-norvegiana4

În Norvegia, legislația este extrem de strictă în ceea ce privește protecția copiilului. De mai mulți ani, în această țară funcționează Barnevernet, o agenție cu putere absolută care nu se subordonează nimănui, nici măcar guvernului norvegian. De-a lungul anilor, această agenție a fost în centrul mai multor scandaluri din cauza presupuselor abuzuri comise. Evident, scopul acestei agenții este unul nobil: salvarea copiilor abuzați în familie. Problema o constituie faptul că în unele cazuri în care a intervenit această agenție nu s-a dovedit faptul că acei copii au fost abuzați de părinți. Dimpotrivă, erau familii absolut normale, copiii erau crescuți bine și iubiți de părinți. Cu toate acestea, Barnevernet a intervenit, a smuls copiii (la propriu) din sânul familiei și i-au dat spre adopție familiilor norvegiene surogat.

 Au fost aduse acuzații că această politică a agenției este una programată, având în vedere faptul că micuții erau luați de la familii de imigranți și dați spre adopție familiilor norvegiene care nu puteau avea copii. În acest sens, rămâne în istorie declarația scandaloasă a unui fost ministru al educației din Norvegia: „Credința că părinții sunt cei mai potriviți pentru a-și crește copiii este greșită.”

—————————————

„Suntem mulțumitori lui Dumnezeu pentru posibilitatea de a organiza acest protest. De asemenea suntem recunoscători celor 1.300 de români care au participat la protest. Știm că a fost un preț de plătit pentru fiecare: o zi lipsă de la lucru, îndurarea frigului și a ploii, dar s-a meritat. Deși Ambasada Norvegiei s-a autodesființat pentru o zi, dând steagul jos și închizând ambasada, știm că tocmai prin aceste acțiuni ale ambasadei mesajul nostru a fost unul puternic și de neignorat. Sunt mândru de românii care au solidarizat cu familia Bodnariu. Povestea acestei familii este povestea noastră, a românilor din diaspora, neglijați, disprețuiți, abuzați și tratați cu suspiciune.”

Pastorul Teofil Harii

—————————————

 

 

MANIFESTUL PROTESTULUI

 

uk-protest-al-romanilor-din-londra-ambasada-norvegiana3

„Am protestat ca oameni pentru că înțelegem durerea unei familii ai căror copii au fost luați cu forța.

Am protestat ca părinți, înțelegând durerea părinților Bodnariu care deodată s-au trezit fără copii.

Am protestat ca cetățeni români în solidaritate cu frații noștri.

Am protestat ca cetățeni britanici revoltându-ne față de atrocitățile care se întâmplă într-o țară europeană.

Am protestat ca imigranți români împotriva unei țări care ne privește de sus, ca oameni de mâna a doua.

Am protestat ca preoți pentru că Biserica a fost jefuită de viitorul ei.

Am protestat împotriva instituției norvegiene de protecție a copilului Barnevernet pentru că i-au răpit pe copiii familiei Bodnariu.

Am protestat împotriva Guvernului Norvegiei pentru că acoperă aceste atrocități și protejează o instituție ce distruge familia.

Cerem Barnevernetului să returneze copiii Bodnariu.

Cerem Guvernului Norvegiei să schimbe legile și să îngrădească puterile Barnevernetului.

Cerem președintelui României și Guvernului României să intervină pentru returnarea copiilor.

Cerem Comunității Europene și Parlamentului European să intervină în a tempera Norvegia în zelul excesiv de protecție a copilului.

Cerem formarea unui tribunal internațional care să judece cazurile de răpire a copiilor din familiile ce tranzitează sau rezidează în Norvegia.

Și mai presus de toate:

Cerem lui Dumnezeu să intervină și să facă dreptate celui asuprit!”, au afirmat organizatorii protestului.

Autorul articolului: Gelu Irimia


Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!