Protest in presa

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 27 ianuarie 2014

Peste 130 de ziaristi si publicisti din intreaga tara s-au solidarizat si au semnat un protest public fata de practicile degradante care se manifesta in presa romana. Semnatarii protestului considera ca standardele jurnalistice, informarea corecta si binele public trebuie aparate si trebuie sa se solidarizeze in jurul acestor valori.

„Ne simtim obligati sa luam pozitie fata de grava deteriorare a bunelor practici jurnalistice si sa protestam public fata de incalcarea acestora. Constatam profund revoltati ca incalcarea flagranta a Codului Deontologic, insulta, calomnia, minciuna, manipularea si, in general, sfidarea normelor etice au devenit o practica obisnuita. Afectarea grava a demnitatii si a imaginii publice, terfelirea reputatiei profesionale in cazul unor importante personalitati ale vietii culturale, inclusiv al unor jurnalisti, au depasit orice limite. Injuriile, montajele denigratoare, intruziunea in viata privata, violenta de limbaj, trivialitatea si falsificarea cu premeditare a adevarului sunt practici incalificabile. Consideram ca ele decredibilizeaza intreaga breasla si trebuie sa inceteze.

Respingem confuzia voit indusa ca totul se reduce la pozitionari politice diferite si ca toti ziaristii sunt in egala masura vinovati de degradarea moralei profesionale si a spatiului public. Spunem raspicat ca responsabili de cele mai grave derapaje sunt cativa jurnalisti de la Trustul Intact, in special de la Antena 3.

Tocmai pentru ca respectam libertatea de exprimare, dezavuam public abdicarea de la normele jurnalistice. Demersul nostru are in vedere respectul pentru public si se plaseaza dincolo de pozitionari si optiuni politice. Facem apel la toti jurnalistii onesti, atasati valorilor profesiei si responsabilitatilor ei, sa ni se alature. Deschidem acest protest si altor jurnalisti, publicisti, organizatii neguvernamentale si oricarei persoane care pune pret pe respectarea regulilor elementare ale jurnalismului.”


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!