Proteste în penitenciare

Articol publicat in sectiunea Social pe data 22 iulie 2016

Sute de deținuți din aproape 20 de penitenciare din țară au refuzat hrana săptămâna trecută. Câteva persoane au protestat la Penitenciarul Botoșani pe acoperișul curții de plimbare, în timp ce alții s-au manifestat zgomotos, lovind grilajele camerelor. Incidente au avut loc și la Mărgineni, Tulcea și Bacău, fiind înregistrate incendieri, potrivit agenției Agerpres, citată de Hotnews.

Administrația Națională a Penitenciarelor anunță că din cele 45 de unități de detenție din România, în opt s-au înregistrat proteste ale deținuților, manifestări violente existând la Penitenciarul Botoșani, în restul închisorilor condamnații protestând prin refuzul hranei.

„Principalele aspecte semnalate de către deținuți vizează îmbunătățirea condițiilor de detenție, precum: supraaglomerare, participarea la activități lucrative și educative, programul tv, serviciile medicale, micșorarea cuantumului pedepsei cu închisoarea și termenele stabilite de comisia pentru liberare condiționată”, a anunțat Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) printr-un comunicat de presă.

La nivelul tuturor unităților, angajații penitenciarelor au purtat discuții individuale și colective cu persoanele implicate în această formă de protest și au încercat identificarea unor soluții care să răspundă problemelor semnalate, a mai transmite ANP.

 

Prună: „Nu voi adopta nicio măsură sub presiune”

Ministrul justiției, Raluca Prună, a refuzat să comenteze situația din mai multe penitenciare din țară în care deținuții au protestat față de condițiile existente, spunând doar că în momentul de față reprezentanții ministerului lucrează la această situație.

 „Vreau să spun uitându-mă în camere, și sper să mă vadă deținuții, să le spun că nu servește nimănui continuarea și escaladarea acestor tensiuni. Înțeleg nerăbdarea, îi asigur pe cei aflați în detenție că lucrăm la identificarea unor soluții. Escaladarea tensiunii în penitenciare nu va genera adoptarea de măsuri grăbite, nu voi adopta nicio măsură sub presiune”, a subliniat ministrul.

Ea a spus ulterior că nu are ca prioritate amnistierea și grațierea, precizând că astfel de decizii nu servesc societății românești și că lucrează la un set de măsuri care vor fi supuse în curând dezbaterii și înaintate Parlamentului în sesiunea din toamnă.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!