PROTEST „LA POARTA LUI CAMERON”

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii pe data 16 decembrie 2013

Diaspora Romaneasca_Protest „la poarta lui Cameron”

Romanii si bulgarii au reusit sa se organizeze si sa isi strige nemultumirile direct la usa premierului britanic David Cameron. S-a intamplat in 9 decembrie, in apropierea celebrei cladiri situate in Londra, pe Downing Street nr. 10. Locatia, devenita punct de atractie turistica pentru strainii din intreaga lume, a fost vizitata de un grup de romani si bulgari doar pentru a protesta si a-si face auzite nemultumirile.

In contrast cu asteptarile celor ce au pus la cale protestul, la eveniment s-au adunat doar aproximativ 300 de oameni, un numar considerat mic de catre organizatori. Si totusi, drapelele romane si bulgare au fost fluturate cu revolta si demnitate in proximitatea resedintei premierului britanic, exact in ziua cand acesta cerea parlamentarilor europeni de la Strasbourg limitarea dreptului la libera circulatie pentru cetatenii celor doua state din Europa de Est.

A fost doar primul protest de acest fel, au dat asigurari cei cativa tineri care au avut curajul sa se implice in organizarea manifestatiei. Ei au convingerea ca scandarile impotriva discriminarii strigate in 9 decembrie au ajuns la urechile lui David Cameron, din Downing Street pana la Strasbourg.

 

 

Relatare din Downing Street….

Londra_9.12.2013_proteste anti-discriminare_colaj

Romani si bulgari au manifestat alaturi la Londra, luni, in 9 decembrie, impotriva discriminarii la care sunt supusi in Regatul Unit. Protestul a avut loc peste drum de resedinta premierului britanic din Downing Street nr. 10 si a fost autorizat de catre politia britanica pentru a se desfasura intre orele 13:00 si 15:00.

Primul protest romano-bulgar impotriva discriminarii desfasurat la Londra a fost pus la cale de un grup de organizatori „constituit ad-hoc”, care au elaborat propria lista de nemultumiri si revendicari. Din acest grup au facut parte, printre altii, romanii: Paul Suciu, referent financiar, Iris Radulian, membru fondator al organizatiei My Romania Group, si Razvan Schiopu, fost director de marketing la Regent College, care si-a pierdut recent postul, tocmai pentru ca s-a implicat in organizarea manifestatiei. Ei s-au asociat ulterior cu „proprietarul unei publicatii bulgare din Marea Britanie” pentru a atrage in acest demers si cetateni ai Bulgariei din Regatul Unit.

Ideea protestului romano-bulgar din apropierea resedintei premierului David Cameron a luat nastere „pe unul din forumurile romanilor din UK”. El s-a vrut, in principal, o reactie fata de blocarea finantarilor acordate pentru studentii europeni din colegiile britanice, decisa luna trecuta, ne-a declarat Paul Suciu.

Acesta ne-a marturisit ca desfasurarea protestului in ziua de luni, 9 decembrie, a fost stabilita „in functie de programul premierului britanic David Cameron”. „Ni s-a parut potrivit, dupa ce am aflat ca acesta va fi atunci la Strasbourg, pentru a solicita schimbarea unor legi fundamentale din tratatul european”, a explicat romanul.

Prezenta romanilor si bulgarilor la protestul din vecinatatea cabinetului prim-ministrului a fost mult sub asteptarile organizatorilor. Mai putin de 300 de persoane au participat la manifestatie. „Am avut cam 500 de confirmari de prezenta din partea romanilor, pe website-urile de socializare, si inca vreo cateva sute din partea bulgara. Dar participantii au fost mult mai putini”, a recunoscut Paul Suciu

 

Dupa garduri…

Doar cateva zeci de romani si bulgari se aflau in preajma sediului din Downing Street nr. 10, luni, 9 decembrie, cu cateva minute inainte de ora 13:00. Manifestantii, adunati initial pe trotuarul din imediata vecinatate a resedintei premierului britanic, au fost invitati sa se mute pe partea opusa a renumitului bulevard Whitehall, intr-un spatiu ingradit special pentru desfasurarea protestului. Aproape de cabinetul prim-ministrului a ramas doar un grup de turisti, veniti special pentru a face poze cladirii in care isi desfasoara activitatea, zilnic, seful guvernului.

Dincolo de gardurile amplasate de politisti, protestatarii au parut deodata mai multi. Bulgarii s-au asezat intr-un colt al spatiului, ei fiind mai putini la numar. Romanii s-au „ingramadit” pe circa trei sferturi din aria disponibila. Ei au inconjurat perimetrul cu steaguri romanesti si bulgaresti si cu pancarte. „David Willetes Against Education” sau „Citizens Not Imigrants” se putea citi pe doua dintre panouri. Iar pe pancarta principala, situata in fata perimetrului ocupat de manifestanti, era vizibil un cameleon caricaturizat mergand pe bicicleta si se putea citi textul: „Dave The Chameleon – You are heading in the wrong directions”. Si bulgarii aveau panoul lor, scris cu litere chirilice….

 

Unde sunt protestatarii?

