Proteste la Moscova

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 25 septembrie 2014

Mii de ruși au protestat, duminica trecută, la Moscova, față de rolul Rusiei în conflictul din Ucraina. Este primul protest de amploare de când conflictul din Ucraina a început, în aprilie. Protestatarii au mărșăluit prin capitală, pe pancartele purtate de aceștia putându-se citi „Nu războiului din Ucraina!” și „Opriți minciunile lui Vladimir Putin!”. „Marșul păcii”, cum este numit protestul la care au fost așteptate 50.000 de persoane, este un eveniment care s-a desfășurat cu acordul autorităților de la Moscova, relatează Expatica. Potrivit AP, la marș ar fi participat 20.000 de oameni în stradă, în timp ce poliția din Moscova susține că nu au fost mai mult de 5.000. Înainte de marș, multe personalități proeminente din Rusia au postat mesaje video pe rețelele de socializare, chemând rușii la protest. Un fost ambasador octogenar al Rusiei în Franța și-a îndemnat conaționalii să nu mai privească la televizor și să protesteze față de „războiul nedeclarat al Rusiei”. „Nu trebuie uitat de unde a pornit acest război, cine a anexat Crimeea”, a declarat și poetul Igor Irtenyev, acesta întrebându-i pe ruși dacă sunt gata să înfrunte autoritățile acum că soldații se întorc acasă în „cutii de pin”.

Organizatorii protestului au cerut  autorităților să oprească „politicile agresive și iresponsabile” ce duc țara către „izolare, probleme economice și tendințe fasciste”.

Și pe site-ul oponentului Kremlinului Mihail Hodorkovski, aflat în exil, s-a anunțat sâmbătă că acesta este pregătit să conducă țara în vreme de criză. „Consecințele războiului din Ucraina nu ne permit să rămânem tăcuți”, se menționează pe khodorkovsky.ru. 

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!