Londra_9.12.2013_proteste anti-discriminare_colaj1

Putin dupa ora 13:00, numarul protestatarilor a crescut ajungand sa depaseasca 150 de persoane. Multi dintre participanti purtau postere inscriptionate cu lozinci: „Stop Discrimination”, „Equal Rights”, „European Union = DiscrimiNATION Union”.

Pe la 13:30, un barbat solid, cu par grizonat, pasea cu insufletire infasurat cu drapelul tricolor, ca si cum ar purta o pelerina. Cand a ajuns langa panourile negre care ingradeau protestul romano-bulgar, acesta s-a oprit indecis si a rostit cu dezamagire: „Cine sunt organizatorii aici?” „Credeam ca vor fi mii de oameni”, a adaugat el, mai mult pentru sine, in timp ce alti conationali il invitau sa li se alature, de cealalta parte a „gardului”.

„Ne facem de ras… Unde sunt toti cei care au promis ca vin?”, a reactionat imediat, la fel de nemultumita, o tanara care se afla printre organizatori…

La 13:30 insa, protestul era deja in plina desfasurare. Cei aproape 200 de est-europeni veniti „la poarta lui Cameron” manifestau pasnic, intr-un perimetru inchis. Iar dincolo de garduri stateau aproximativ 15 jurnalisti care incercau sa surprinda evolutia protestului. Cei mai multi dintre ei erau romani, plus cativa bulgari. Au aparut si cateva camere de luat vederi de la diferite televiziuni locale. Iar o femeie blonda s-a prezentat spunand ca scrie pentru un ziar al comunitatii suedeze si a inceput sa puna intrebari manifestantilor.

————————————

„Speram ca, in timp, oamenii vor prinde mai mult curaj si vom reusi sa organizam un alt protest de si mai mare anvergura. Va exista, cu siguranta, un al doilea protest romano-bulgar, probabil dupa sarbatori.”

Paul Suciu, unul din organizatorii protestului romano-bulgar din Downing Street nr. 10

————————————

 

Voci prin portavoce

Organizatorii protestului aveau si o portavoce… „Stiti cati britanici traiesc in prezent din beneficii sociale? Un milion? Doua milioane? Nu, 20 de milioane! Si totusi, ei sustin ca au probleme din cauza cetatenilor europeni… Este o minciuna!”, se aude in limba engleza, cu ecou, prin aparatul de intensificare a sunetelor vocale. „Romanii si bulgarii au ajuns sa fie de vina pentru tot ce se intampla rau in tara aceasta”, mai spunea acelasi vorbitor, in aplauzele audientei.

Razvan Schiopu, unul dintre principalii organizatori ai protestului, a citit in fata multimii o petitie, adresata ministrului universitatilor si stiintei din Guvernul de la Londra, David Willetts. El a promis ca, mai tarziu, va mai da citire unei alte petitii initiate de europarlamentarul roman Petru Luhan, impotriva discriminarii romanilor din Marea Britanie.

„Suntem aici pentru a manifesta pasnic”, le-a spus Schiopu romanilor si bulgarilor prezenti in apropierea resedintei premierului britanic. Protestatarii au inceput apoi sa scandeze repetat: „No Discrimination!”, „Equal Rights” si „Citizens not Imigrants”. Manifestantii au continuat cu o scandare in versuri: „Stop Discrimination/ We are EU Nation”.

 

Mesaje pentru trecatori

Londra_9.12.2013_proteste anti-discriminare1

Cei mai multi trecatori de pe renumitul Whitehall treceau fara a-i baga in seama pe oamenii care au venit sa protesteze impotriva discriminarii romanilor si bulgarilor din Regatul Unit. Doar unii s-au oprit curiosi, pentru a citi mesajele in limba engleza purtate de manifestanti. Apoi si-au continuat drumul, fara a parea marcati de problemele est-europenilor.

Pe tot parcursul manifestatiei, o parte din echipa organizatorilor a distribuit trecatorilor „fluturasi” tipariti cu titulatura „9 decembrie 2013. Uniti impotriva discriminarii”. Textul scris in limba engleza era incadrat de culorile steagului Romaniei si cele ale drapelului bulgar.

Acestea informau despre cifrele reale, pozitive, furnizate de Ministerul de Interne britanic Home Office, despre romani si bulgari, in contrast cu declaratii condamnabile ale politicienilor britanicilor si actiuni discriminatorii ale acestora, orientate spre cetatenii din Regatul Unit ai celor doua state est-europene.

„Prieteni, ceea ce ni se intampla este profund nedrept; este un proces care are ca efect diluarea democratiei si erodarea societatii. De aceea ne aflam aici. Pentru a se tine cont de noi in dezbaterea publica. Trebuie sa fim luati in considerare ca parteneri de dialog. Nu suntem o masa de manevra ce poate fi exploatata pentru satisfacerea unor interese marunte, ale catorva oameni politici”, se putea citi pe fluturasii impartiti trecatorilor.

 

Desteapta-te, Romane!

Organizatorii au sustinut ca au numarat in jur de 300 de participanti la protest, dupa ora 14:00, cand mai ramasese mai putin de o ora din durata autorizata a manifestatiei. „Au fost 300… Doar ca unii au venit si altii au plecat. A fost un du-te vino”, afirma unul dintre acestia.

„Este suficient ca s-au strans si atatia”, a comentat Costel Petre, un roman care a mai participat la astfel de actiuni. „In primul rand, trebuie tinut cont ca este luni la pranz si multi se afla la munca. Pe langa asta insa, exista si o teama din partea multor romani. Ei inca nu au invatat ca au dreptul de a protesta. Cred ca sunt aici doar ca sa munceasca si nu au alte drepturi”, mai explica acesta.

Mai tarziu, bulgarii au inceput, brusc, sa scandeze propriile lor slogane. Au facut-o in limba lor materna, inteligibil pentru ceilalti participanti prezenti la fata locului. „Bulgarii, popor puternic!”, insemna ceea ce strigau ei, dupa cum a spus unul dintre participantii veniti in Anglia din tara de la sud de Dunare.

Romanii le-au raspuns si mai viguros, cu acelasi „Stop Discrimination!”. Iar spre final, acestia au inceput sa cante imnul Romaniei, la portavoce. S-au intonat doar primele doua strofe…

Apoi, manifestantii au inceput sa se imprastie in grupuri mici, asa cum au si venit…

 

In loc de incheiere

Luni, 9 decembrie, putin dupa ora 15:00, niciun manifestant nu se mai afla pe trotuarul de vizavi de resedinta oficiala a lui David Cameron. Au disparut si steagurile romanesti si cele bulgare si pancartele.

A fost primul protest romano-bulgar „de la poarta lui David Cameron”…

Londra_9.12.2013_proteste anti-discriminare_colaj3

————————————–

Din revendicarile organizatorilor protestului

 

NEGAREA DREPTULUI LA EDUCAŢIE

1. Limitarea si negarea subvenţiilor, asa cum sunt ele acordate localnicilor

2. Ingreunarea procedurilor de aplicare pentru bursele de studiu, susţinere si cercetare

3. Oprirea abuziva a subvenţiilor acordate deja (adica acceptate pana la faza de transe bancare deja varsate in cont).

 

NEGAREA ACCESULUI LA PIAŢA MUNCII

Desi Marea Britanie avea dreptul de a permite restricţionarea pieţei muncii pana la 1 ianuarie 2014, o serie de alte metode au fost utilizate pentru restricţionarea accesului pe piaţa muncii a celor care ar fi fost interesati sa munceasca.

 

NEGAREA ACCESULUI LA ASISTENTA, ASISTENTA SOCIALA SI SISTEME DE SANATATE

1. Statul englez a tratat cu ostilitate pe romani in procesul de aplicare pentru obţinerea drepturilor cuvenite (atat pe baza propriei legislaţii, cat si a celei europene). Romanilor nu li s-au comunicat drepturile avute in semnarea de contracte variate cu statul englez, ba de multe ori, li s-au comunicat informaţii gresite si vadit eronate (de exemplu, pe site-ul Student Loans Company scrie mare, negru pe alb, „EU students cannot apply for Maintenance Loans”, ceea ce este incorect).

2. Criminalizarea romanilor care au incercat sa acceseze aceste drepturi, absolut legale, printr-o campanie continua de discriminare si injosire, ajunsa in acest moment la cel mai inalt nivel, prin discursurile premierului David Cameron direcţionate contra comunitaţilor romana si bulgara.

Acuzarea acestora de practicarea turismului pentru beneficii, cand evidenta demonstreaza ca nu este cazul. Campania mediatica a fost dusa prin camionete cu insemne „Immigrants Go Home”, prin care imigranţii erau amenintati sa plece, si a fost sustinuta prin sume platite cetaţenilor romani pentru a parasi ţara, articole de presa in Daily Mail, Daily Express si alte astfel de publicatii.

 

NEGAREA DREPTULUI LA LIBERA CIRCULAŢIE

1. Prin pastrarea de catre autoritati a documentelor cerute pentru calatorie (pasaport, carte de identitate) in original, pana la 12 luni, si lipsa de responsabilizare in cazul pierderii lor

2. Prin promovarea expulzarii la nivel de politica publica, atat prin cointeresarea prin oferte financiare, cat si prin presiune negativa (campania Go Home, proiecte de lege de limitare a dreptului de acces in UK).

 

INCALCAREA DREPTULUI LA ASOCIERE

1. Prin crearea unei imagini negative la adresa comunitaţii romane, prin declaraţii publice si sponsorizarea de evenimente cu tenta discriminatorie

2. Prin realizarea de presiuni financiare la nivelul colegiilor, in urma izbucnirii scandalului de discriminare a studenţilor romani/bulgari, pentru a preveni suportul oficial din partea acestor instituţii pentru un protest organizat.

 

NEGAREA DREPTULUI LA DOMENIUL PRIVAT

Romanii nu au fost informaţi ca, potrivit legislaţiei europene, pot refuza sa ofere anumite acte, cum ar fi extrasurile de cont bancare (in care se poate vedea ce cumperi in privat), ce pot fi inlocuite prin declaratii personale.

——————————————

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Marcel Istrate, Oana Padureanu
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!